× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ιστορίες Μικρασιατών προσφύγων

Η ιστορία του Σμυρνιού Θάνου Πούλου

Δημοσίευση 12/6/2022

Ιστορίες Μικρασιατών προσφύγων

Η Λέσβος αποτέλεσε την πρώτη επιλογή πολλών προσφύγων, όχι μόνο εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και λόγω των δεσμών που είχε αναπτύξει με τα απέναντι παράλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιστορία που θα διηγηθούμε ξεκινά από το 1907, όταν γεννήθηκε ο Θάνος Πούλος, ένα από τα επτά παιδιά της οικογένειας του Παναγιώτη και της Ολυμπίας.

Ο Θάνος πήγε στο σχολείο της Σμύρνης μέχρι το 1914, που έγινε ο πρώτος διωγμός, οπότε η οικογένεια αναγκάστηκε να έρθει στη Λέσβο και να εγκατασταθεί στον Μεσότοπο, τόπο καταγωγής της μητέρας του.

Επέστρεψαν στη Σμύρνη όταν ηρέμησαν τα πράγματα και ο Θάνος φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης μέχρι το 1922, όταν έγινε ο δεύτερος διωγμός, οπότε επέστρεψαν, οριστικά πλέον, στο νησί. Εγκαταστάθηκαν και πάλι στον Μεσότοπο, όπου ο πατέρας ίδρυσε ένα τυροκομείο για την διαβίωση της οικογένειας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Tο 1926 μετακόμισαν στη Μυτιλήνη, όπου ο πατέρας του άνοιξε ένα μπακάλικο μαζί με τον αδερφό του, το οποίο ύστερα από δύο χρόνια, μετέτρεψε σε ποτοποιείο, αυτή τη φορά όμως με τον γιο του Θάνο, ο οποίος άρχισε από τότε τη σταδιοδρομία του ως ποτοποιός.

Σύντομα ο πατέρας του αποχώρησε και ο Θάνος ανέλαβε εξ ολοκλήρου την επιχείρηση, η οποία παρουσίασε θεαματική εξέλιξη και επί δεκαετίες, βρισκόταν σε μια από τις πρώτες θέσεις παραγωγής οινοπνευματωδών προϊόντων που καταναλώνονταν τόσο στο νησί μας, όσο κι έξω από αυτό. Μάλιστα, ήταν ο μόνος που, κάθε χρόνο, ναύλωνε καΐκι και πήγαινε στην Κάρυστο, στο Μαρκόπουλο και στο Κορωπί, για να γεμίσει τις βαρέλες του με μούστο και να τις φέρει στη Μυτιλήνη, όπου έφτιαχνε την ονομαστή ρετσίνα του, που την διαφήμιζε κατάλληλα με φειγ βολάν και άλλα μέσα, για να σπεύσουν οι βαρελόφρονες και να την καταναλώσουν. Ερμού 26 κεντρική αγορά Μυτιλήνης για όσους από τους ηλικιωμένους σήμερα θυμούνται είχε στηθεί και λειτουργούσε η επιχείρηση της ποτοποιίας του Θάνου Πούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός της ρετσίνας, έφτιαχνε και το περίφημο καζανιασμένο «ΟΥΖΟ ΠΟΥΛΟΥ» με ιδιαίτερη φροντίδα στα ούζα Νο.5 και Νο.333, ενώ είχε μεγάλη έφεση σε παντός είδους ηδύποτα.

Ο Σμυρνιός Θάνος Πούλος, επί σειρά ετών διετέλεσε πρόεδρος των ποτοποιών και ήταν από τους πρωτεργάτες ίδρυσης και λειτουργίας της Ενώσεως Ποτοποιών – Οινοποιών Μυτιλήνης. Αυτό έγινε το 1967 και μετείχε ο μεγαλύτερος αριθμός των ποτοποιών του νησιού μας. Ήταν, μάλιστα, ο νονός της ως προς το όνομα. Πολύ αργότερα, η ΕΠΟΜ, πέρασε στα χέρια των Γάλλων επιχειρηματιών.

Ο Θάνος πέθανε το 1997 σε ηλικία 90 ετών.

Στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922, έχουν τοποθετηθεί και εκτίθενται ορισμένα κειμήλια του Θάνου Πούλου τα οποία μας χάρισε η κόρη του κ. Ελένη Ψωμαδέλλη. Την ευχαριστούμε.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η φυλακή όσων «δεν συνεμορφώθησαν….» στη Μυτιλήνη

Παρασκευή 21 Απριλίου 1967, δυο μέρες πριν την Κυριακή των Βαΐων, στην Ακαδημία Μυτιλήνης
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

H αθέατη πλευρά της Επταετίας

Σκάνδαλα, διαφθορά και…«θαύματα»!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το εγκαταλειμμένο Γαλλικό ‑ Συμμαχικό νεκροταφείο στα Λουτρά

Θα μπορούσε ο χώρος όλος να μετατραπεί σε χώρο τιμής;
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Λιώστε τους...»

Η τραγική ιστορία του πρόσφυγα από την Πέργαμο Ηλία Αργυριάδη που εκτελέστηκε μαζί με το Νίκο Μπελογιάννη σαν σήμερα 30 Μαρτίου 1952, Η τύχη της διαλυμένης οικογένειας του
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η εμφάνιση του Χριστιανισμού στη Λέσβο

Η Δέσποινα Ανδρέου μίλησε στις «Ιστορίες στο Νησί» για την εμφάνιση του Χριστιανισμού και για το πότε δημιουργήθηκαν οι δύο Μητροπόλεις στο νησί της Λέσβου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία

Η επιτροπή ειρήνης Λέσβου εξέδωσε ανακοίνωση για τη θλιβερή επέτειο έναρξης των βομβαρδισμών το 1999
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Ψωροκώσταινα, η Αιβαλιώτισσα πρόσφυγας στο Ναύπλιο...

Η ιστορία μιας γυναίκας που έγινε συνώνυμο του νεοελληνικού κράτους
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Καρναβάλι και 25η Μαρτίου 1944 στην Αγιάσο

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν ο Μυτιληνιός «φουστανελάς» μπήκε στο Μουσείο του Λούβρου

Με αφορμή τη σημερινή συμπλήρωση 90 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου λαϊκού μας ζωγράφου θυμόμαστε πως το 1961 το κοσμοπολίτικο Παρίσι υποδέχθηκε τα έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αποκριές στη Μυτιλήνη το 1913

Λίγους μήνες μετά την απελευθέρωση του νησιού -Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ*
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Μελίνα της Μυτιλήνης

Ένα χρέος της πόλης στη μεγάλη Ελληνίδα που δεν υλοποιήθηκε ποτέ μπορεί να εξοφληθεί από τη δημοτική αρχή του Παναγιώτη Χριστόφα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ