× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που θέλουμε

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/5/2023

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που θέλουμε
' χρόνος ανάγνωσης

Θέλουμε η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική  να είναι πράσινη. Να προστατεύει το περιβάλλον, την βιοποικιλότητα, τους φυσικούς πόρους, την αειφορία και να διατηρεί το φυσικό τοπίο των νησιών μας αναλλοίωτο.  

Θέλουμε η ΚΑΠ να είναι κόκκινη. Να εγγυάται το εισόδημα των παραγωγών, την ανθεκτικότητα  και βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, να εξασφαλίζει επαρκή, ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα στους καταναλωτές, να δημιουργεί απασχόληση και ανάπτυξη στην περιφέρεια, να κρατά συνεκτικό τον κοινωνικό ιστό της υπαίθρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέλουμε η ΚΑΠ να είναι γαλάζια, από το χρώμα της θάλασσας. Δηλαδή, θέλουμε μία ΚΑΠ που θα λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες των νησιών μας και όλα τα φυσικά μειονεκτήματα που έχουν αυτά. Να εμπεριέχει ένα Αγροτικό ισοδύναμο. Θέλουμε αύξηση του προϋπολογισμού του Προγράμματος Ενίσχυσης Μικρών Νησιών Αιγαίου που θα συμβάλει στην αύξηση των ειδικών ενισχύσεων των παραγωγών μας και στην διαφοροποίηση του αγροτικού μας τομέα.

Θέλουμε η ΚΑΠ να έχει το χρώμα του χρήματος. Να έχει δηλαδή έναν  αναγκαίο και ικανό προϋπολογισμό για να στηρίξει όλες τις παραπάνω προαναφερόμενες πολιτικές. Να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των αλλεπάλληλων και αλληλοτροφοδοτούμενων κρίσεων, που δοκιμάζουν τα συστήματα παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας τροφίμων. Ο σημερινός προϋπολογισμός, που σχεδιάστηκε πριν παρουσιαστεί η υγειονομική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεν επαρκεί για να πετύχει τους στόχους της. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέλουμε μία ΚΑΠ που θα  έχει το χρώμα της δικαιοσύνης. Να επιβραβεύει αυτούς που πραγματικά παράγουν και να μην αφήνει κανένα αγρότη έξω από το «τρένο της μετάβασης» που θα μας οδηγήσει στο νέο πράσινο-ψηφιακό-παραγωγικό μοντέλο.

Τέλος θέλουμε μια ΚΑΠ απλή στην εκτέλεσή της χωρίς γραφειοκρατία, μεγάλο διοικητικό κόστος και οικονομική επιβάρυνση για τους αγρότες.

Μπορεί το Στρατηγικό Σχέδιο της κυβέρνησης να προστατέψει το εισόδημα των παραγωγών, να εγγυηθεί την ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και να τους οδηγήσει με ασφάλεια στο νέο παραγωγικό μοντέλο; Μπορεί να ενισχύσει την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων, να μεταφέρει την γνώση και την πληροφόρηση μέσα από το πληροφοριακό σύστημα AKIS στους αγρότες; Μπορεί ο παραγωγός με αυτό το Στρατηγικό Σχέδιο που ενσωματώνει τις  στρατηγικέςτις ΕΕ «από το Χωράφι στο πιάτο» και της «Βιοποικιλότητας» να παράγει περισσότερα με λιγότερα; Μπορούν να εφαρμοστούν τα ανεφάρμοστα Οικολογικά Σχήματα που σχεδιάστηκαν χωρίς να λάβουν υπόψη τους την πραγματικότητα; Μπορείαυτό το Στρατηγικό σχέδιο να  πετύχει τους περιβαλλοντικούς στόχους της χώρας; Γιατί στην περίπτωση που δεν τους πετύχειτο αποτέλεσμα δεν θα είναι μόνο ότι θα χαθούν ενισχύσειςγια τους αγρότες.  Επειδή οδεύουμε νομοτελειακά σε ένα αγροτικό τομέα με μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα, οι περιβαλλοντικοί στόχοι, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν, θα γίνονται σε κάθε νέα προγραμματική περίοδο, αυστηρότεροι και δυσκολότεροι. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα παραπάνω ερωτήματα οι απαντήσεις είναι αρνητικές. Δυστυχώς το Στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ είναι τόσο κακό που πρέπει να επανασχεδιαστεί. Αυτό όπως είναι ευνόητο δεν μπορεί να το κάνει η σημερινή κυβέρνηση που το έχει σχεδιάσει αλλά η επόμενη κυβέρνηση που θα φέρει την πολιτική αλλαγή. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Το παραπάνω κείμενο αποτέλεσε μέρος της τοποθέτησής του Στρατή Νικολάου  στην εκδήλωση για τη νέα ΚΑΠ που έκανε ο Σύριζα στην Καλλονή την περασμένη Δευτέρα 8 Μαΐου.  

 *Ο Στρατής Νικολάου είναι υπεύθυνος  του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

 

 

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Από τα Ίμια στους «Δημοσιογράφους στο Αιγαίο και στη Θράκη για την Ειρήνη»

Με αφορμή τα 30 χρόνια από την κρίση των Ιμίων, μια αναφορά στην Επιτροπή Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων για το διάλογο ανάμεσα στους πολίτες της Ελλάδας και της Τουρκίας και την υπεράσπιση της ειρήνης -Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ*
Από τα Ίμια στους «Δημοσιογράφους στο Αιγαίο και στη Θράκη για την Ειρήνη»
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Για να μην ξεχνιόμαστε...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
Για να μην ξεχνιόμαστε...
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το βιβλίο Τσίπρα και οι αριθμοί ενός αρρω‑στημένου δημόσιου διαλόγου

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
Το βιβλίο Τσίπρα και οι αριθμοί ενός αρρω‑στημένου δημόσιου διαλόγου
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Ο Σύλλογος Ιμβρίων τίμησε τον Νίκο Σηφουνάκη

Αναγνώριση της πολυετούς στήριξής του στην Ίμβρο και την Τένεδο
Ο Σύλλογος Ιμβρίων τίμησε τον Νίκο Σηφουνάκη
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Νίκος Τσιριγώτης: Φύρδην μίγδην (2025) *

Γράφει ο Δημήτρης Κωστούλας φιλόλογος, μουσικός ερευνητής
Νίκος Τσιριγώτης: Φύρδην μίγδην (2025) *
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Χειμερινή διαδρομή στις πλαγιές του Λεπετύμνου

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
Χειμερινή διαδρομή στις πλαγιές του Λεπετύμνου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο Κίμωνας, ο Ανεστίδης και τα κανάλια

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
Ο Κίμωνας, ο Ανεστίδης και τα κανάλια
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η Νότια Παράκαμψη δεν μπορεί να περιμένει άλλο

Από τις μελέτες και τις δικαστικές αποφάσεις στην πράξη για το μέλλον της Μυτιλήνη
Η Νότια Παράκαμψη δεν μπορεί να περιμένει άλλο
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η βία των νέων δεν είναι μόνο ατομική παρεκτροπή, είναι πολιτική αποτυχία!

Γράφει ο Γεώργιος Ισιδώρου Αμέντας, Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Χίου
Η βία των νέων δεν είναι μόνο ατομική παρεκτροπή, είναι πολιτική αποτυχία!
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ακου, Αλέκο...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
Ακου, Αλέκο...
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το φοινικόδασος της Παναγιούδας εκπέμπει ξανά σήμα κινδύνου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΧΩΡΙΑΤΕΛΛΗΣ, δικηγόρος κάτοικος της περιοχής
Το φοινικόδασος της Παναγιούδας εκπέμπει ξανά σήμα κινδύνου