× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τι ξέρουμε για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή;

Η Βενετία Καντσά, αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας παρουσιάζει στο «Ν» τις σχετικές της μελέτες

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 8/10/2019

Τι ξέρουμε για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή;
' χρόνος ανάγνωσης

Σπερματέγχυση, εξωσωματική, παρένθετη μητρότητα, δωρεά σπερματοζωαρίων ή ωαρίων, μεταθανάτια γονιμοποίηση. Τι ξέρουμε για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από τη σκοπιά των Κοινωνικών Επιστημών; Πρόκειται για τις ιατρικές επεμβάσεις μέσω της τεχνολογίας, οι οποίες βοηθούν στο θέμα της υπογονιμότητας, άρα στη δυσκολία της σύλληψης. Για τη μελέτη της μίλησε η Βενετία Καντσά, αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99».

Το 2002, όταν η Β. Καντσά ξεκίνησε να εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, είχε μόλις ψηφιστεί ο νόμος για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, που ως τεχνική ήταν γνωστή στην Ελλάδα από το 1984. Το 2002 «για πρώτη φορά ορίζεται η συγγένεια όχι ως μια βιολογική σχέση, αλλά ως μία κοινωνικοσυναισθηματική», παρά τη συνθήκη της υιοθεσίας που ίσχυε και παλιότερα. Το 2005 με δεύτερο νόμο ορίζει τι επιτρέπεται και όχι. «Μια νέα τεχνολογία, αλλά και ένα νομικό καθεστώς για τη συγγένεια» ήταν στα άμεσα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ενδιαφέροντά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας και στο Εργαστήριο Μελετών Συγγένειας και Οικογένειας πραγματοποιήθηκε ένα ερευνητικό πρόγραμμα διάρκειας τριών χρόνων (2012 – 2015), όπου αποτυπώθηκε η εθνογραφική συνθήκη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα, με μεγάλο όγκο υλικού, 120 συνεντεύξεις, 300 ερωτηματολόγια. Ο ένας άξονας αφορούσε τη σχέση συγγένειας με το φύλο και τη σχέση ζευγαριών και ο δεύτερος πώς η θρησκεία επηρεάζει τις επιλογές των υποκειμένων. Αυτό που φάνηκε είναι ότι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή συζητείται πολύ περισσότερο σε σχέση με παλιότερα, όταν οι γυναίκες έκρυβαν με το μανίκι τους τα χέρια τους για να μη φανεί η θεραπεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο “επιτρεπτικά” πλαίσια για τη δωρεά γαμετών, την παρένθετη μητρότητα και τη μεταθανάτια γονιμοποίηση». Στην Ελλάδα υπάρχει η εισαγωγή σπέρματος, στο πλαίσιο διακρατικής συνεργασίας. Η πλειοψηφία πάντως όσων θέλουν να αποκτήσουν παιδί, δεν επιθυμούν τη δωρεά σπέρματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε νομικό επίπεδο, η δυνατότητα εξωσωματικής δίνεται σε ζευγάρια ετερόφυλα ή σε μόνες γυναίκες. «Εδώ έχουμε μία έμφυλη διαφοροποίηση και διάκριση η οποία συνδέεται στενά με το πώς η ελληνική πραγματικότητα αντιλαμβάνεται τη γονεϊκότητα, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με τη μητρότητα». Από την άλλη υπάρχει και διάκριση με όρους ηλικίας: «Δυνατότητα πρόσβασης έχουν οι γυναίκες μέχρι την ηλικία των 50, ενώ για τους άντρες δεν υπάρχει ανάλογος περιορισμός. Βλέπουμε λοιπόν πώς ο νόμος με αναφορά σε μια τεχνολογία συνομιλεί με ήδη υπάρχουσες πολιτισμικές αντιλήψεις για το σώμα, το φύλο, την ηλικία».

Πρόκειται για μια διαδικασία κοστοβόρα και επίπονη κάποιες φορές σωματικά, την οποία περιγράφει και στον συλλογικό τόμο «Οut of Body, Out of Home. Assisted Reproduction, Gender and Family in Greece», (σ.σ. «Έξω από το σώμα, έξω από το Σπίτι. Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, φύλο και Συγγένεια στην Ελλάδα).

Αξίζει να παρακολουθήσετε όλη τη συνέντευξη:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Λέσβος γεύεται το φως της ελιάς

Γευσιγνωσία Oleve στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στις 29 Ιουλίου –Μια γαστρονομική εμπειρία υψηλής ποιότητας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Lesvos Geopark Gastronomy
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πέρασαν στους ημιτελικούς Μηλένα Κοντού και Βάλια Λυκομήτρου

Σημαντικές επιτυχίες στην πρώτη ημέρα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κ23 για τα Ελληνικά χρώματα της κωπηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Χρυσή διάκριση για τη Λέσβο!

Η Κοιν.Σ.Επ ΜΟΔΟΥΣΑ κατέκτησε το χρυσό βραβείο γεύσης στο 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς στην Καλαμάτα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δεινοθήρια, Αλιγάτορες και Σεκόιες από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου!

Ιούλιος 2025 : Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10:00 – 12:00
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Οι Πρόσκοποι της Λέσβου κατασκήνωσαν στο Μάναγρο της Χίου

Στη σκιά των δέντρων και δίπλα στο κύμα, γεννιούνται οι καλύτερες ιστορίες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Από τον Μπαχ στον Στραβίνσκι! Tο καλοκαίρι της Λέσβου με φόντο το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου

Για όλο το πρόγραμμα μιλούν στο «Ν» η Λητώ Ντάκου με τον Δήμο Αβδελιώδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Animato ανοίγει το Φεστιβάλ Μουσικής του Δήμου Μυτιλήνης

Μια συναυλία αφιερωμένη στον μεγάλο συνθέτη από τις χορωδίες της Μυτιλήνης και τον Κώστα Μακεδόνα
ΓΕΥΣΗ

Παστές σαρδέλες: Πώς φτιάχνεται το «σούσι» της Λέσβου

Η συνταγή της γιαγιάς Μυρσινούλας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Βόλτα στη «Λίμνη» της Ερεσού

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Το ούζο γίνεται εμπειρία στο καλοκαίρι της Λέσβου

OuzoFest 2025 με αρώματα γλυκάνισου, γεύσεις τοπικών αποσταγμάτων και παγωτό ούζο σε μια αυθεντική γιορτή πολιτισμού στο πάρκο Αγίας Ειρήνης στη Μυτιλήνη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η ποδηλασία στη Λέσβο έχει χορηγούς με ψυχή

Η δύναμη πίσω από τα πεντάλ: ευχαριστίες σε χορηγούς, υποστηρικτές και συνοδοιπόρους από τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου