× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Νίκος Ξανθόπουλος θυμάται τη Μυτιλήνη

Και τα... απέναντι χώματα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/4/2019

Ο Νίκος Ξανθόπουλος θυμάται τη Μυτιλήνη

Ο 85χρονος σήμερα Νίκος Ξανθόπουλος, δημοφιλής ηθοποιός από τη δεκαετία του '60 θυμάται πολύ συχνά, αναπολεί και μνημονεύει τα κακλοκαίρια του και τις διακοπές του στη Μυτιλήνη. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ταλαιπωρημένος με ένα πρόβλημα υγείας μοιράζονταν το παράπονό του που δεν κατάφερε το καλοκαίρι να έρθει στη Μυτιλήνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα μίλησε για τα καλοκαίρια του στη Μυτιλήνη, τη θέα από το σπίτι που έμενε κοντά στο αεροδρόμιο, αλλά και την απόφασή του να ταξιδέψει με καραβάκι στο Αϊβαλί:

"Μέχρι να μεγαλώσουνε τα παιδιά μου, όλα τα καλοκαίρια πηγαίναμε στη Μυτιλήνη, τους άρεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το χωριό της Εριφύλης είναι πάνω απο το αεροδρόμιο, στην πλαγιά του λόφου. Έχει υπέροχη θέα. Μπροστά σου η παραλία και η θάλασσα απλώνονται πιάτο και στο βάθος, τις νύχτες, τα φώτα απο τα τουρκικά παράλια.. Εγώ λαχταρούσα από απέναντι να πάω μέχρις εκεί, σ´εκείνα τα χώματα, να δω απο κοντά τα ευλογημένα μέρη, ν´ανακατευτώ με τους ανθρώπους, να ζήσω την ατμόσφαιρα. Όμως, οι σχέσεις των δυο λαών δεν ήταν πάντα καλές. Μεσολαβούσαν κάθε τόσο γεγονότα που αναζωπύρωναν την έχθρα. Κι εγώ, που η φυλή μου και το σόι είχαν ζήσει δεινά και σφαγές, φυλαγόμουνα.

Είχα κάνει και δυο ταινίες την «Ξεριζωμένη γενιά» και την «Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου», και σκεφτόμουνα πως ίσως δεν είναι φρόνιμο να πάω..
Ένα καλοκαίρι που ήμουν στο νησί, πηγαινοερχόταν ένα καραβάκι, καΐκι πες, που έκανε δρομολόγια Μυτιλήνη - Αϊβαλί. Με καμιά δεκαπενταριά άλλους, τ´αποφασισα πήγα κι εγώ. Με το κοντό παντελόνι και τη φωτογραφική μηχανή περασμένη στο λαιμό, καθόμουνα στην κουβέρτα του καϊκιού και κοίταζα την ακτή που πλησίαζε... Μπροστά στην πλώρη, όρθιος, ένας γηραλέος, μ’ ένα ψάθινο καπέλο, κρατημένος απο τα ξάρτια, ακίνητος, είχε στυλωμένο το βλέμμα του στη γη της Μικρασίας. Ακίνητος σα μολύβι. Και τα δάκρυα τρέχανε απο τα μάτια του.. «Με συγχωρείτε», μου λέει, «μετά απο τόσα χρόνια που φύγαμε, πρώτη φορά πάω στο σπίτι μου.. Αυτά εδώ τα μέρη τα θυμάμαι απο παιδί...»"

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ιστορίες «στο Ν» για το ΕΑΜ Λέσβου

Ο Γιώργος Γαλέτσας μιλά στον Δημήτρη Μάντζαρη για τις διώξεις μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η φυλακή όσων «δεν συνεμορφώθησαν….» στη Μυτιλήνη

Παρασκευή 21 Απριλίου 1967, δυο μέρες πριν την Κυριακή των Βαΐων, στην Ακαδημία Μυτιλήνης
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

H αθέατη πλευρά της Επταετίας

Σκάνδαλα, διαφθορά και…«θαύματα»!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το εγκαταλειμμένο Γαλλικό ‑ Συμμαχικό νεκροταφείο στα Λουτρά

Θα μπορούσε ο χώρος όλος να μετατραπεί σε χώρο τιμής;
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Λιώστε τους...»

Η τραγική ιστορία του πρόσφυγα από την Πέργαμο Ηλία Αργυριάδη που εκτελέστηκε μαζί με το Νίκο Μπελογιάννη σαν σήμερα 30 Μαρτίου 1952, Η τύχη της διαλυμένης οικογένειας του
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η εμφάνιση του Χριστιανισμού στη Λέσβο

Η Δέσποινα Ανδρέου μίλησε στις «Ιστορίες στο Νησί» για την εμφάνιση του Χριστιανισμού και για το πότε δημιουργήθηκαν οι δύο Μητροπόλεις στο νησί της Λέσβου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία

Η επιτροπή ειρήνης Λέσβου εξέδωσε ανακοίνωση για τη θλιβερή επέτειο έναρξης των βομβαρδισμών το 1999
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Ψωροκώσταινα, η Αιβαλιώτισσα πρόσφυγας στο Ναύπλιο...

Η ιστορία μιας γυναίκας που έγινε συνώνυμο του νεοελληνικού κράτους
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Καρναβάλι και 25η Μαρτίου 1944 στην Αγιάσο

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν ο Μυτιληνιός «φουστανελάς» μπήκε στο Μουσείο του Λούβρου

Με αφορμή τη σημερινή συμπλήρωση 90 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου λαϊκού μας ζωγράφου θυμόμαστε πως το 1961 το κοσμοπολίτικο Παρίσι υποδέχθηκε τα έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αποκριές στη Μυτιλήνη το 1913

Λίγους μήνες μετά την απελευθέρωση του νησιού -Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ*