× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αφιέρωμα στον συγγραφέα και σκηνοθέτη Νίκο Περέλη

Από τους «Φίλους Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/12/2021

Αφιέρωμα στον συγγραφέα και σκηνοθέτη Νίκο Περέλη
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία από τις εκδόσεις ΑΓΓΕΛΑΚΗ του τελευταίου θεατρικού βιβλίου του συντοπίτη μας θεατρικού συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Νίκου Περέλη με τίτλο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ, ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ», αφιερωμένου στον ήρωα του Εικοσιένα Οδυσσέα Ανδρούτσο, ο Σύλλογος «Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας» πραγματοποίησε ένα σύντομο αφιέρωμα στον ίδιο και το σημαντικό έργο του.
Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Νίκος Περέλης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη όπου και μεγάλωσε, σπούδασε θέατρο στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ και σε σεμινάρια στο εξωτερικό. Το 1968 δημιούργησε με τον σκηνοθέτη Νίκο Παπαδάκη, τη θεατρική ομάδα «Κύκλος» (παρουσίαση του έργου του Ίρβιν Σω «Ένας πόλεμος πριν από πολλούς πολέμους», στο θέατρο Βεργή) και το 1970, σε θέατρο της Πλάκας, το έργο του Μρόζεκ «Στριπ-τηζ». Και τα δύο θέατρα τα έκλεισε η λογοκρισία της δικτατορίας Παπαδόπουλου. Το 1971 φεύγει στο Κεμπέκ, από όπου επιστρέφει μετά το τέλος της δικτατορίας.
Σκηνοθέτησε περισσότερα από 150 έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και παρουσίασε δουλειά του κυρίως στα κρατικά και δημοτικά θέατρα, στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο και στον Λυκαβηττό. Δημιούργησε το "Θέατρο 3ης Σεπτεμβρίου" στην Αθήνα και το "Theatredel' AvenueduPark" στο Μόντρεαλ. Διευθυντής στα Δημοτικά Θέατρα Πάτρας και Ιωαννίνων. Δημιουργός της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου και διευθυντής της μέχρι το 2001. Δίδαξε θέατρο στο Conservatoire του Κεμπέκ, στο ΚΘΒΕ, στη Σχολή Κατσέλη, στο Εργαστήρι του Εθνικού Θεάτρου και στη Σχολή Βεάκη. Έγραψε θεατρικά έργα που παίχτηκαν στο Εθνικό Θέατρο, στο Θέατρο 3ης Σεπτεμβρίου, στην ΕΡΤ και σε διάφορα άλλα θέατρα.

Στιγμιότυπο μεγάλης συγκέντρωσης-συλλαλητηρίου του ΕΑΜ Λέσβου στη Μυτιλήνη το φθινόπωρο του 1944. Ψηλά στο μέσον φαίνεται η πινακίδα «ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΓΩΓΟ ΜΑΣ», σύνθημα που θυμάται και καταγράφει ο Νίκος Περέλης στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Ο κώδικας της μάσκας» (Εκδόσεις Προσκήνιο 2010 και Εκδόσεις Αγγελάκη 2014).   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρώτο θεατρικό του έργο "Η μπόμπα" που παρουσιάστηκε το 1981 στο Θέατρο Αναλυτή, το 1982 στο Λαϊκό Δωδεκανησιακό Θέατρο Ρόδου και στην ΕΡΤ1 και το 1984 στο Θέατρο 3ης Σεπτεμβρίου. Ακολούθησε η "Φελάχα Γιουλαλάμ" που παρουσιάστηκε στο Θέατρο 3ης Σεπτεμβρίου και στην ΕΡΤ1. Το 1992 βραβεύεται με το κρατικό βραβείο θεάτρου το έργο του "Η μοναξιά των σκουληκιών" που παρουσιάζεται το 1994 στο Εθνικό Θέατρο. Το 2010 τιµήθηκε από τον Δήμο Μυτιλήνης µε το μετάλλιο της Πόλης, σε εκδήλωση παρουσίασης του αυτοβιογραφικού του βιβλίου «Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ». Είναι µέλος της Εταιρείας Σκηνοθετών και της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Ως ηθοποιός συμμετείχε σε ελάχιστες παραστάσεις, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους (Μπόργκµαν-Ίψεν, Κρόγκσταντ-Ίψεν, Στόκµαν-Ίψεν, Χαµ-Μπέκετ κ.α).

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ: «Υπόγειος χώρος», «Η Διαθήκη του Αχιλλέα», «Ο κώδικας της μάσκας», «Το θέατρο ως κύτταρο παιδείας και πολιτισμού και ως κατανάλωση».
ΤΑ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑ: “Η Μπόμπα” (Σύγχρονη Εποχή 1981), “Η Φελάχα Γιουλαλάμ” (Θεωρία 1984), “Η Μοναξιά των Σκουληκιών” (Δωδώνη 1998), “Συμβόλαιο τιμής” (Δωδώνη 1999), “Η Μπόμπα» (2η έκδοση – Δωδώνη 1998), “Μπλακ-άουτ” (Δωδώνη 1999), “Το τελευταίο μήνυμα” (Δωδώνη 2005), “Η Πόλη στον πάτο” (Δωδώνη 2007 – Αγγελάκης 2014), “Η επιστροφή της φελάχας” (Αγγελάκης 2013), “Η Μπόμπα» (3η εκδοχή, Δωδώνη 2014), “Η Σαπφώ της Λέσβου» (Αγγελάκης 2017).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

10 Σεπτέμβρη 1944: Η Λέσβος ελευθέρα!

82 χρόνια από την απελευθέρωση της Λέσβου από τις Ναζιστικές δυνάμεις κατοχής
10 Σεπτέμβρη 1944: Η Λέσβος ελευθέρα!
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ο παπά Στρατής έφυγε, μα το φως του δεν έσβησε ποτέ

Μια μέρα σαν τη σημερινή πριν 11 χρόνια, σε ηλικία μόλις 57 ετών, έφυγε από τη ζωή ο παπά Στρατής Δήμου από το Κεράμι της Λέσβου -Το παράδειγμα αγάπης και αλληλεγγύης του «μπαμπα-Νουρ» παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ
Ο παπά Στρατής έφυγε, μα το φως του δεν έσβησε ποτέ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Παίζει «μπάλα» από τριών ετών... και σήμερα ποδοσφαιρίστρια στην ομάδα της Καλλονής!

Η 25χρονη Αμερικανίδα, επαγγελματίας ποδοσφαιρίστρια στην ομάδα της Καλλονής, μιλά στο «Ν» για τη διαδρομή της στον κόσμο του ποδοσφαίρου και τη προσπάθειά της να διαμορφώσει τη ζωή της με τον δικό της τρόπο
Παίζει «μπάλα» από τριών ετών... και σήμερα ποδοσφαιρίστρια στην ομάδα της Καλλονής!
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ενα ιστορικό ντοκουμέντο για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Ο Δημήτρης Μάντζαρης αντιπαραβάλλει τα μέτρα του 1952 με τη σημερινή αντιμετώπιση της επιζωοτίας
Ενα ιστορικό ντοκουμέντο για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αφησε το Δημόσιο και ακολούθησε τον δρόμο του αργαλειού

Ο Αργύρης Χατζημαλλής βραβεύτηκε στο 10ο Φεστιβάλ Αμπελουργίας Ανεμώτιας και μίλησε από καρδιάς για την επιστροφή στη Λέσβο, τις δυσκολίες και τη δύναμη να κυνηγά κανείς τα όνειρά του
Αφησε το Δημόσιο και ακολούθησε τον δρόμο του αργαλειού
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η αγάπη για τα ελληνικά φέρνει την Αντυ Ελ Αραμπι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η τυφλή Αιγύπτια φιλελληνίδα συνεχίζει με πλήρη υποτροφία τη διαδρομή της στην ελληνική γλώσσα
Η αγάπη για τα ελληνικά φέρνει την Αντυ Ελ Αραμπι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Παραμονή της Παναγιάς στην Αγιάσο με άδεια της Χωροφυλακής

Ντοκουμέντα από τις μέρες της Χούντας και τις καθαιρέσεις αυτοδιοικητικών διότι… «δεν συνεμορφώθησαν» -Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ
Παραμονή της Παναγιάς στην Αγιάσο με άδεια της Χωροφυλακής
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Μια Μυτιληνιά στην Κωνσταντινούπολη

Tο εντυπωσιακό μαρμάρινο άγαλμα της Αρτέμιδος ανακαλύφθηκε στη Λέσβο κατά τη δεκαετία του 1860 και μεταφέρθηκε αμέσως στην Κωνσταντινούπολη
Μια Μυτιληνιά στην Κωνσταντινούπολη
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ένα οδοιπορικό στη Λέσβο του 1896 ...

Eπιμέλεια: Β. Α. Γεώργας, εκπαιδευτικός - συγγραφέας)
Ένα οδοιπορικό στη Λέσβο του 1896 ...
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

15 Ιουλίου ‑ 16 Αυγούστου 1974, 33 δραματικές μέρες πριν 52 χρόνια

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας για την πολλαπλή χουντική προδοσία, τους δυο «Αττίλες», τη μεταπολίτευση και τους τρεις Λέσβιους που … δεν γύρισαν!
15 Ιουλίου ‑ 16 Αυγούστου 1974, 33 δραματικές μέρες πριν 52 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Έλαιον Α.Ε: Η κατοχική εταιρεία που λεηλάτησε το λάδι της Λέσβου

Οι ναζί έστησαν έναν μηχανισμό αρπαγής του σημαντικότερου προϊόντος του νησιού, οδηγώντας χιλιάδες Λέσβιους στην πείνα και το θάνατο
Έλαιον Α.Ε: Η κατοχική εταιρεία που λεηλάτησε το λάδι της Λέσβου