× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αόρατη» η περιβαλλοντική διάσταση της κρίσης του αφθώδους πυρετού

Ο Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Νάσος Στασινάκης στο «Ν» για τις καθυστερήσεις, την ανάγκη καταγραφής των ταφών ζώων και της διάθεσης γάλακτος

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 5/5/2026

«Αόρατη» η περιβαλλοντική διάσταση της κρίσης του αφθώδους πυρετού
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Την ανάγκη να μπει στο επίκεντρο και η περιβαλλοντική διάσταση της διαχείρισης του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο ανέδειξε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Ν» στους 99 fm, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νάσος Στασινάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αφορμή άρθρο του ίδιου για το Τμήματος Περιβάλλοντος για το ζήτημα στο «Ν», ο κ. Στασινάκης σημείωσε ότι, πέρα από τη μεγάλη οικονομική καταστροφή που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι και οι άνθρωποι της μεταποίησης, υπάρχει και ένα κρίσιμο περιβαλλοντικό σκέλος που, όπως είπε, «δεν έχει συζητηθεί αρκετά».

Όπως ανέφερε, το Τμήμα Περιβάλλοντος εξέφρασε δημόσια τη διάθεσή του να συνεισφέρει επιστημονικά, εφόσον του ζητηθεί. Ωστόσο, όπως είπε, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ανταπόκριση από τις αρμόδιες αρχές. «Από τις αρχές, που θα περίμενε κανείς να πάρουμε κάποια αντίδραση, δεν πήραμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καθηγητής στάθηκε ιδιαίτερα στην καθυστέρηση του σχεδιασμού. Υπενθύμισε ότι το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στα μέσα Μαρτίου και εκτίμησε ότι από τότε θα έπρεπε να είχε συγκροτηθεί ένας μηχανισμός διαχείρισης, με τη συμμετοχή και επιστημόνων, για τα νεκρά ζώα και το γάλα που δεν μπορούσε να διατεθεί στα τυροκομεία.

«Θα περίμενα ότι σε ένα τέτοιο πρόβλημα, όπου είναι δεδομένο ότι θα έχεις πολλά ζώα που θα θανατωθούν και θα πρέπει να ταφούν, και κάποια στιγμή είναι πιθανό να μην μπορείς να διαθέσεις το γάλα στα τυροκομεία, οι αρχές θα κάθονταν έγκαιρα γύρω από ένα τραπέζι», ανέφερε.

Τι προβλέπει η νομοθεσία για τις ταφές ζώων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ταφή των νεκρών ζώων πρέπει να γίνεται, όπου είναι δυνατόν, κοντά ή μέσα στον χώρο της εκμετάλλευσης, ώστε να αποφεύγεται η μεταφορά μικροβιακού φορτίου. Εναλλακτικά, προβλέπεται αποτέφρωση σε εξουσιοδοτημένη εγκατάσταση ή χρήση κατάλληλα χωροθετημένου χώρου ταφής νεκρών ζώων.

Ο κ. Στασινάκης υπογράμμισε ότι στις ταφές δεν αρκεί η παρουσία της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Όπως είπε, θα έπρεπε να παρίστανται και στελέχη υπηρεσιών περιβάλλοντος, ώστε να εξετάζουν εάν κοντά στον χώρο ταφής υπάρχουν γεωτρήσεις, υδατορέματα ή άλλα ευαίσθητα περιβαλλοντικά στοιχεία.

Για το γάλα που πλέον δεν μπορεί να αξιοποιηθεί ως τρόφιμο, ήταν σαφής: «Το διαχειριζόμαστε πια σαν απόβλητο. Δεν είναι τρόφιμο». Εξήγησε ότι, όπως και τα τυροκομικά απόβλητα, έτσι και το γάλα έχει υψηλό ρυπαντικό φορτίο, οργανικές ενώσεις και αμμωνιακό άζωτο, στοιχεία που μπορούν να υποβαθμίσουν την ποιότητα του νερού, αν καταλήξουν σε ποτάμια, υπόγεια ύδατα ή γεωτρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ακραίες περιπτώσεις, όπως είπε, η ανεξέλεγκτη διάθεση τέτοιων αποβλήτων μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μείωση του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό, με επιπτώσεις στους υδρόβιους οργανισμούς.

Αναφερόμενος στον χώρο διάθεσης γάλακτος στην περιοχή του Καμένου Δάσους, είπε ότι η περιοχή φαίνεται να έχει καλές προδιαγραφές, καθώς βρίσκεται μακριά από οικισμούς, γεωτρήσεις και υδατορέματα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κατασκευή θα μπορούσε να είχε γίνει με καλύτερη μόνωση.

Ρόλος και ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη καταγραφής και διαφάνειας. Πρότεινε να υπάρχει εβδομαδιαία ενημέρωση από συντονιστικό όργανο, με στοιχεία για τον αριθμό των ζώων που θανατώθηκαν, τα σημεία ταφής, τις ποσότητες γάλακτος που διατέθηκαν, καθώς και τα σημεία περιβαλλοντικής δειγματοληψίας και τα αποτελέσματά τους.

«Στο δικό μου μυαλό θα έπρεπε να υπάρχει ένα συντονιστικό και μία φορά την εβδομάδα να βγαίνει και να λέει τι ακριβώς έγινε», σημείωσε.

Ο κ. Στασινάκης άσκησε κριτική και στην πάγια, όπως τη χαρακτήρισε, υποβάθμιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων από το ελληνικό κράτος. «Τα περιβαλλοντικά θέματα μπαίνουν σε δεύτερη, τρίτη, τέταρτη ή πέμπτη μοίρα», είπε, προσθέτοντας ότι ευθύνη έχει και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα έπρεπε να έχει ενεργό ρόλο στην υπόθεση.

Κλείνοντας, έκανε σαφές ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν επιδιώκει χρηματοδότηση ή προβολή, αλλά λειτουργεί με διάθεση δημόσιας προσφοράς. «Ζούμε εδώ και θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας, επειδή εργαζόμαστε σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο», ανέφερε.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από την αγωνία στα εύσημα για τη λειτουργία των σχολείων

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Παναγιώτης Λύμπος αναγνωρίζει την προσπάθεια του Δήμου Μυτιλήνης μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών και μιλά για σχεδόν πλήρη κάλυψη των κωδικών των σχολικών μονάδων
Από την αγωνία στα εύσημα για τη λειτουργία των σχολείων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έπιασαν τα πινέλα για να περνούν με ασφάλεια τα παιδιά

Κάτοικοι και εθελοντές ανανέωσαν τη διάβαση έξω από το Δημοτικό Σχολείο Παναγιούδας
Έπιασαν τα πινέλα για να περνούν με ασφάλεια τα παιδιά
ΕΛΛΑΔΑ

«Πάρα πολύ περήφανη» η Αναστασίου για τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ

Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη της υπερασπίζεται την κυβερνητική συνεργασία των δύο κομμάτων και προκαλεί ερωτήματα για την πολιτική της αποτίμηση
«Πάρα πολύ περήφανη» η Αναστασίου για τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στη Βουλή τα κενά που αφήνουν πίσω τους μαθητές της Λήμνου

Ελλείψεις σε ειδικότητες, Παράλληλη Στήριξη και Ειδική Αγωγή καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί – Αναφορά προς την υπουργό Παιδείας κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ ανάμεσα τους και η βουλεύτρια Λέσβου του κόμματος Μαρία Κομνηνάκα
Στη Βουλή τα κενά που αφήνουν πίσω τους μαθητές της Λήμνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Η κυβερνητική ολιγωρία απειλεί την κτηνοτροφία της Λέσβου»

Άμεσες πληρωμές, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και σχέδιο για τα αδιάθετα ζώα ζητά το Συντονιστικό Λέσβου της ΕΛ.Α.Σ.
«Η κυβερνητική ολιγωρία απειλεί την κτηνοτροφία της Λέσβου»
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μόλυβος 2026, μια μεγάλη αθλητική συνάντηση για τα νησιά του Αιγαίου

Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση των 37ων Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων, με συμμετοχή αθλητών από 19 νησιά. Το επόμενο ραντεβού δίνεται στην Άνδρο το 2027.
Μόλυβος 2026, μια μεγάλη αθλητική συνάντηση για τα νησιά του Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τρίτη συνεχόμενη ακύρωση κρουαζιερόπλοιου στη Μυτιλήνη

Τρίτη ακύρωση κρουαζιερόπλοιου, με 14 λεωφορεία και ξεναγήσεις να μένουν στα αζήτητα. Τρεις ακόμη αφίξεις έως τον Νοέμβριο. Ξεσπα στην κάμερα ο Ηλίας Πίκουλος, «να τα μαζέψουμε να φύγουμε», λέει δακρυσμένος
Τρίτη συνεχόμενη ακύρωση κρουαζιερόπλοιου στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πολύωρη διακοπή νερού σε όλη την Μυτιλήνη

Από τα ξημερώματα της Τρίτης 20 Οκτωβρίου θα επηρεαστεί η υδροδότηση της πόλης - Παναγιώτης Βάλεσης και Μαρία Κάβουρα εξηγούν το μέγεθος και τη δυσκολία της παρέμβασης στον κεντρικό αγωγό
Πολύωρη διακοπή νερού σε όλη την Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Γιατί θανατώνονται ζώα με αρνητικό PCR;

Έξι συγκεκριμένα ερωτήματα από τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Ζητά επανεξέταση περιπτώσεων πριν από μη αναστρέψιμες αποφάσεις και πλήρη δημοσιοποίηση των επιστημονικών κριτηρίων
Γιατί θανατώνονται ζώα με αρνητικό PCR;
ΧΩΡΙΑ

Νέα εικόνα για το πάρκο «Παράδεισος» στα Πάμφιλα

Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση του δημοτικού χώρου «Τίτος Ξηρέλλης» με αμφιθέατρο, προσβάσεις για ΑμεΑ, χώρο στάθμευσης και νέο ηλεκτροφωτισμό
Νέα εικόνα για το πάρκο «Παράδεισος» στα Πάμφιλα
ΧΩΡΙΑ

«Αλλος χρόνος δεν πρέπει να χαθεί για το Σάρλιτζα»

Ο επικεφαλής της «Νέας Δυναμικής» Θεόδωρος Βαλσαμίδης ζητά να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη διάσωση και αξιοποίηση του ιστορικού ξενοδοχείου – Τι ανέφερε για την παράταση της παραχώρησης και την προοπτική νέου κτιρίου
«Αλλος χρόνος δεν πρέπει να χαθεί για το Σάρλιτζα»
ΧΩΡΙΑ

Κραυγή αγωνίας για την Παναγιά Κρυφτή και τον δρόμο μέσα στο προστατευόμενο τοπίο

Το «Πόλιον» ζητά αναστολή των εργασιών οδοποιίας και έλεγχο της συμβατότητάς τους με το καθεστώς προστασίας – Προειδοποιεί για μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις στο φυσικό τοπίο
Κραυγή αγωνίας για την Παναγιά Κρυφτή και τον δρόμο μέσα στο προστατευόμενο τοπίο