× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέα ζωή για τη Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας

Νέα επιστημονικά ευρήματα και η πρώτη παγκόσμια συναρμολόγηση σκελετού γιγαντιαίου δίποδου πιθήκου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/5/2026

Νέα ζωή για τη Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Στα εγκαίνια της έκθεσης «Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας Λέσβου: Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Εκπαίδευσης», που πραγματοποιήθηκαν χθες στα Βατερά, παρουσία του Αναπληρωτή Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Νίκου Θωμαϊδη, του Πρύτανη Γεράσιμου Σιάσου και της Προέδρου του Τμήματος Γεωλογίας του Ιδρύματος, Ασημίνας Αντωναράκου, παρέστη ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αλάνης, εκπροσωπώντας τον Δήμο Δυτικής Λέσβου. 

Η επαναλειτουργία της έκθεσης ουσιαστικά, μετά τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού της Βρίσας το 2017, ως ενδιάμεσος χώρος παρουσίασης και ανάδειξης του πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος εκατομμυρίων ετών της περιοχής, αποτέλεσε ένα εγχείρημα, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2024 με τη συνεργασία του Δήμου και του ΕΚΠΑ και φέτος το καλοκαίρι, υλοποιήθηκε. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα με την επαναλειτουργία της έκθεσης, τα τελευταία χρόνια οι έρευνες του Πανεπιστημίου, οδήγησαν σε νέες ανακαλύψεις που ρίχνουν φώς σε άγνωστες μέχρι στιγμής πτυχές του γεωλογικού παρελθόντος της περιοχής Βρίσας-Βατερών. Ανακαλύψεις που μπορούν στο μέλλον, να αναδείξουν το σημείο αυτό της Λέσβου, ως ένα από τα σπουδαιότερα παλαιοντολογικά τοπία της Ευρώπης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και σε αυτή ακριβώς την προοπτική, στάθηκε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Αλάνης, στον χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων. 

«Είναι γνωστό, ότι εδώ στα Βατερά, τα εντυπωσιακά παλαιοντολογικά ευρήματα δίνουν αφορμή για περαιτέρω επιστημονική έρευνα που μπορούν να γράψουν ξανά την ιστορία. Είμαι σίγουρος, πως πέραν του σημαντικού βήματος της λειτουργίας της έκθεσης που θα αναδείξει το πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα εκατομμυρίων ετών της περιοχής, πως το Πανεπιστήμιο και η ερευνητική ομάδα, θα επιδιώξουν να επεκτείνουν τις ανασκαφές, αναδεικνύοντας στο σύνολό του, όλο το πλούσιο γεωλογικό παρελθόν της περιοχής.  
Συγχαρητήρια σε όλες και όλους, εκ μέρους και του Δημάρχου μας Ταξιάρχη Βέρρου και για το επιστημονικό σας έργο, αλλά και για το γεγονός πως με τη δουλειά σας, αναδεικνύετε τη Βρίσα και τα Βατερά…», είπε χαρακτηριστικά. 

Το εκθετήριο στον παραλιακό δρόμο των Βατερών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκεί εκτίθενται χαρακτηριστικά απολιθώματα από την περιοχή, όπως γαζέλες, άγρια άλογα, μαμούθ και μαστόδοντα προβοσκιδωτά. 
Τα εμβληματικότερα εκθέματα του εκθετηρίου είναι ο γιγαντιαίος δίποδος πίθηκος των Βατερών και η αναπαράσταση γιγαντιαίας χελώνας. Για την παρουσίαση του πιθήκου, συναρμολογήθηκε ένας πλήρης σκελετός. Πρόκειται για την πρώτη συναρμολόγηση σκελετού του συγκεκριμένου ζώου σε παγκόσμια κλίμακα.

Η επιστημονική έρευνα συνεχίζεται, ενισχύοντας τη θέση των Βατερών ως ένα από τα σπουδαιότερα παλαιοντολογικά τοπία της Ευρώπης, που με το νέο εκθετήριο σε χώρο κοντά στην παραλία, θα προσελκύσει μεγάλο εκπαιδευτικό και τουριστικό ενδιαφέρον. 

Παρόντες στην τελετή εγκαινίων, ήταν μεταξύ άλλων ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Νίκος Ζούρος, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, οι Αντιδήμαρχοι Τουρισμού Αφροδίτη Βατή και Πολιτισμού, Ζαχαρώ Ιωακείμ, καθώς και ο Πρόεδρος της Βρίσας, Νίκος Λάσκαρης. 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Τρεις σύγχρονες παιδικές χαρές στη Γέρα

Ολοκληρώνονται οι εργασίες και παραδίδονται για χρήση νέοι χώροι παιχνιδιού για τα παιδιά της περιοχής σε Μεσαγρό, Σκόπελο και Πλακάδο
Τρεις σύγχρονες παιδικές χαρές στη Γέρα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Πλατεία Σαπφούς γεμίζει μοτοσυκλέτες για την Παγκόσμια Ημέρα Μοτοσυκλέτας

Εκδήλωση από συλλόγους και φορείς της Λέσβου με μήνυμα την ασφαλή οδήγηση και τη χρήση κράνους
Η Πλατεία Σαπφούς γεμίζει μοτοσυκλέτες για την Παγκόσμια Ημέρα Μοτοσυκλέτας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση για το μηχανογραφικό στο ΕΠΑΛ Καλλονής

Με ομιλήτρια την Πιστοποιημένη σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Θεοφανία Ναούμ
Εκδήλωση για το μηχανογραφικό στο ΕΠΑΛ Καλλονής
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Στο στάδιο μελέτης η αναβάθμιση του Δημοτικού Παναγιούδας

Δήμος Μυτιλήνης και γονείς σε κοινή γραμμή
Στο στάδιο μελέτης η αναβάθμιση του Δημοτικού  Παναγιούδας
ΑΓΟΡΑ

Ο Σπύρος Διαμαντίδης ξανά στο τιμόνι του Συλλόγου Μεσιτών Λέσβου

Μήνυμα ενότητας και ενεργούς συμμετοχής από τις αρχαιρεσίες των Μεσιτών Λέσβου
Ο Σπύρος Διαμαντίδης ξανά στο τιμόνι του Συλλόγου Μεσιτών Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξανά πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας ο Νίκος Σπανός

Νέα θητεία για τον πρόεδρο του Συνδέσμου. Συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο με συμμετοχή εκπροσώπων από Μυτιλήνη και Δυτική Λέσβο
Ξανά  πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας ο Νίκος Σπανός
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τροχαία και Διεύθυνση Μεταφορών εξετάζουν υπόθεση οδηγού του ΚΤΕΛ Λέσβου

Αναζητούνται επίσημες διευκρινίσεις για το καθεστώς απασχόλησης επαγγελματία οδηγού που έχει συμπληρώσει το 67ο έτος
Τροχαία και Διεύθυνση Μεταφορών εξετάζουν υπόθεση  οδηγού του ΚΤΕΛ Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συνέδριο και Πειρατική Ρεγκάτα εγκαινιάζουν έναν νέο θεσμό στη Γέρα

Με τη στήριξη πανεπιστημίων, θεσμικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας
Συνέδριο και Πειρατική Ρεγκάτα εγκαινιάζουν έναν νέο θεσμό στη Γέρα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Προσωρινή δικαίωση για τους εργαζόμενους του προγράμματος 55‑67

Παραμένουν στην εργασία τους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης το Νοέμβριο
Προσωρινή δικαίωση για τους εργαζόμενους του προγράμματος 55‑67
ΑΤΖΕΝΤΑ

Αναβιώνουν τα «Κάψαλα» στα Πηγαδάκια Λέσβου

Η 3η Γιορτή Τοπικών Προϊόντων φέρνει τη λεσβιακή παράδοση στο προσκήνιο
Αναβιώνουν τα «Κάψαλα» στα Πηγαδάκια Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Προθεσμία 15 ημερών για κλάδεμα δέντρων δίπλα στους δρόμους της Λέσβου

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης η υπηρεσία της Περιφέρειας θα προχωρήσει σε εργασίες κοπής χωρίς περαιτέρω ειδοποίηση
Προθεσμία 15 ημερών για κλάδεμα δέντρων δίπλα στους δρόμους της Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μήνυμα φιλίας από Μυτιλήνη και Δικελί με συνάντηση Χριστόφα – Kırgöz

Οι δύο Δήμαρχοι επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για ενίσχυση της συνεργασίας και κοινές πρωτοβουλίες ανάμεσα στις δύο πόλεις
Μήνυμα φιλίας από Μυτιλήνη και Δικελί με συνάντηση Χριστόφα – Kırgöz