× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μνημοσύνη Ξενοφώντα Μαυραγάνη 1940 ‑ 2023

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/4/2023

Μνημοσύνη Ξενοφώντα Μαυραγάνη 1940 ‑ 2023

Αποχαιρετούν σήμερα οι συγγενείς, οι σύντροφοι κι οι φίλοι, τον Ξενοφώντα Μαυραγάνη στη Θεσσαλονίκη, με πολιτική κηδεία στο Κοιμητήριο Καλαμαριάς. Δεν πρόλαβε τις πολιτικές συζητήσεις, τις αναλύσεις και τις εκλογές του Μαΐου, όπως γράφει στην ''Εφημερίδα των Συντακτών'' ο Νίκος Φωτόπουλος. ''Εσύ πώς τα βλέπεις;'', ήταν ένα αγαπημένο του ερώτημα. Ως δημοσιογράφος με μεγάλη, πολύχρονη εμπειρία αφουγκραζόταν τις φωνές του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τη συνταξιοδότηση του άρχισε να μένει για μεγάλα διαστήματα στη γενέτειρά του, το Πλωμάρι. Ήταν για αρκετά χρόνια, από το 2007 έως το 2019, πρόεδρος της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος». Τα χρόνια της προεδρίας συνέβαλε στην επισκευή της αίθουσας και των βοηθητικών χώρων της Λέσχης, ψηφιοποιήθηκε το αρχείο της, και άλλο υλικό. Μπορούμε να πούμε ότι ξαναζωντάνεψε, επαναλειτούργησε με αρκετές πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.

Το 2008 η Λέσχη εξέδωσε τη ''Φυσική'' του Βενιαμίν του Λέσβιου σε πολυτελή έκδοση, από χειρόγραφο που έχει στο αρχείο της. Το 2011 η Λέσχη εξέδωσε τον τόμο ''Λέσβος 1912 – 2012 εκατό χρόνια ελευθερίας'', με πάρα πολλές συνεργασίες Λέσβιων συγγραφέων, λογοτεχνών, ερευνητών και άλλων. Εκεί παρουσιάστηκε νέο άγνωστο υλικό. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε το μνημείο της Λεσβιακής φάλαγγας στο Πλωμάρι.

Στα μέσα του 2013 απευθύνθηκα στον Ξενοφώντα, και στη Λέσχη, με την πρόταση - αίτημα να ενισχύσουν την έκδοση του βιβλίου ''Χρονογραφία ποίηση Γιώργου Ζεϊμπέκη'', που ετοίμαζα για τον συμπατριώτη τους δάσκαλο και ποιητή. Χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση η Λέσχη έγινε εκδότης του βιβλίου, με κάλυψη των εξόδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το 2009 ο Μαυραγάνης άρχισε να τυπώνει σε βιβλία τα πεζά κείμενα που έγραφε. Εξέδωσε εννιά βιβλία με διηγήματα και νουβέλες. ''Ο θείος μου ο άγιος'' (2009), ''Ψάρι με κεφάλι και ουρά'' (2011), ''Προς το παρόν υγιαίνω'' (2013), ''Ανισαμιά'' (2015), ''Το ουζερί'' (20160, ''Εφτά και κάτι νύχτες'' (2017), ''Η μεγάλη αναβροχιά'' (2019), ''Ζώντας στην Αττάλεια (2020). Η τελευταία του συλλογή, «Πάντα ξένοι» (2022), είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Δεν πρόφτασε να τυπώσει τα ποιήματα που είχε γράψει. Τα θέματα αρκετών διηγημάτων είναι εμπνευσμένα από τη γενέτειρά του, το Πλωμάρι και από το νησί μας. Όμως ο Μαυραγάνης δεν μας τις παρουσίασε σαν γεγονότα ή αφλουγές. Αλλά ως λογοτεχνικά κείμενα, με πλοκή, ανατροπή, τη λιτότητα των διηγημάτων και το ενδιαφέρον τέλος τους.

Καλό κατευόδιο

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ανάστα ο Θεός…

Η πρώτη Ανάσταση στον Αιβαλιώτη Ταξιάρχη σαν σήμερα πριν από έναν αιώνα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Στη γειτονιά της Ιστορίας

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο μοναχικός και αστόλιστος επιτάφιος του Αιβαλιώτη Ταξιάρχη...

Μέρα που ‘ναι, ένα όνειρο, μια ιδέα, μια πρόταση, μια ευχή για το κουβούκλιο του Επιταφίου της Εκκλησίας που εκτίθεται στη σωσμένη εκκλησιά που έχει μετατραπεί σε μουσείο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Στα σοκάκια της Πέργαμος, «μι του Χριστέλ(ι)που πουνεί»

Ιστορίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε εκκλησιές που πια δεν υπάρχουν, με ανθρώπους που έλειψαν, ελπίζοντας σε μιαν Ανάσταση
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μάτια μαθητών και μαθητριών

Οι ανιχνευτές Μυτιλήνης Ι. Καρναβός, Μ. Αθηνιώτη, Δ. Νείρος, Κ. Γούναρης σε ρόλο δημοσιογράφων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ώ γλυκύ μου Έαρ γλυκύτατη μου Σάμος...»

Γράφει ο Μανώλης Κάρλας*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είναι γνωστός ο αίτιος, είναι γνωστή κι η αιτία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαν είσαι βουλευτής, δυστυχώς σε συμπονώ λιγότερο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Συγγραφέας,Ταξίαρχος σε αποστρατεία
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου

«Ό ἀγωνιζόμενος πιστός καί ἀνακαισμένος ἐν Χριστῶ ἄνθρωπος δέν ἀπελπίζεται , γιατί στηρίζεται στό ἀγκωνάρι τῆς πίστεως καί τῆς Ἐκκλησίας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου