Εξερευνώντας το Λόφο Καστέλι της Αγιάσου
Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
Δημοσίευση 19/3/2023
Λίγο πιο έξω από την Αγιασο βρίσκεται ο γραφικότατος λόφος «Καστέλι» στον οποίο ανεβαίνει ακολουθώντας ένα παλιό παραδοσιακό λιθόστρωτο μονοπάτι που φιδοσέρνεται κάτω από τα πεύκα και σκαρφαλώνει μέχρι την κορυφή του λόφου στα 532μ. Ο λόφος στεφανώνεται από τα απομεινάρια ενός παλιού μεσαιωνικού οχυρού. Ενώ σήμερα στέκει ο μικρός ναός πατρονάκτη Αρχαγγέλου Μιχαήλ που ανεγερθεί το 1960.
Καθώς το μονοπάτι χάνεται κάτω από τα ποδιά μας και με βαδίζοντας όλο ένα και πιο βαθιά στην καρδιά του πευκοδάσους μπροστά μας ξεδιπλώνονται σπαράγματα της ιστορίας.
Το μονοπάτι για το καστέλι είναι ένα παλιό λιθόστρωτο αρκετά βατό και χωρίς κάποια επιπλέον δυσκολία πέρα από την επιμονή ανήφορα. βρίσκεται κοντά στην είσοδο του χωριού λίγο πριν την πυροσβεστική και σκαρφαλώνει από τα 391 μετρά στα 532μ αν και η ανήφορα ίσως σας κουράσει λίγο η πανοραμική θέα θα σας ανταμείψει κατά την διάρκεια της ανάβασης αλλά και φυσικά στην κορυφή του λόφου.
Αυτή η πανοραμική θέα ήταν που στο παρελθόν εκανε το λόφο του να επιλεχθεί για την κατασκευή ενός οχυρού.Ενα οχυρό που επιτηρούσε το πέρασμα προς την αρχαιά Πενθιλη. Η θέση της αρχαίας Πενθίλης ορίζεται από τον Αστράτγο, μέχρι την Παναγιούδα. Είχε κατοίκους μέχρι το 1701, οπότε λόγω απαλαγής της φορολογίας στην Αγιάσο, εγκαταλείφθηκε και σήμερα έχουν μείνει μόνον οι καλλιέργειες σε πεζούλες.
Από την κορυφή του λόφου μπορούμε να δούμε όλη την Αγιάσο, το καστανιώνα και το πευκοδάσος που περικλείει τους πρόποδες του Ολύμπου. Ωστόσο είναι ένα σημαντικό σημείο θέασης για το τεκτονικό παράθυρο της κορυφής του Ολύμπου , Παλιότερα πετρώματα που λόγο των τεκτονικών δυνάμεων έσπρωξαν και υπερκέρασαν τα νεότερα πετρώματα και σχημάτισαν την γυμνή από βλάστηση κορυφή του Ολύμπου.