× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πριν από 19.000.000 χρόνια… ήταν ένας αλιγάτορας!

Την Κυριακή στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 15/7/2021

Πριν από 19.000.000 χρόνια… ήταν ένας αλιγάτορας!

Ένας αλιγάτορας που έζησε στη Λιώτα της βορειοανατολικής Λέσβου  πριν 18,5 εκατομμύρια χρόνια έρχεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι την ερχόμενη Κυριακή 17 Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για το ομοίωμα του ζώου στις φυσικές του διαστάσεις το οποίο θα πάρει τη θέση του στο μεγάλο αίθριο του Μουσείου μαζί με το ομοίωμα ενός άλλου ζώου που έζησε στη σημερινή Λέσβο και το οποίο είχε κατασκευασθεί και παρουσιασθεί πριν λίγα χρόνια.

«Με τον αλιγάτορα θα ταξιδεύουν μικροί και μεγάλοι στο γεωλογικό χρόνο, στον εντυπωσιακό κόσμο του υποτροπικού δάσους της περιοχής όπου έζησε ο Αλιγάτορας της Λιώτας, που  θα «ζωντανέψει» και πάλι στη Λέσβο μετά από 18,5 εκατομμύρια χρόνια» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Διευθυντής του Μουσείου καθηγητής Νίκος Ζούρος. .

Ο Αλιγάτορας ζούσε στη βορειοδυτική Λέσβο περίπου 19 εκατομμύρια χρόνια πριν, σε ένα πυκνό υποτροπικό δάσος με πανύψηλες σεκόιες, πεύκα στα μεγάλα υψόμετρα και με λεύκες, βελανιδιές, φοίνικες και κυπαρίσσια στα μικρότερα υψόμετρα. Ανήκει στο γένος Diplocynodon, είναι σχετικά μικρόσωμος, με μήκος που φτάνει μέχρι δυο μέτρα και οστέινα λέπια που καλύπτουν εξωτερικά τον λαιμό, την πλάτη, την κοιλιά και την ουρά του. Διαθέτει κωνικά μυτερά δόντια γεγονός που τον καθιστούσε ως το δεινότερο κυνηγό στην υποτροπική λίμνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το σημαντικό αυτό εύρημα ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια παλαιοντολογικών ανασκαφών στο πλαίσιο συστηματικής έρευνας για τον προσδιορισμό των ζώων που έζησαν στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους κατά την περίοδο 2007-2010. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από την γεωλόγο - παλαιοντολόγο Δρ. Κατερίνα Βασιλειάδου, ερευνήτρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, η οποία μελέτησε και ταυτοποίησε τα ζωικά απολιθώματα που αποκαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Λιώτας, που αποτελεί τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους» καταλήγει ο κ. Ζούρος.

 

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ιστορίες «στο Ν» για το ΕΑΜ Λέσβου

Ο Γιώργος Γαλέτσας μιλά στον Δημήτρη Μάντζαρη για τις διώξεις μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η φυλακή όσων «δεν συνεμορφώθησαν….» στη Μυτιλήνη

Παρασκευή 21 Απριλίου 1967, δυο μέρες πριν την Κυριακή των Βαΐων, στην Ακαδημία Μυτιλήνης
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

H αθέατη πλευρά της Επταετίας

Σκάνδαλα, διαφθορά και…«θαύματα»!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το εγκαταλειμμένο Γαλλικό ‑ Συμμαχικό νεκροταφείο στα Λουτρά

Θα μπορούσε ο χώρος όλος να μετατραπεί σε χώρο τιμής;
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Λιώστε τους...»

Η τραγική ιστορία του πρόσφυγα από την Πέργαμο Ηλία Αργυριάδη που εκτελέστηκε μαζί με το Νίκο Μπελογιάννη σαν σήμερα 30 Μαρτίου 1952, Η τύχη της διαλυμένης οικογένειας του
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η εμφάνιση του Χριστιανισμού στη Λέσβο

Η Δέσποινα Ανδρέου μίλησε στις «Ιστορίες στο Νησί» για την εμφάνιση του Χριστιανισμού και για το πότε δημιουργήθηκαν οι δύο Μητροπόλεις στο νησί της Λέσβου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία

Η επιτροπή ειρήνης Λέσβου εξέδωσε ανακοίνωση για τη θλιβερή επέτειο έναρξης των βομβαρδισμών το 1999
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Ψωροκώσταινα, η Αιβαλιώτισσα πρόσφυγας στο Ναύπλιο...

Η ιστορία μιας γυναίκας που έγινε συνώνυμο του νεοελληνικού κράτους
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Καρναβάλι και 25η Μαρτίου 1944 στην Αγιάσο

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν ο Μυτιληνιός «φουστανελάς» μπήκε στο Μουσείο του Λούβρου

Με αφορμή τη σημερινή συμπλήρωση 90 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου λαϊκού μας ζωγράφου θυμόμαστε πως το 1961 το κοσμοπολίτικο Παρίσι υποδέχθηκε τα έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αποκριές στη Μυτιλήνη το 1913

Λίγους μήνες μετά την απελευθέρωση του νησιού -Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ*