× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκτός χρονοδιαγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης το χωροταξικό της Σάμου;

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ υποψήφιος βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/6/2023

Εκτός χρονοδιαγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης το  χωροταξικό της Σάμου;

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό περί τα 400 εκατομμύρια Ευρώ φιλόδοξο Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων για την εκπόνηση 229 μελετών Τοπικών και 18 Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων ανά τη Ελλάδα.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Πρόγραμμα αυτό,μοιρασμένο σε τέσσερα τμήματα ή κύκλους,σε  συνεργασία του ΥΠΕΝ με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ),  παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και τις  κυβερνητικές κορώνες  περί ταχείας ολοκλήρωσης του  για πάνω από το 70%της χώρας, δυστυχώς,δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά.. 

Ο  διαγωνισμός του πρώτου πιλοτικού κύκλου για την ανάθεση εκπόνησης δώδεκα Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, που είχαν   προκηρυχθεί  τον Αύγουστο του 2021ακυρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο και το ΤΕΕ προχώρησε σε επαναπροκήρυξη. .

Έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δεύτερος κύκλος αναθέσεων με  συνολικά 128 Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια  περιλαμβάνει όλους  τους Δήμους του Νομού μας  (ΦΕΚ604Β/20/12/2021) και ευελπιστούμε να οδηγήσει, εκτός των άλλων και  στην τροποποίηση του χωροταξικού της Σάμου που όπως ισχύειαποτελεί τροχοπέδη για τη ανάπτυξη του τόπου μας..

Απότα 128 αυτά  Σχέδια μόλις την 1η Ιουνίου 2023 υπογράφτηκαν μόνο 7 συμβάσεις με μελετητικά γραφεία  για την κατάρτιση ισάριθμων μελετών και σ’ αυτές περιλαμβάνονται   οι Δήμοι Ικαρίας και Φούρνων Κορσεώνκαι κανένας από τη Σάμο.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης των 7 αυτών μελετών είναι τρία(3) ολόκληρα  χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής , δηλαδή ξεπερνάει κατά  έξη (6) μήνες την εκπνοή του Προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι η31η Δεκεμβρίου 2025 με υπαρκτό τον κίνδυνο  προβλημάτων  στην αποπληρωμή και στην τελική παραλαβή τους, ιδιαίτερα όταν ζητηθούν και υπάρξουν παρατάσεις.....

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τους Δήμους της Σάμου, 18 ολόκληρους μήνες μετά την ένταξή τους στο Πρόγραμμα και με τα χρονικά περιθώρια  να πιέζουν  ασφυκτικά,  δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάδοχος μελετητής γιατί δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι χρονοβόρες  διαδικασίες της σχετικής  προκήρυξης.

Και σ’ αυτήν την περίπτωση, δυστυχώς, ιδιαίτερα υπαρκτοί  κίνδυνοι να χαθούν οι ευκαιρίες  ελλοχεύουν.

Όμως και  για  τη σεισμόπληκτη Σάμο θα μπορούσε να  είχε εφαρμοστεί, τουλάχιστο από πέρυσι,  ό,τι έγινε στο Νομό Ηρακλείου Κρήτης όπου το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του σεισμόπληκτου  Δήμου Μινώα Πεδιάδας υπογράφτηκε,τον Ιούλιο  του 2022 , χωρίς διαγωνισμό αλλά με απλή  διαπραγμάτευση βάσει του νόμου 4412/2016 που επιτρέπει, κατ’ εξαίρεση,  σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης( σεισμός, πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ) τέτοιες διαδικασίες  για οικονομία χρόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά βέβαια εκεί είναι Κρήτη, δεν είναι παίξε- γέλασε.

Όσο για την ταλαίπωρη Σάμο ποιος να ενδιαφερθεί;

Υπάρχει κανείς;

Ιδού η απορία και το μέγα πρόβλημα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου