× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Τι είναι αυτός ο ΤΑΙΠΕΔης;»

Διατάζει το Κράτος το Δήμο Μυτιλήνης να συνάψει σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ και να συμφωνήσουν και πόσα θα του δώσει για να κάνει το σχεδιασμό του λιμανιού μας.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/3/2023

«Τι είναι αυτός ο ΤΑΙΠΕΔης;»

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τι είναι αυτός ο ΤΑΙΠΕΔης που άξαφνα ξεπετάχτηκε μέσα από τη θάλασσα και έβαλε χέρι στο λιμάνι της πόλης μας; Η ερώτηση προσομοιάζει με αυτή του Ζήκου στην υπέροχη ταινία «της Κακομοίρας» που εκνευρισμένος ρωτούσε «ποιος είναι αυτός ο ΙΚΑς» που κρατάει μέρος του μισθού του.

Στις 20 Μαρτίου ο Υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Πλακιωτάκης, που μετρά τις τελευταίες του μέρες στο Υπουργείο, εξέδωσε ΦΕΚ με το οποίο όρισε την εταιρία ΤΑΙΠΕΔ υπεύθυνη αρχή σχεδιασμού για το λιμάνι της Μυτιλήνης, το λιμάνι που κάποτε ήταν το λιμάνι των κατοίκων, των Μυτιληνιών, το λιμάνι της πόλης μας.

Ο Δήμαρχος μας ήταν πολύ καθησυχαστικός και μας πληροφόρησε πως τίποτα σημαντικό δεν συνέβη μια και ο Δήμος Μυτιλήνης θα υπογράψει σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ και φυσικά «δεν υπάρχει περίπτωση να παραχωρήσει το λιμάνι στην εταιρία». Περίπου τα ίδια είπε και ο κ. Παπαδόπουλος Κώστας, Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, περισσότερο καθησυχαστικός και από το Δήμαρχο, πως απλά το ΤΑΙΠΕΔ ήρθε να μας δώσει τεχνογνωσία και να μας συμβουλέψει για το MasterPlanτου Λιμανιού. Το σχέδιο που παρεμπιπτόντως κινείται με ρυθμούς κουτσής χελώνας ασθμαίνουσας στον ανήφορο από το παλιό Κολυμβητήριο προς το Κιόσκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δημοτική αντιπολίτευση στον αντίποδα στα κάγκελα, σύσσωμη διαμαρτύρεται για ξεπούλημα του λιμανιού στον ΤΑΙΠΕΔ που με τη σειρά του θα το πουλήσει σε ιδιώτες και μιλά για σκάνδαλο παραμονές των εκλογών. Τελικά ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο; Ας δούμε με λίγα και σταράτα λόγια κατάματα κάποιες αλήθειες ακόμα κι αν αυτές πονάνε.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου συστάθηκε το 2011 με στόχο να «αξιοποιήσει» δηλαδή να ξεπουλήσει και να ιδιωτικοποιήσει τεράστιο κομμάτι του Ελληνικού Δημοσίου. Από τότε δόξα στην Αγία Τριάδα των δανειστών μας λειτουργεί παραδειγματικά και με μεγάλες επιτυχίες. Τρένα, που είναι και της μόδας, αεροδρόμια, εκτάσεις, κτίρια και φυσικά λιμάνια ξεπουλήθηκαν υπέροχα και άλλα πολλά περιμένουν τη σειρά τους. Αν δεν το ξέρετε τα έσοδα από τις πωλήσεις πηγαίνουν αυτόματα στην αποπληρωμή των χρεών μας, δεν μπαίνουν στα Ταμεία του Κράτους. Ξεπουλάμε γιατί χρωστούσαμε, μπατιρίσαμε και μας παίρνουν και τα εσώρουχα. 

Αν και το Ταμείο φτιάχτηκε το 2011 κανένας από αυτούς που κυβέρνησαν από τότε, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ούτε που πέρασε από το μυαλό του να το πειράξει, να αλλάξει κάτι, να σταματήσει το ξεπούλημα μια και φαίνεται πως οι καλοί μας δανειστές έχουν καλά φροντίσει να μας δέσουν από όλες τις μεριές.Για αυτό όλες οι παρατάξεις, δημοτικές, κομματικές κ.τ.λ. ας κοιτάξουν πρώτα τις καμπούρες τους κι ύστερα σκίζουν τα ιμάτια τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικά και δεν είμαστε το πρώτο λιμάνι που θα μας αγκαλιάσει με στοργή ο ΤΑΙΠΕΔ και θα μας παράσχει τεχνογνωσία κατά τον κ. Παπαδόπουλο ως στοργική μάνα που τρέφει το παιδάκι της το αδύναμο. Δέκα λιμανιών έως τώρα το σχεδιασμό είχε ο έμπειρος ΤΑΙΠΕΔ και για να μην σας κουράζω με στοιχεία θα σας πω απλά πως ήδη για την Ηγουμενίτσα, την Αλεξανδρούπολη και το Ηράκλειο, που ανέλαβε το σχεδιασμό, τρέχουν οι διαδικασίες πώλησης από το 67% έως το 100% σε ιδιώτες. Το επόμενο λιμάνι που ακολουθεί στο ξεπούλημα, συγνώμη  στην εξυγίανση, είναι ο Βόλος. Η Ηγουμενίτσα έχει τη σύνδεση με Εγνατία και Ιταλία, η Αλεξανδρούπολη στρατηγικό ενδιαφέρον για αυτό και οι πλειοδότες είναι Αμερικάνοι και το Ηράκλειο φυσικά τουρισμό και εμπόριο. Εμείς αργήσαμε λιγάκι διότι δεν είχαμε πρωταρχικήσημασία υποθέτω, είμασταν λίγο πιο παρακατιανοί, αλλά τελικά ήρθε και η σειρά μας.  Ας μην κάνουμε λοιπόν πως δεν καταλαβαίνουμε τι μας ξημερώνει διότι αν κρύβουμε τα κεφάλια μας στην άμμο σαν τη στρουθοκάμηλο στο τέλος όταν θα τα βγάλουμε θα μας έχουν πάρει και την άμμο.

Ας διατυπώσουμε, έτσι για να γίνετε κουβέντα, λίγα εύκολα ερωτήματα προς τους Άρχοντες του τόπου μας που κάνουν δηλώσεις τώρα κατόπιν εορτής και μας χαϊδεύουν τα αυτιά να μην ανησυχούμε.

Ήξερε ο Δήμος την πρόθεση του Υπουργού ή έπεσε κι εκείνος από τα  σύννεφα; Αν το ήξερε τότε τι MasterPlan σχεδίαζε τόσα χρόνια και τι συσκέψεις και μελέτες έκανε; Δείτε στο Υoutubeδηλώσεις Κύτελη στις 7 Απρ 2022 για το MasterPlanνα ευθυμήσετε ή να κλάψετε ανάλογα. Θα το κάνουμε το λιμάνι μας κούκλα, θα αναβαθμίσουμε την πόλη, θα γίνουμε Κυανή Ακτή και βάλε. Στις ανακοινώσεις ήταν και ο Περιφερειάρχης ο κ. Μουτζούρης σαφώς πιο προσγειωμένος στην πραγματικότητα από τους υπόλοιπους του Δήμου που σε κάποιο σημείο λέει με απλά λόγια πως για να γίνουν όλα αυτά τα ΘΑ «θα περάσουν χρόνια πολλά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν πάλι ο Δήμαρχος δεν γνώριζε τη βόμβα που αμόλησε ο Πλακιωτάκης στις 20 τρέχοντος, αναρωτιέμαι σε ποια παράταξη ανήκει;Πόση σημασία δίνουν οι Υπουργοί στους Δημάρχους που τους στηρίζουν τόσο πειθήνια, όσο ο δικός μας, που τέσσερα χρόνια τώρα κακό λόγο για την κυβέρνησή μας δεν έβγαλε από το στόμα του ο καψερός;

Το ΦΕΚ λέει με ευκρίνεια πως θα το πληρώσουμε το ΤΑΙΠΕΔ για τις υπηρεσίες του; Αυτό κι αν δεν είναι απίστευτο ανέκδοτο. Ο Υπουργός διατάζει με τα Φεκ του και εμείς εκτελούμε άνευ αντιλογίας. Ως απόστρατος επιτρέψτε μου να σας πω ότι τέτοιες σταλινικού τύπου διαταγές ούτε στο στράτευμα δεν συνάντησα. Διατάζει λοιπόν το Κράτος το Δήμο Μυτιλήνης να συνάψει σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ και να συμφωνήσουν και πόσα θα του δώσει για να κάνει το σχεδιασμό του λιμανιού μας. Είναι σαν να θέλεις να κάνεις αναπαλαίωση ή ανακατασκευή στο διαμέρισμά σου και να έρχεται η Πολεοδομία ας πούμε και να σου λέει «άκου να δεις θα πάρεις θέλεις δε θέλεις αυτή την κατασκευαστική εταιρία να σου πει πως θα το φτιάξεις διότι σε βλέπω εδώ και χρόνια να πελαγοδρομείς και να μη ξέρεις που πάνε τα τέσσερα και τώρα για την αμοιβή συμφωνήστε τα μεταξύ σας».

Θα το πληρώσουμε το Ταμείο εμείς οι Δημότες Μυτιλήνης κι αυτό θα μας πει «έτσι άσχετοι θα το φτιάξετε το λιμάνι σας», διότι αυτό όπως είπε και ο κ Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου ξέρει. Εμείς αποδεδειγμένα δεν ξέρουμε, διότι εδώ και τόσα χρόνια δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ούτε στα βασικά, ξέρουμε μονάχα να μαλώνουμε. Αυτή την απορία στο γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι πως θέλουμε να είναι το λιμάνι της πόλης μας εδώ και χρόνια, γιατί δεν καταφέραμε να τρέξουμε γρηγορότερα τις διαδικασίες, αυτή τη μόνιμη αδυναμία να αποφασίσουμε από κοινού όλοι χωρίς κομματικές παρωπίδες τι είναι καλό και πως θα βελτιωθεί η πόλη, το νησί μας, αυτή την συνεχιζόμενη φαγωμάρα και ηλιθιότητά μας πληρώνουμε διαχρονικά.

Λέει το Κράτος αφού αγαπητοί Μυτιληνιοί εδώ και χρόνια τα ίδια και τα ίδια, μελέτες και ξανά μελέτες, εξαγγελίες και αποφάσεις πολλές, αλλά κασμάς δεν πέφτει, πάρτε τώρα έναν νταβατζή πολυτελείας από πάνω σας, να τον πληρώσετε κιόλας να σας κάνει ανθρώπους. Ρεπορτάζ στο «Νησί» μιλά για 27 κλειστές επιχειρήσεις στο λιμάνι μας τον τελευταίο χρόνο, πέρυσι το καλοκαίρι όλη η Ελλάδα πνίγηκε στον τουρισμό και εμείς βαράγαμε μύγες, κλείσαμε και τη μισή προκυμαία εδώ και μήνες για να «απαυτώσουμε τα απαυτά» που έλεγε και ο αείμνηστος Κωνσταντάρας και να αναπλάσουμε τα ανάπλαστα.

Απαξιώσαμε το νησί μας, το λιμάνι μας και στο τέλος που ο ΤΑΙΠΕΔ θα μας προτείνει το σχέδιο του, όπως εκείνος ξέρει, ώστε να μας αγοράσει ιδιώτης και να τα φτιάξει όλα κατά πως τον βολεύει για να βγάλει χρήματα, θα πανηγυρίζουμε κιόλας, δικαίως, διότι να τα φτιάξουμε μόνοι μας αποδειχτήκαμε επιεικώς άχρηστοι.

Ζω με την ελπίδα η υπάρχουσα Δημοτική Αρχή να μην κάνει το λάθος να υπογράψει, λίγους μήνες πριν το επερχόμενο τέλος της, τη σύμβαση με τον ΤΑΙΠΕΔ αλλά να έχει την ευθιξία να αφήσει και αυτή τη δουλειά στην επόμενη Δημοτική Αρχή.

Ζω με την ελπίδα η επόμενη Δημοτική Αρχή να απαιτήσει τη συναίνεση όλων των παρατάξεων σε όλες τις αποφάσεις για το λιμάνι μήπως επιτέλους βάλουμε μπρος και σώσουμε όσα δεν σώζονται.

Ζω με την ελπίδα κάποτε όσοι ασχολούνται με τα κοινά στη Μυτιλήνη μας να ξεχάσουν σε ποιο κόμμα ανήκουν και να θυμούνται περισσότερο που γεννήθηκαν, που μεγάλωσαν, που πήγαν σχολείο και ποιους συναντούν καθημερινά στο δρόμο και πρέπει να τους κοιτούν στα μάτια και όχι να γυρνούν τα κεφάλια αλλού.

Ζω με την ελπίδα ο τόπος μας να προοδεύσει, να κάνει έστω λίγα βήματα εμπρός με τη σύμπραξη όλων, όπως συμβαίνει σε άλλες πόλεις της χώρας μας, να πάψουμε να είμαστε πνευματικά «γκασμάδες» και συγχωρέστε πραγματικά όσοι θίγεστε όπως κι εγώ με τον χαρακτηρισμό.

Προς το παρόν μονάχα ζω κι ελάχιστα ελπίζω, διαβάζω το ΦΕΚ του Πλακιωτάκη λίγο πριν τις εκλογές και βλέπω τα έργα στη Βάστρια, το λάκκο του νέου κολυμβητηρίου στα Θέρμα, το χάλι των δρόμων όλου του οδικού δικτύου, τις χρόνιες παθογένειες του τόπου μας που θέλουν σελίδες για να γραφτούν. Διασκεδάζω και θλίβομαι σε μια διαρκή χαρμολύπη με τις δηλώσεις των Αρχόντων κι αναφωνώ περήφανα και Μυτιληνιά «Ε ρε ΤΑΙΠΕΔ που μας χρειάζεται».

 

* Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ είναι Ταξίαρχος σε αποστρατεία

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου