× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εξερευνώντας το Λόφο Καστέλι της Αγιάσου

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

Δημοσίευση 19/3/2023

Εξερευνώντας το Λόφο Καστέλι της Αγιάσου

Λίγο πιο έξω από την Αγιασο βρίσκεται ο γραφικότατος λόφος «Καστέλι» στον οποίο ανεβαίνει ακολουθώντας ένα παλιό παραδοσιακό λιθόστρωτο μονοπάτι που φιδοσέρνεται κάτω από τα πεύκα και σκαρφαλώνει μέχρι την κορυφή του λόφου στα 532μ. Ο λόφος  στεφανώνεται από τα απομεινάρια ενός παλιού μεσαιωνικού οχυρού. Ενώ σήμερα στέκει ο μικρός ναός πατρονάκτη Αρχαγγέλου Μιχαήλ που ανεγερθεί το 1960.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς το μονοπάτι χάνεται κάτω από τα ποδιά μας και με βαδίζοντας όλο ένα και πιο βαθιά στην καρδιά του πευκοδάσους μπροστά μας ξεδιπλώνονται σπαράγματα της ιστορίας.

Το μονοπάτι για το καστέλι είναι ένα παλιό λιθόστρωτο αρκετά βατό και χωρίς κάποια επιπλέον δυσκολία πέρα από την επιμονή ανήφορα. βρίσκεται κοντά στην είσοδο του χωριού λίγο πριν την πυροσβεστική και σκαρφαλώνει από τα 391 μετρά στα 532μ αν και η ανήφορα ίσως σας κουράσει λίγο η πανοραμική θέα θα σας ανταμείψει κατά την διάρκεια της ανάβασης αλλά  και φυσικά στην κορυφή του λόφου.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή η πανοραμική θέα ήταν που στο παρελθόν εκανε το λόφο του να επιλεχθεί για την κατασκευή ενός οχυρού.Ενα οχυρό που επιτηρούσε το πέρασμα προς την αρχαιά Πενθιλη. Η θέση της αρχαίας Πενθίλης ορίζεται από τον Αστράτγο, μέχρι την Παναγιούδα. Είχε κατοίκους μέχρι το 1701, οπότε λόγω απαλαγής της φορολογίας στην Αγιάσο, εγκαταλείφθηκε και σήμερα έχουν μείνει μόνον οι καλλιέργειες σε πεζούλες.

Από την κορυφή του λόφου μπορούμε να δούμε όλη την Αγιάσο, το καστανιώνα και το πευκοδάσος που περικλείει τους πρόποδες  του Ολύμπου. Ωστόσο είναι ένα σημαντικό σημείο θέασης για  το τεκτονικό παράθυρο της κορυφής του Ολύμπου , Παλιότερα πετρώματα που λόγο των τεκτονικών δυνάμεων έσπρωξαν και υπερκέρασαν τα νεότερα πετρώματα και σχημάτισαν την γυμνή από βλάστηση κορυφή του Ολύμπου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΓΕΥΣΗ

Πώς πίνεται σωστά το ούζο;

Ξενάγηση στο Μουσείο και την Ποτοποιία Βαρβαγιάννη που κρατά τα ηνία του Ούζου στο Πλωμάρι και την Ελλάδα από το 1860
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Προσοχή στον δρόμο προς Βαρειά Μυτιλήνης

«Αδέσποτα» ένα άλογο και ένα γαϊδουράκι
ΜΟΥΣΙΚΗ

Με ζωντανή μουσική, χορό και Τούρκους επισκέπτες η αυλαία του Ouzo Fest στη Μυτιλήνη

Η διοργάνωση με τη συμμετοχή άνω των 40 ετικετών συνεχίζεται στο Πλωμάρι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ανακαλύπτοντας την «Κρυφή» Παναγιά

Θα ξεκινήσουμε από την Μελίντα, έναν οικισμό έξι χιλιόμετρα από το χωριό Πλωμάρι
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΓΕΥΣΗ

Γευστική απόδραση, στο καφέ ‑ Ταξιάρχης με θέα το Αιγαίο

Αποδράστε για λίγο από τη βουή της πόλης στο γραφικό αναψυκτήριο της Εκκλησίας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Καγιάνι. Δοκιμάστε χειροποίητα γλυκά ταψιού και κουταλιού, καφέ στο μπρίκι και μυρωδάτους λουκουμάδες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Ακόμα ένα «μεθυστικό» Ouzo Fest ξεκινάει στη Λέσβο

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποτοποιών- Αποσταγματοποιών Λέσβου, Δημήτρης Σπέντζας μιλά για τις εκδηλώσεις στη Μυτιλήνη και το Πλωμάρι
ΓΕΥΣΗ

Τα Αμπέλια και το κρασί της Λήμνου στην άυλη κληρονομιά της UNESCO

Είναι το τρίτο στοιχείο από το νησί, που εντάσσεται στην UNESCO μετά την «Τέχνη της παρασκευής του τυριού Μελίπαστο (Μελίχλωρο) και της «Μάντρας της Λήμνου»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας

Από 17 Ιουνίου έως 6 Σεπτεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης «Ευγενία Κλειδαρά»
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

30 χρόνια «Σαμ» στην πλατεία Ερεσού

Από τις αγαπημένες γευστικές επιλογές, το εστιατόριο του Λιβανέζου που παντρεύτηκε Ερέσια και φημίζεται για το φαλάφελ και το μπαμπά γκανούς
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Εκδήλωση στη Μόρια για τον θεσμό της οικογένειας

Τετάρτη 19 Ιουνίου στην πλατεία του Αγίου Βασιλείου
ΓΕΥΣΗ

Τα 10 πιο ωφέλιμα φρούτα του καλοκαιριού

Οι «βασιλιάδες» των βιταμινών
ΓΕΥΣΗ

Ένας «ερωτικός μετανάστης» που ήξερε να φτιάχνει ούζο…

Σε έναν κεραυνοβόλο έρωτα στο μακρινό 1896 οφείλουμε σήμερα την ύπαρξη της γνωστής ποτοποιίας ΣΑΜΑΡΑ που δραστηριοποιείται στη Λέσβο παράγοντας ούζο με παραδοσιακά αρώματα και μοντέρνες εκδοχές