× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το τάγμα του Φοίνικα

Γράφει ο δικηγόρος ΝΙΚΟΣ ΧΩΡΙΑΤΕΛΛΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/6/2023

Το τάγμα του Φοίνικα

Έτσι ήταν να γίνει, να φτάσουμε να δούμε πολλούς από τους Φοίνικες του Φοινικοδάσους μαςκομμένους…. Δεν ήταν ο άλικος ρυγχοφόρος κάνθαρος (κόκκινο σκαθάρι) ανίκητος εχθρός, αλλά η εγκληματική αδιαφορία, που καταδικάζει τον τόπο σε «στέρφα γης». Και αφού δεν βρήκαμε ώτα ευήκοα στις τάξεις των αρειμανίως (αν)αρμοδίων που μειδιούν, ψάξαμε να βρούμε αλλού συμμάχους, ώστε να σώσουμε ότι μπορούμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης, με δέχθηκε πρόθυμα και με άμεση ανταπόκριση, δεχόμενος με ενθουσιασμό να υποστηρίξει τη νέα πρωτοβουλία στρατηγική δράσης, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή μιας επαναστατικής μεθόδου για τον έλεγχο του κόκκινου σκαθαριού στα φοινικόδενδρα,που αναπτύχθηκε και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και θεαματικά αποτελέσματα σε άλλους Δήμους, όλα αυτά βέβαια υπό την αιγίδα και με δαπάνη της Περιφέρειας. Με μια σειρά από τηλεφωνήματαξεσήκωσε μια ομάδα δράσης, με επικεφαλής τον κ.Γιώργο Λαγουτάρη, Προϊστάμενο Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Π. Ε Λέσβου.Την επόμενη κιόλας μέρα ήρθε και μας αντάμωσε στο Φοινικοδάσος, όπου είδε και άκουσε με απροσχημάτιστο ενδιαφέρον.

Σήμερα, ξεκίνησε η 2η φάση της διαδικασίας της μεθόδου της μικροέγχυσης (TreeMicro Injection-TMI)», με την εφαρμογή της δραστική στα δένδραουσία Εμαμεκτίνη, η οποία προέρχεται από τη φυσική αβαρμεκτίνη και φέρεται να έχει ιδιαίτερη δραστικότητα κατά του κόκκινου σκαθαριού.

Θα ακολουθήσουν επόμενες φάσεις εφαρμογών, αλλά και σημαντική πρωτοβουλία αναδάσωσης, όχι με Μανώλιες ή άλλα δένδρα (σε πείσμα των άλλων σκεπτικιστών), αλλά με φοινικοειδή συμβατά με το περιβάλλον του Φοινικοδάσους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ευχαριστώ προσωπικά τον ίδιο τον Περιφερειάρχη και τον κ. Λαγουτάρη, τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, το συνεργείο της εταιρίας εφαρμογής, για την άψογη συνεργασία, αλλά και όλους τους φίλους που στρατεύτηκαν σ΄αυτό το «Τάγμα του Φοίνικα» και όσους στάθηκαν δίπλα μας σ΄αυτόν τον αγώνα.

Ακολουθεί φανταστική επιστολή:

Προς ΆτκινσονΡοβέρτον ενταύθα (Υ.Γ. Αγαπητά μου παιδιά)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν χέρια που φυτεύουν ένα δένδρο. Υπάρχουν κι άλλα που τ΄ αφήνουν να χαθεί. Τι αξίζει τελικά η σωτηρία ενός δένδρου, ή ενός δάσους; Τι αξίζει να πιστέψεις σε ένα σκοπό, όταν οι άλλοι δεν πιστεύουν; Έπρεπε να φτάσουμε στην αρχή του τέλους.Μας πήρε καιρό να φτάσουμε ως εδώ…

Σας αφιερώνω τους στίχους που ακολουθούν:

«…Κάποτε θα τελειώσουν όλα αυτά.
Και θα λέμε ότι
τουλάχιστον προσπαθήσαμε.
Ότι δεν ήρθαμε άδικα στη ζωή.
Ότι δε γίναμε άδικα βάρος στη γη.
Ότι κάτι αφήσαμε πίσω μας….» (ποίημα
Τάσος Θεοφίλου)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*