× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Καρντούλ, ο τελευταίος καστανάς από το Μπαγκλαντές

Χρόνια τώρα κάθε χειμώνα στην οδό Ερμού, στο ύψος της Στοάς Βεκρέλλη, αναβιώνει την παράδοση των καστανάδων της Μυτιληνιάς αγοράς

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 17/3/2021

Ο Καρντούλ, ο τελευταίος καστανάς από το Μπαγκλαντές

Σαν με ρωτήσετε για τον τελευταίο καστανά της Μυτιλήνης που θυμάμαι θα σας πω για εκείνο τον άγνωστο μου πίσω από τη φουφού, μια ψιλόλιγνη φιγούρα στη γωνία εκεί στην είσοδο της αγοράς απέναντι από την Τράπεζα της Ελλάδας.  Η εμφάνιση του σηματοδοτούσε την άφιξη του χειμώνα κι η εξαφάνιση του, τον ερχομό της Άνοιξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δε θυμάμαι πώς τον έλεγαν, ίσως να μην έμαθα και ποτέ. Θυμάμαι μοναχά τα ζεστά κάστανα στο καμωμένο από την κομμένη εφημερίδα, χωνάκι. Μετά το φροντιστήριο στου «Κονταξή», το μάθημα των Αγγλικών εκεί στην οδό Σαπφούς, μετά τον «Αρίωνα» με έργα δυο, την κοπάνα στο «Νούφαρο». 10 ζεστά ψημένα κάστανα, δραχμές δυο να ξεγελάσεις την πείνα σου μέχρι να πάς σπίτι, να κεράσεις τη φιλενάδα της εποχής ή έτσι απλά επειδή ήταν ζεστά και όμορφα. Κι ένιωθες αυτή τη ζέστα που διαπερνούσε το χακί στρατιωτικό μπουφάν ή το μοντγκόμερι και ζέσταινε το δέρμα εκεί στο ύψος της τσέπης.

Σαν γύρισες από την Αθήνα δεν είχε καστανά πια. Και χρόνια μετά το τελευταίο που σε ένοιαζε στην αγορά ήταν ο καστανάς της.  Μέχρι που σήμερα τον πρόσεξες.

Χρόνια λέει είναι εκεί. Στο πεζοδρόμιο της οδού Ερμού, μπροστά στην είσοδο της Στοάς Βεκρέλλη. Πολλά χρόνια. «Όγδοος χειμώνας είναι που στέκομαι εδώ» είπε σαν τον ρώτησα σήμερα αγοράζοντας το άσπρο σακουλάκι με τα κάστανα που αντικατέστησε το χωνάκι από την κομμένη εφημερίδα. Δυο ευρώ για αυτό το άσπρο σακουλάκι που πάει να πει 890 δραχμές. Χαμογέλασα. Απλά μαθήματα οικονομίας... Με ετούτα τα λεφτά πριν χρόνια θα αγόραζα 445 χωνάκια με κάστανα.... Σε 40 χρόνια ένα μεταλλικό δίδραχμο στα τέλη της δεκαετίας του 1970 απαξιώθηκε 445 φορές!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από πού είσαι;» ρώτησα τον καστανά. Παραξενεμένα με κοίταξε, διέκρινα κι ένα φόβο στα μάτια του, «γιατί με ρωτά ετούτος τώρα;» θα σκέφτηκε,  μα μου απάντησε πως είναι από το Μπαγκλαντές. Είναι 29 χρονών. Και είναι στην Ελλάδα 15 χρόνια. Στη Μυτιλήνη είναι εννιά χρόνια. Που πάει να πει πως ήρθε στην Ελλάδα 14 χρονών παιδί. 14 χρονών παιδί από το Μπαγκλαντές στο Ιράν, στην Τουρκία, στην Ελλάδα μέσω Έβρου, στην Αθήνα. Και εννιά χρόνια τώρα, στη Μυτιλήνη.

Το χειμώνα καστανάς, το καλοκαίρι στα πανηγύρια. «Καλά είναι...». Τα καταφέρνει. Είναι και «νόμιμος» πια. Κι οι Μυτιληνιοί «είναι καλοί. Αγοράζουν κάστανα».

Του χαμογέλασα... «Πώς σε λένε;» τον ρώτησα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με λένε Καρντούλ» μου απάντησε. Πήρα τα ζεστά κάστανα στο άσπρο σακουλάκι και τα έχωσα στην τσέπη του μπουφάν. Του έδωσα τα δυο ευρώ... «Ευχαριστώ πολύ Καρντούλ» του είπα.

Χαμογέλασε... «Περίμενε κύριε...» μου είπε ξαφνικά. Πήρε με τη μασιά του τρία ακόμα κάστανα και μου τα πρόσφερε...

Κι είδα στη φουφού του καστανά από το Μπαγκλαντές εκείνη τη μορφή στην είσοδο της Ερμού πριν 40 χρόνια. «Πάρε κι αυτά από μένα....» μου έλεγε που και που, προσθέτοντας... «ο γιός του κυρ Παναγιώτη δεν είσαι;»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχωσα στην τσέπη τα τρία ζεστά κάστανα που μου ‘χε προσφέρει ο Καρντούλ μαζί με τά άλλα που ‘χα αγοράσει. Ένιωσα τη ζέστη στο δέρμα που διαπέρασε το μπουφάν μου που δεν ήταν χακί στρατιωτικό ούτε μοντγκόμερι πια....

«Σε ευχαριστώ Καρντούλ» ψέλλισα γρήγορα γρήγορα κι έστριψα. Απομακρύνθηκα από τον Καρντούλ. Τον τελευταίο καστανά της αληθινής, της δικής μου Μυτιλήνης, που είναι από το Μπαγκλαντές.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ιστορίες «στο Ν» για το ΕΑΜ Λέσβου

Ο Γιώργος Γαλέτσας μιλά στον Δημήτρη Μάντζαρη για τις διώξεις μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η φυλακή όσων «δεν συνεμορφώθησαν….» στη Μυτιλήνη

Παρασκευή 21 Απριλίου 1967, δυο μέρες πριν την Κυριακή των Βαΐων, στην Ακαδημία Μυτιλήνης
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

H αθέατη πλευρά της Επταετίας

Σκάνδαλα, διαφθορά και…«θαύματα»!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το εγκαταλειμμένο Γαλλικό ‑ Συμμαχικό νεκροταφείο στα Λουτρά

Θα μπορούσε ο χώρος όλος να μετατραπεί σε χώρο τιμής;
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Λιώστε τους...»

Η τραγική ιστορία του πρόσφυγα από την Πέργαμο Ηλία Αργυριάδη που εκτελέστηκε μαζί με το Νίκο Μπελογιάννη σαν σήμερα 30 Μαρτίου 1952, Η τύχη της διαλυμένης οικογένειας του
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η εμφάνιση του Χριστιανισμού στη Λέσβο

Η Δέσποινα Ανδρέου μίλησε στις «Ιστορίες στο Νησί» για την εμφάνιση του Χριστιανισμού και για το πότε δημιουργήθηκαν οι δύο Μητροπόλεις στο νησί της Λέσβου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία

Η επιτροπή ειρήνης Λέσβου εξέδωσε ανακοίνωση για τη θλιβερή επέτειο έναρξης των βομβαρδισμών το 1999
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Ψωροκώσταινα, η Αιβαλιώτισσα πρόσφυγας στο Ναύπλιο...

Η ιστορία μιας γυναίκας που έγινε συνώνυμο του νεοελληνικού κράτους
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Καρναβάλι και 25η Μαρτίου 1944 στην Αγιάσο

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν ο Μυτιληνιός «φουστανελάς» μπήκε στο Μουσείο του Λούβρου

Με αφορμή τη σημερινή συμπλήρωση 90 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου λαϊκού μας ζωγράφου θυμόμαστε πως το 1961 το κοσμοπολίτικο Παρίσι υποδέχθηκε τα έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αποκριές στη Μυτιλήνη το 1913

Λίγους μήνες μετά την απελευθέρωση του νησιού -Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ*