× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η οδός Αγίου Θεράποντος στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά

Έφιπποι αξιωματικοί, άλογα, η μάντρα του Γυμνασίου, πρόσκοποι και μια διαφήμιση της ποτοποιίας ΜΑΤΘΑΙΟΥ. Μια 25η Μαρτίου 80 και κάτι χρόνια πριν...

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 16/5/2021

Η οδός Αγίου Θεράποντος στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά
' χρόνος ανάγνωσης

Λέω και ξαναλέω πως στη «χωματερή» του Faceebook ώρες ώρες βρίσκεις κρυμμένα διαμάντια. Ένα τέτοιο διαμάντι βρήκα τις προάλλες σε σελίδα κάποιου στρατιωτικού που υπογράφει ως Stelios Liti. Μια φωτογραφία από την οποία το μόνο που μου φάνηκε γνωστό ήταν η λεζάντα της και συγκεκριμένα η αναφορά της στη Μυτιλήνη. «25η Μαρτίου 1940 έφιππη παρέλαση στη Μυτιλήνη (ΧΙΙΙ Μεραρχία Αρχιπελάγους)» έγραφε η λεζάντα.


Άρχισα να προσέχω τη φωτογραφία, να σκέφτομαι τα όσα η λεζάντα ανέφερε, να συζητώ και τα δυο με διαδικτυακούς και όχι μόνο φίλους.
Και ιδού αποκαλύφθηκε μπροστά μου η οδός Αγίου θεράποντος, εκεί στο ύψος της συμβολής του με την οδό Καραντώνη, μια 25η Μαρτίου μεταξύ 1935 και 1939, αμέσως μετά την καθιερωμένη στο ναό του Αγίου θεράποντος δοξολογία για την εθνική παλιγγενεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Η σφραγίδα στο κάτω δεξιά μέρος της εφημερίδας αναφέρει ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΧΟΥΤΖΑΙΟΥ – ΚΕΜΕΡΛΗ. Μια σφραγίδα που μπαίνει σε φωτογραφίες των γνωστών φωτογράφων της Μυτιλήνης στο διάστημα 1935 - 1940. Η φωτογραφία άρα αυτή είναι τραβηγμένη στη Μυτιλήνη. Το νωρίτερο το 1935 και το αργότερο το 1939. Κι αυτό γιατί στην άκρη δεξιά της φωτογραφίας εικονίζεται μια ομάδα Προσκόπων των οποίων η λειτουργία απαγορεύθηκε από το καθεστώς Μεταξά στα μέσα του 1939. Η φωτογραφία δεν είναι λοιπόν του 1940 και δεν εικονίζει Αξιωματικούς της Μεραρχίας Αρχιπελάγους που δεν υπήρχε από χρόνια αλλά των Ταγμάτων της Λέσβου του 22ου Συντάγματος Πεζικού.


Στα αριστερά της φωτογραφίας η μάντρα του Γυμνασίου Αρρένων Μυτιλήνης εκεί ακριβώς όπου σήμερα είναι χτισμένο το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης. Εντυπωσιακή η διαφημιστική επιγραφή ΜΑΤΘΑΙΟΥ που αφορά κατά πάσα πιθανότητα τη γνωστή έως τις μέρες μας υπάρχουσα, ποτοποιία. Δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό να διαβαστεί τι άλλο έγραφε πέραν τη επωνυμίας η επιγραφή.
Οι αξιωματικοί τώρα που είναι έφιπποι και με κράνη του ιππικού αν και στη Λέσβο δεν υπήρχε στρατιωτική μονάδα του ιππικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πρόκειται για επιτελείο παρέλασης με τους δυο πρώτους με παράσημα και τον υπασπιστή του ανώτερου αξιωματικού με τα σχετικά διακριτικά, πίσω δεξιά έφιππο και αυτόν.


Όπως φαίνεται οι έξη έφιπποι αξιωματικοί παρέλασαν επικεφαλής του στρατιωτικού τμήματος εκείνη την 25η Μαρτίου κατά τριάδες. Πίσω τους άλλοι δυο αξιωματικοί πεζοί με στολή εκδηλώσεων με χαρακτηριστικά τα μανίκια που έδειχναν χρωματικά το όπλο απ’ όπου προέρχονταν.


Τέλος, μια αναφορά στον υπέροχο λιθόστρωτο δρόμο, την οδό Αγίου Θεράποντος όπου κάποιο από τα άλογα έχει αφήσει το προϊόν των εντέρων του. Δε ξέρουν βλέπετε τα άλογα από επίσημες τελετές. Τούτο φάνηκε και στο Σύνταγμα πριν δυο μήνες και μάλιστα ενώπιος εστεμμένων και μη επισήμων που γιόρταζαν τα 200 χρόνια της εθνικής παλιγγενεσίας.


Το όμορφο λιθόστρωτο της φωτογραφίας τσιμεντώθηκε στα χρόνια της χούντας, στο όνομα ....της προόδου. Πόσα πράγματα χάθηκαν σε ετούτον τον τόπο στο όνομα της προόδου... Κι ακόμα η ρημάδα δε φάνηκε!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Καθημερινές γυναικείες ιστορίες από τη Λέσβο των αρχών του 20ού αιώνα

Όπως αποτυπώθηκαν στον τοπικό Τύπο- Γράφουν η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ και η ΦΑΝΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Οι δυο μεριές της θάλασσας

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ συγγραφέας, Δρ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

15 Ιουλίου ‑ 16 Αυγούστου 1974, 33 δραματικές μέρες πριν 51 χρόνια

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας για την πολλαπλή χουντική προδοσία, τους δυο «Αττίλες», τη μεταπολίτευση και τους τρεις Λέσβιους που … δεν γύρισαν!
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Οδοιπορικό στην Ιστορία και την Αρχιτεκτονική κληρονομιά της Λέσβου

Την Τετάρτη 23 Ιουλίου ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Ο Μπάλος» και ο ιστότοπος «Πανόραμα Πολιχνίτου» συνδιοργανώνουν οδοιπορικό στον Πολιχνίτο
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το δράμα της Κύπρου αναβίωσε στην εκδήλωση για τον πρόσφυγα παιδίατρο Θεόδωρο Χατζηιωάννου

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η ΕΣΗΕΠΗΝ, ο σύνδεσμος Αχαΐας – Κύπρου «ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ» με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

29 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα

Στις 23 Ιουνίου 1996 ο ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε την τελευταία του πνοή μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Οι άγνωστοι ήρωες της Μυτιλήνης

Οι Λιμενικοί Ηλίας Καζάκος και Γιώργος Κωτούλας εκτελέστηκαν για την αντιστασιακή τους δράση σττις 5 Ιουνίου 1942
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

O Θεόφιλος «μπαίνει» με τους πίνακές του στο Μουσείο του Λούβρου

Ήταν ο θρίαμβος του φουστανελά που κάποτε τον έλεγαν "σοβατζή"
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αντίο στον Αχιλλέα Θεοφίλου

Ο θρύλος της ελληνικής δισκογραφίας που μεγάλωσε στον Συνοικισμό της Μυτιλήνης έφυγε σήμερα απο τη ζωή νοσηλευόμενος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο με σοβαρά προβλήματα υγείας.-Δείτε τι είχε πει στην συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο "Ν"
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η ιστορία των Λαδάδικων της Μυτιλήνης

Μια ιστορία για το πράσινο χρυσάφι της Λέσβου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

9 Μαΐου 1945: Μια σημαντική επέτειος που επιβάλλεται να θυμόμαστε!

Γιατί «ο δήμιος σκοτώνει πάντα δυο φορές, τη δεύτερη με τη λήθη»!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ