× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ευθύνες δεν υπάρχουν;

Γράφει ο: ΞΕΝΟΦΩΝ Ε. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/6/2022

Ευθύνες δεν υπάρχουν;

Αθωώθηκε λοιπόν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου, ο φοβερός τρομοκράτης, που τάϊσε και πότισε ένδεκα τρομοκρατημένους και κρυμμένους φυγάδες από τις σπαρασσόμενες πατρίδες τους, που θέλησαν να βρουν καταφύγιο στην Ελλάδα ή την Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και αθωώθηκε χωρίς να απαιτηθεί η τοποθέτηση των συνηγόρων του. Δηλαδή η αθωότητά του ήταν εξόφθαλμη, την οποία όμως περιέργως δεν είχαν αντιληφθεί τα όργανα του λιμενικού σώματος που τον συνέλαβαν και τον παρέπεμψαν σε δίκη, ούτε ο εισαγγελέας που συνέταξε το κατηγορητήριο.

Και εντάξει δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά, που οι αστυνομικές, πάσης φύσεως, αρχές, καταρτίζουν δικογραφίες οι οποίες  στα δικαστήρια αποδεικνύονται φούσκες, αλλά δεν είναι το ίδιο με την κατηγορία και την καταδίωξη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Δεν ανήκει στη φύση του κανονικού ανθρώπου η καταδίκη κάποιου συνανθρώπου του σε πείνα και δίψα, γιατί έκανε την αυτονόητη κίνηση να  σωθεί από τον αφανισμό, που κάποιοι άλλοι είχαν σχεδιάσει γι αυτόν.

Άκουσα πριν μέρες τους εκπροσώπους των μεγάλων κομμάτων να συμφωνούν ότι οι λιμενικοί είναι άξιοι συγχαρητηρίων για την επίπονη δουλειά τους στην επιτήρηση των συνόρων μας και την διάσωση των ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα. Δεν άκουσα όμως από την κυρία Γεροβασίλη, να γίνεται λόγος για αλλαγή συμπεριφορών τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι όμως έτσι;  Την ίδια συμπεριφορά που επιδείκνυαν οι λιμενικοί το 2016 με σήμερα;  Ίδιο έργο έκαναν με τον αείμνηστο Κυριάκο Παπαδόπουλο, του οποίου το όνομα έχει δοθεί τιμητικά σε μια προβλήτα του λιμανιού της Μυτιλήνης; Υπάρχει άλλος αξιωματικός του λιμενικού σώματος που να τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, για το υπεράνθρωπο έργο της διάσωσης  τουλάχιστον 5.000 ψυχών  από τον όλεθρο του θανάτου. και μάλιστα ενός θανάτου βασανιστικού, χωρίς καμιά ελπίδα σωτηρίας όταν οι διασώστες, δεν ενεργούν σύμφωνα με το νόμο, αλλά σύμφωνα με τις εντολές που παίρνουν .

Δεν άλλαξαν οι άνθρωποι από το 2016 και 18, όσον αφορά τις ευαισθησίες τους και την αγάπη τους για τη ζωή. Άλλαξαν όμως οι κατευθυντήριες γραμμές. Γιατί τώρα υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής δεν είναι ο Γιάννης Μουζάλας, που έσπευσαν τα δεξιά μισαλλόδοξα φερέφωνα να τον κατηγορήσουν τότε, ότι νοίκιασε την βίλλα του αντί υψηλού μισθώματος στους «λαθρομετανάστες», ενώ ο ίδιος ούτε Λέσβιος, είναι ούτε ακίνητη περιουσία και μάλιστα βίλλα διαθέτει στο νησί. Υπήρχε και υπάρχει όμως άλλος Λέσβιος αυτός, με το ίδιο  όνομα  που είχε βίλλα. Αλλά δεν βαριέσαι, ένα ακόμα ψέμα δε θα χαλάσει την τούρτα.

Τώρα όμως υπουργός είναι ο πολύς κύριος Μηταράκης, που δίνει άλλου είδους εντολές και άλλες διαβεβαιώσεις, όταν η επιτροπή προσφύγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγγέλλει την Κομισιόν για ανορθόδοξες πρακτικές αντιμετώπισης των προσφύγων στη χώρα μας και όταν ο υπεύθυνος της FRONTEX, παραιτείται υπό το βάρος καταγγελιών, για μη κανονική εφαρμογή των όρων έρευνας και διάσωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα λοιπόν, που η χώρα «έχει θωρακισθεί πλήρως, από τις εισβολές των παράτυπων μεταναστών» όπως λέει ο κ. Μηταράκης, τώρα που ο μέγιστος των πρωθυπουργών Μητσοτάκης, αναγγέλλει αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και με την πολιτογράφηση νομίμων μεταναστών. Πού θα τους βρει αλήθεια; Ά και να μην το ξεχάσω : Θα κρατάει λέει τα παιδιά σε ολοήμερα σχολεία των 12 ωρών ημερησίως, για να βρίσκουν την ευκαιρία απερίσπαστοι οι γονείς τους να κάνουν κι άλλα παιδιά. Τρέφοντάς τα προφανώς  με 1300 ε. τον μήνα, όταν ο αγρότης Μητσοτάκης εισπράττει ιστορικά αγροτικά δικαιώματα από την Ε.Ε.

Και εντάξει. Οι λιμενικοί εφάρμοσαν τις διαταγές των νομίμων ιδιοκτητών της χώρας, αποφασίζοντας να διώξουν τον τροφοδότη ένδεκα (11) πεινώντων και διψώντων, που μη όντας Χριστιανός εφάρμοσε ευαγγελική ρήση. Αλλά δεν υπάρχουν προϊστάμενοι; Δεν υπάρχουν άνθρωποι που συνέταξαν την δικογραφία, δεν υπάρχει εισαγγελέας που την μελέτησε και την ενέκρινε στέλνοντάς την στο ακροατήριο;

Αυτοί λοιπόν μετά την αθώωση, παραμένουν στο απυρόβλητο; Δεν θα λογοδοτήσουν κάπου, δεν θα κριθούν για τις ενέργειές τους; Ή μήπως περιμένουν κι αυτοί να τιμηθούν από την Ακαδημία Αθηνών, που ελπίζω, πως δεν θα αλλάξει άποψη για το τι είναι ανθρωπισμός και αλληλεγγύη.       

Σ’ αυτή τη χώρα μόνο η Τουλουπάκη καλείται να πληρώσει την προσήλωσή της στο καθήκον.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Μιχαήλ Δουκάκης ήρθε από το Λος Αντζελες για τον «Επικήδειο»

Με καταγωγή από τη Θερμή, ο 34χρονος ηθοποιός άνοιξε τα φτερά του στο εξωτερικό και επέστρεψε στη Λέσβο για μία παράσταση με εύσημα, όπου αλλού την ανέβασε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ευρωεκλογές. Πού πάει το πράγμα;

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, οικονομολόγος
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δεύτε Λάβετε Φως

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Επαναστατικές Αλλαγές ή Εγκλωβισμένο Σύστημα; Η Πανελλήνια Εξεταστική στην Ελλάδα

Της ΜΑΡΩΣ ΑΘΗΝΙΩΤΗ*, μαθήτριας, μέλος των Ανιχνευτών Μυτιλήνης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελεύθερο Πάσχα και 25η Μαρτίου στη Μικρά Ασία του 1920

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αθησαύριστη χρονογραφική Ανάσταση

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ανάστα ο Θεός…

Η πρώτη Ανάσταση στον Αιβαλιώτη Ταξιάρχη σαν σήμερα πριν από έναν αιώνα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Στη γειτονιά της Ιστορίας

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο μοναχικός και αστόλιστος επιτάφιος του Αιβαλιώτη Ταξιάρχη...

Μέρα που ‘ναι, ένα όνειρο, μια ιδέα, μια πρόταση, μια ευχή για το κουβούκλιο του Επιταφίου της Εκκλησίας που εκτίθεται στη σωσμένη εκκλησιά που έχει μετατραπεί σε μουσείο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Στα σοκάκια της Πέργαμος, «μι του Χριστέλ(ι)που πουνεί»

Ιστορίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε εκκλησιές που πια δεν υπάρχουν, με ανθρώπους που έλειψαν, ελπίζοντας σε μιαν Ανάσταση
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μάτια μαθητών και μαθητριών

Οι ανιχνευτές Μυτιλήνης Ι. Καρναβός, Μ. Αθηνιώτη, Δ. Νείρος, Κ. Γούναρης σε ρόλο δημοσιογράφων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ