× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Για τις γυναίκες όλου του κόσμου...

Γράφει η ΝΙΚΗ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ υποψήφια βουλεύτρια Λέσβου του ΚΚΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/6/2023

Για τις γυναίκες όλου του κόσμου...

Η ψήφος των γυναικών έχει περάσει ένα σωρό σκοπέλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα ψήφισαν πρώτη φορά στην αντίσταση. Στην ελεύθερη Ελλάδα, όπου αντιμετωπίζονταν ισότιμα με τους άντρες, γιατί η κυβέρνηση του βουνού δε λογάριαζε τέτοιου είδους διακρίσεις. Ναι! Η γυναίκα μπορούσε να ψηφίσει, μπορούσε να μιλήσει, μπορούσε να δουλέψει, μπορούσε να κρατήσει μέχρι και όπλο ενάντια στους κατακτητές του τόπου της. Μπορούσε να διδάξει, να φωνάξει, να κρατήσει τη ζωή στα χέρια της. Και ΝΑΙ! Μπορούσε να είναι αντάρτισσα. Και να στέκεται περήφανα δίπλα στον αντάρτη σα γυναίκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα, η γυναίκα παλεύει να χειραφετηθεί από την ανισοτιμία και την εκμετάλλευση. Παλεύει από μικρή ηλικία απέναντι σε στερεότυπα που δε διάλεξε, απέναντι σε «κλισέ», που τη θέλουν νοικοκυρά και κλεισμένη στο σπίτι. Απέναντι στο φασισμό και στις αντιδραστικές ιδέες που λένε ότι ο προορισμός της είναι να τεκνοποιεί. Απέναντι στα βάρη της οικογένειας, της φροντίδας των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑΜΕΑ, απέναντι στα βάρη της δουλειάς, του γραφείου, του χωραφιού, του μαγαζιού.

Σήμερα όμως η γυναίκα αγωνίστρια είναι πρότυπο. Όπως οι συντρόφισσές μας και άλλες αγωνίστριες, που κοιτούν στα μάτια τον εργοδότη και λένε ΑΠΕΡΓΩ. Όπως οι γυναίκες αγρότισσες, που δρουν σε αγροτικούς συλλόγους και διεκδικούν την επιβίωσή τους. Οι μαθήτριες που ανησυχούν, προβληματίζονται και εκλέγονται στο 15μελές τους. Οι γυναίκες αθλήτριες που μας κάνουν περήφανες και περήφανους με τις διακρίσεις τους, τόσο στη χώρα και το νησί, όσο και παγκόσμια. Οι γυναίκες που έδειξαν το πραγματικό πρόσωπο της Λέσβου της αλληλεγγύης και της φιλίας, τα δύσκολα χρόνια του προσφυγικού.

Ο σύλλογος προοδευτικών γυναικών Μυτιλήνης, ο σύλλογος γυναικών Μανταμάδου, συνολικά οι γυναικείοι σύλλογοι της ΟΓΕ στην Ελλάδα έχουν μια εξαίσια δράση, για να βγει κάθε γυναίκα που χτυπιέται από τη συστημική εκμετάλλευση στο προσκήνιο. Ψυχή αυτής της προσπάθειας, ήταν, είναι και θα είναι η γυναίκα κομμουνίστρια. Όχι γιατί ζητά εύσημα. Αλλά γιατί με αυτές τις αρχές γαλουχήθηκε από το Κόμμα της. Με πρότυπο την Ηλέκτρα Αποστόλου και την Αύρα Παρτσαλίδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα, το 2023, ας γεμίσουμε την κοινωνία με νέα αγωνιστικά πρότυπα. Για τις γυναίκες όλου του κόσμου. Για τη μάνα, τη γιαγιά, την εγγονή. Για τη μικρασιάτισσα μάνα και αδελφή. Για την πρόσφυγα. Για την κακοποιημένη γυναίκα. Για τη γυναίκα εργάτρια, την αυτοαπασχολούμενη, την άνεργη, την αγρότισσα. Για τη γυναίκα όπου κι αν παλεύει να επιβιώσει. Κι ένα σύγχρονο πρότυπο για εμάς εδώ, στο κόκκινο νησί, ήταν η γυναίκα κομμουνίστρια βουλευτής. Που δε λογάριασε ούτε βιολογικά εμπόδια για να φτάσει το μήνυμα του τιμημένου ΚΚΕ παντού σε Λέσβο και Λήμνο, ούτε τις αντικειμενικές δυσκολίες της εγκυμοσύνης και της λοχείας, αλλά ήταν παρούσα στις καθημερινές μας μάχες.

Αυτές μας εμπνέουν, αυτές χρειαζόμαστε μέσα και έξω από τη βουλή. ΝΑΙ! Για τις γυναίκες όλου του κόσμου, δυναμώνουμε κι άλλο το ΚΚΕ, ακολουθώντας το δρόμο του αγώνα για σύγχρονα δικαιώματα!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου

«Ό ἀγωνιζόμενος πιστός καί ἀνακαισμένος ἐν Χριστῶ ἄνθρωπος δέν ἀπελπίζεται , γιατί στηρίζεται στό ἀγκωνάρι τῆς πίστεως καί τῆς Ἐκκλησίας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας