× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο ψεύτης με τους μάρτυρές του

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*

Δημοσίευση 7/6/2023

Ο ψεύτης με τους μάρτυρές του

'' Σας διαβεβαιώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού, το οποίο ήταν, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό '', και ρωτήστε όλους αυτούς οι οποίοι εξακολουθούν και αναπαράγουν αυτά τα fake news, τα οποία κατηγορηματικά μου δίνετε ευκαιρία και σήμερα να διαψεύσω ''.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτά έλεγε και εξακολουθεί να λέει, και μετά τις εκλογές της 21 του Μάη, ο Κυρ. Μητσοτάκης και βέβαια, σπεύδουν όλα τα παρακολουθήματά του να αναπαράγουν ασμένως : '' Μα ο πρωθυπουργός το είπε, δεν θα ιδιωτικοποιηθούν τα νερά '', '' Μα γιατί επιμένουν, αφού ο πρωθυπουργός το διέψευσε κατηγορηματικά '' και άλλα παρόμοια.Όμως, πριν σας πω για ποιο λόγο όλοι οι παραπάνω λένε ψέματα, ψέματα ασύστολα, επιτρέψτε μου μια παρένθεση. Επιτρέψτε μου δυο λόγια για την κερκόπορτα που από 'κει, ήδη έχουν αρχίσει και μπάζουν τους '' εχθρούς στην πόλη". '

ΣΔΙΤ : Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Είναι ο νέος τρόπος εκτέλεσης δημόσιων έργων. Με τον τρόπο αυτό ο ιδιώτης κατασκευαστής συμμετέχει στη μελέτη, σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, και συντήρηση του έργου. Τα έργα που εκτελούνται με ΣΔΙΤ διακρίνονται σε ανταποδοτικά και σε μη ανταποδοτικά. Συνήθη ανταποδοτικά έργα είναι συγκοινωνιακά, περιβαλλοντικά ( έργα ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης αποβλήτων, ενεργειακά έργα κλπ),έργα τουριστικής υποδομής, και θεματικά πάρκα.

Και εδώ, δίνω το λόγο στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που είναι ιδιαίτερα διευκρινιστικό και διαφωτιστικό:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

'' Ως ανταποδοτικά έργα ΣΔΙΤ νοούνται εκείνα τα έργα ( η οι υπηρεσίες ) στα οποία πέρα από τη χρηματοδότηση, το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συντήρηση τους, ιδιωτικοί φορείς αναλαμβάνουν και και την εκμετάλλευσή τους, Από την εκμετάλλευση αυτή μέσω της είσπραξης τελών από τους πολίτες για τη χρήση του έργου η της υπηρεσίας, οι ιδιωτικοί φορείς αποπληρώνουν την αρχική χρηματοδότηση και προσδοκούν στην εξασφάλιση εύλογου κέρδους. Στη περίπτωση αυτή οι ιδιωτικοί φορείς αναλαμβάνουν, πέρα από τους κινδύνους της χρηματοδότησης και της κατασκευής, και τον κίνδυνο της ζήτησης, το εάν δηλαδή οι πολίτες θα κάνουν την προβλεπόμενη χρήση του έργου η της υπηρεσίας, ώστε κατ' επέκταση οι ιδιώτες να μπορέσουν να εισπράξουν τα προσδοκόμενα από τη σύμπραξη έσοδα''.


Αυτά λέει το Υπουργείο και αξίζει το κόπο να κάνουμε, στα παραπάνω, μια αποδελτίωση:

  • Ο ιδιωτικός φορέας αναλαμβάνει και τη χρηματοδότηση. Δηλαδή, το '' εύλογο κέρδος '' του, αφορά όχι μόνο το έργο που προσφέρει σαν κατασκευαστής,αλλά επιπλέον και το '' έργο '' ως χρηματοδότης. Να πούμε πως η χρηματοδότηση γίνεται κατά 10% - 20% από ίδιους πόρους και κατά 80% - 90% με δανεισμό, που σημαίνει πως ο τελικός χρήστης, δλδ, ο καταναλωτής επιβαρύνεται επί πλέον και με το τραπεζικό επιτόκιο του ιδιώτη. (Αλήθεια, τόσο δύσκολο είναι να προχωρήσει σε δανεισμό ο κύριος του έργου και να το εκτελέσει με τον συνήθη τρόπο; )
  •  Οι συμβάσεις ΣΔΙΤ είναι μακροχρόνιες, συνήθως τριάντα χρόνων, που στη διάρκεια των τριάντα αυτών χρόνων ο ιδιώτης εκμεταλλεύεται το έργο κατά τοδοκούν ώστε να εξασφαλίσει το ''εύλογο κέρδος '' Αξίζει εδώ να σημειώσουμε,πως σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο των ΔΕΥΑ, οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης απαγορεύεται να έχουν κέρδη ...
  • Ο ιδιωτικός φορέας παραδίδει το έργο στο δημόσιο , συνήθως, ύστερα από τριάντα χρόνια . Δηλαδή, γι αυτά τα τριάντα χρόνια ο μοναδικός που καθορίζει τα της διαχείρισης του έργου - λειτουργία, τιμολόγηση παρεχόμενων υπηρεσιών, συντήρηση και ότι άλλο - είναι ο ιδιώτης.
  • '' Οι ιδιωτικοί φορείς αναλαμβάνουν και τον κίνδυνο της ζήτησης '' Ανάληψη κινδύνου σημαίνει επί πλέον ρίσκο, άρα επί πλέον κυνήγι κέρδους, που βέβαια είναι γνωστό ποιος το πληρώνει.

Πολλά, πάρα πολλά θα μπορούσαμε να πούμε, ακόμα, για το τι σημαίνει ΣΔΙΤ στο νερό και όπου αλλού Όμως, έστω απ' αυτά τα λίγα είναι δυνατόν να μιλούν σήμερα και να λένε πως δεν έχουν σκοπό να ιδιωτικοποιήσουν το νερό;

Αυτά για την ώρα, και θα επανέλθουμε στο θέμα με συγκεκριμένες περιπτώσεις που βαίνουν ολοταχώς για παράδοση τους σε ιδιώτες.

*Ο Παναγιώτης Κλαδίτης είναι πρώην διευθυντής της ΔΕΥΑΜ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η συναισθηματική ζωή των μικρών μας τόπων, Ο Αϊ Γιάννης ο Κλήδονας

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ , Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μονάχα αηδία για αυτούς τους διάσημους

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος ε.α, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Χατζιδάκις και Δημοκρατία

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 17/6/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η Μυτιλήνη... αλλιώς!

Με αφορμή την παράσταση των «Αιολέων» και της «muhabbet orchestra» με τραγούδια και σκοπούς της Λέσβου
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ο κουφός, ό,τι θέλει ακούει»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δέσμιοι της γεωγραφίας

Ο ρόλος της τουρκικής αγοράς στην ανάπτυξη των νησιών του ΒΑ Αιγαίου. Η περίπτωση της Λέσβου. -Γράφει ο ΔΡΟΣΟΣ ΤΑΡΝΑΡΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Πιστοποιημένη» κακομεταχείριση ζώων συντροφιάς

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΙΤΣΙΟΥ, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

«Αλλο οι δημοσιογράφοι, άλλο οι δημοσιολογούντες»

«Ο δημοσιογράφος λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και όχι προς ίδιον όφελος», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κυριάκος Κορτέσης μιλώντας στο «Ν» με αφορμή την επίσκεψη της Ενωσης στη Λέσβο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Kαι μετά τις ευρωεκλογές τι;

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΝΙΚ.ΚΑΡΛΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ψήφος αναγέννησης της ελπίδας

Άρθρο του Γιάννη Μπουρνού, Μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου και σύμβουλος Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ