× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Να σωθούν τα κοπάδια πριν χαθούν τα χωριά»

Συνεδρίαση λογοδοσίας στο δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Λέσβου με καταγγελίες για τις ευθύνες κράτους και περιφέρειας, απόγνωση για τον αφθώδη πυρετό και αίτημα για άμεση πολιτική παρέμβαση και συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 2/5/2026

«Να σωθούν τα κοπάδια πριν χαθούν τα χωριά»
Φωτό βίντεο Δήμου Δυτικής Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Η αγωνία, η οργή και η αίσθηση ότι η Δυτική Λέσβος βρίσκεται μπροστά σε μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή κυριάρχησαν στη συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου, την Πέμπτη 30 Απριλίου, όπου το ζήτημα του αφθώδους πυρετού τέθηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Απόστολου Αλατζά και του Γιάννη Συκά -Λαϊκής Συσπείρωσης, με σειρά αιχμηρών παρεμβάσεων από αιρετούς, κτηνοτρόφους και εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Στρατής Γελαγώτης, δίνοντας τον λόγο στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Απόστολο Αλατζά, ο οποίος έθεσε συνολικά το ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης, κάνοντας λόγο για σοβαρές καθυστερήσεις, αστοχίες και απουσία σαφούς σχεδίου. Ο κ. Αλατζάς υποστήριξε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα όρια μιας απλής υγειονομικής κρίσης και εξελίσσεται σε συνολική απειλή για την οικονομία της Λέσβου, ζητώντας σαφείς απαντήσεις για τα μέτρα που έχουν ληφθεί αλλά και για τις ευθύνες που υπάρχουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Γιάννης Συκάς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην έλλειψη προληπτικών μέτρων, υπενθυμίζοντας ότι εδώ και μήνες υπήρχαν προειδοποιήσεις για την ανάγκη θωράκισης της κτηνοτροφίας του νησιού. Υποστήριξε ότι αν είχαν ληφθεί εγκαίρως μέτρα πρόληψης και αν είχαν ενισχυθεί οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, η σημερινή εικόνα θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Παράλληλα επέμεινε στην ανάγκη να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο εμβολιασμού, λέγοντας πως η Λέσβος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα ίδια πρωτόκολλα που εφαρμόζονται σε εντελώς διαφορετικές παραγωγικές συνθήκες άλλων χωρών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε αργότερα και ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Συκάς, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στις μακροπρόθεσμες συνέπειες για την τοπική παραγωγή. Τόνισε ότι η απώλεια ζωικού κεφαλαίου δεν αφορά μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον της λεσβιακής κτηνοτροφίας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να χαθεί πολύτιμο γενετικό υλικό από ανθεκτικές τοπικές φυλές. Παράλληλα έθεσε ζητήματα ανασύστασης κοπαδιών, κρατικής στήριξης και προστασίας των παραγωγών που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός επαγγέλματος, προειδοποιώντας ότι η κρίση μπορεί να αλλάξει οριστικά τον χαρακτήρα της κτηνοτροφίας στο νησί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος παρενέβη επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, περιγράφοντας μια εικόνα διοικητικής ασυνεννοησίας και μεταφέροντας την έντονη δυσφορία του για τον τρόπο που, όπως είπε, διαχειρίζονται την κρίση κρατικοί και περιφερειακοί φορείς.

Αναφερόμενος στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, άφησε σαφείς αιχμές λέγοντας ότι δεν υπήρξε η απαιτούμενη παρέμβαση.Παράλληλα περιέγραψε περιστατικά που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτυπώνουν την έλλειψη συντονισμού με το κράτος. Όπως ανέφερε, ο Δήμος λάμβανε επείγοντα αιτήματα για εξεύρεση χώρων απόρριψης γάλακτος ή ταφής ζώων σε χρονικά σημεία που καθιστούσαν εξαιρετικά δύσκολη την άμεση ανταπόκριση.

«Μεγάλη Πέμπτη στις 4 το απόγευμα ήρθε κατεπείγον έγγραφο για να καθορίσουμε θέση απόρριψης γάλακτος», ανέφερε, περιγράφοντας στη συνέχεια τις αντιδράσεις υπηρεσιών για τον χώρο που επελέγη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος άφησε αιχμές και προς την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι οι συνεχείς αλλαγές προσώπων στο υπουργείο δυσχεραίνουν την κατάσταση. «Κάθε φορά που πάτε δεν ξέρετε αν θα δείτε τον ίδιο υπουργό ή τον ίδιο υφυπουργό», είπε χαρακτηριστικά.

Από την οργή του Δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου, δεν ξέφυγαν ούτε τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία κατηγόρησε για συγκάλυψη ευθυνών. Όπως είπε όταν έπεσε ένας σοβάς στο σχολείο της Καλλονής το θέμα πήγε στη βουλή και γράφτηκαν πηχιαίοι τίτλοι. «Σήμερα όμως κανένα μέσο ούτε τηλεόραση, ούτε σάιτ, ούτε εφημερίδα, αναρωτήθηκαν πως φτάσαμε ως εδώ». 

Σε άλλο σημείο σημείωσε πως απαιτείται πολιτική απόφαση σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο, εκτιμώντας ότι χωρίς παρέμβαση από το κέντρο δεν θα υπάρξει αλλαγή στη στρατηγική που εφαρμόζεται σήμερα. Πρότεινε μάλιστα νέα συνάντηση στην Αθήνα, ακόμη και με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε ότι αν η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει μια κατάσταση μπορεί να το κάνει. Αυτό όπως είπε αποδείχθηκε στην περίπτωση της πανδημίας του κορονοϊού όπου ελήφθησαν πολλαπλά μέτρα. 

Από τις πιο φορτισμένες στιγμές της συνεδρίασης ήταν η παρέμβαση του Μάνου Κωνσταντιδέλλη, διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου και κτηνοτρόφου, ο οποίος μίλησε με έντονη συναισθηματική φόρτιση για την κατάσταση που βιώνουν οι παραγωγοί.

«Σήμερα είναι 40.000 πρόβατα. Ξέρετε πόσο θα πέσει η οικονομία του τόπου;» ανέφερε, περιγράφοντας πως μόνο στην περιοχή από Χρούσο έως Ταβάρι έχουν ήδη πληγεί 12 εκτροφές με περίπου 10.000 ζώα.

Μίλησε για τις επενδύσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή, για τη δημιουργία τυροκομείου, για την ανάπτυξη του συνεταιρισμού και για θέσεις εργασίας που πλέον απειλούνται.«Μηδέν έσοδα, μόνο έξοδα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε να σταματήσουν οι θανατώσεις ζώων και να εξεταστεί σοβαρά η λύση του εμβολιασμού.

Ακόμη πιο δραματική ήταν η παρέμβαση του προέδρου της κοινότητας Λεπετύμνου και κτηνοτρόφου Θέμη Καμμένου, ο οποίος περιέγραψε την προσωπική και συλλογική απόγνωση των ανθρώπων της υπαίθρου.

«Κλαίω κάθε μέρα. Δεν μπορώ να κοιμηθώ», είπε χαρακτηριστικά.Αναφέρθηκε στη διάλυση της τοπικής οικονομίας, λέγοντας ότι τα χωριά αδειάζουν και ότι «δεν υπάρχει κόσμος ούτε στα καφενεία».Ζήτησε πολιτικές παρεμβάσεις σε ανώτερο επίπεδο και κάλεσε όλες τις παρατάξεις να κινηθούν από κοινού.

Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του αντιδημάρχου Πρωτογενούς Τομέα Χαράλαμπου Δερεδίνη, ο οποίος μίλησε με συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία.Όπως είπε, μόνο την περίοδο του Πάσχα χάθηκαν περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ από την αγορά αμνοεριφίων, ενώ πρόσθεσε ότι οι συνολικές απώλειες αυξάνονται καθημερινά.

Κατήγγειλε καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, αβεβαιότητα για τις πληρωμές του γάλακτος, έλλειψη σαφούς σχεδίου και προβλήματα ακόμη και στην προσέλκυση κτηνιάτρων.«46 ημέρες και ακόμα δεν ξέρουμε ποιο είναι το πλάνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Σταύρος Μαντατής από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου υποστήριξε ότι τα κοπάδια μπορούν να σωθούν αν υπάρξει εμβολιασμός και πολιτική πίεση. Ζήτησε ανασύσταση των κοπαδιών για όσους χάσουν τα ζώα τους, αλλά και διαγραφή, όχι απλή αναστολή, φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων, ώστε οι παραγωγοί να μην κληθούν αργότερα να πληρώσουν συσσωρευμένα βάρη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν εμφανές πως, παρά τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, υπήρχε κοινός παρονομαστής στην αγωνία για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με προτάσεις για κοινές παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση, πίεση για αλλαγή στρατηγικής, στήριξη των πληγέντων και αναζήτηση τρόπων ώστε να περιοριστεί η καταστροφή που ήδη εξελίσσεται σε μία από τις σοβαρότερες κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει η λεσβιακή κτηνοτροφία τις τελευταίες δεκαετίες. 

Βίντεο του Δήμου Δυτικής Λέσβου με την μετάδοση ολόκληρης της συνεδρίασης:

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 26 Μαΐου o Aλέξης Τσίπρας ανακοινώνει το νέο κόμμα

Με βίντεο στα social media ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε το πρώτο σαφές σήμα για την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα και την κάθοδό του στις επόμενες εκλογές
Στις 26 Μαΐου o Aλέξης Τσίπρας ανακοινώνει το νέο κόμμα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εκδήλωση μνήμης για τον Βασίλη Παπαγιάννη και τους Λέσβιους πεσόντες του Σκρα

Πρωτοβουλία του Δημάρχου Μυτιλήνης για την προσθήκη επιγραφής με τα ονόματα των Λέσβιων νεκρών στο μνημείο
Εκδήλωση μνήμης για τον Βασίλη Παπαγιάννη και τους Λέσβιους πεσόντες του Σκρα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στους δρόμους για τη ζωή και την ειρήνη!

Από την Παναγιούδα έως τη Μυτιλήνη, πολίτες μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου τίμησαν τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη και ύψωσαν φωνή απέναντι στον πόλεμο
Στους δρόμους για τη ζωή και την ειρήνη!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι υγρότοποι της Καλλονής γέμισαν ζωή

Μαυροπελαργοί, Χαλκόκοτες και χιλιάδες χελιδόνια μετατρέπουν τη φετινή άνοιξη στη Λέσβο σε μοναδικό θέαμα για επισκέπτες και ορνιθοπαρατηρητές
Οι υγρότοποι της Καλλονής γέμισαν ζωή
ΧΩΡΙΑ

Αλλάζει ο χάρτης των παιδικών χαρών σε χωριά και πόλη

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ανακοίνωσε 8 νέες παιδικές χαρές, 4 ακόμη σε διαγωνισμό και νέες μελέτες για γειτονιές της πόλης
Αλλάζει ο χάρτης των παιδικών χαρών σε χωριά και πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στον βυθό η πλακέτα του «ήρωα του Αιγαίου» στο επιβατικό λιμάνι της Μυτιλήνης

Άγνωστοι ξήλωσαν και πέταξαν στη θάλασσα την τιμητική πλακέτα της προβλήτας «Κυριάκος Παπαδόπουλος» – Βρέθηκε από δύτη κατά τον καθαρισμό του λιμανιού
Στον βυθό η πλακέτα του «ήρωα του Αιγαίου» στο επιβατικό λιμάνι της Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Συνεχίζει ανοδικά η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου Μυτιλήνης

Πάνω από 114.000 επιβάτες πέρασαν από το «Οδυσσέας Ελύτης» το πρώτο τετράμηνο του 2026
Συνεχίζει ανοδικά η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Φάμελλος διέγραψε τον Πολάκη

Με απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Χανίων τέθηκε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος
Ο Φάμελλος διέγραψε τον Πολάκη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δύο νέα Πράσινα Σημεία παίρνουν μορφή σε Μυτιλήνη και Γέρα

Αυτοψία Χριστόφα στα έργα που αλλάζουν τη διαχείριση απορριμμάτων -Ο δήμαρχος Μυτιλήνης επισκέφθηκε τις υπό κατασκευή εγκαταστάσεις σε Ουτζά – Λεμονού και Πευκάρα Γέρας και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών
Δύο νέα Πράσινα Σημεία παίρνουν μορφή σε Μυτιλήνη και Γέρα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η γη ξαναζωντανεύει στην Ανεμώτια μέσα από ένα νέο συνεταιριστικό αμπελώνα

Η Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας προχωρά στη φύτευση νέου ενιαίου αμπελώνα στην καρδιά της ηφαιστειακής καλδέρας, επενδύοντας σε αγροοικολογικές πρακτικές και στη συλλογική σχέση με τη γη
Η γη ξαναζωντανεύει στην Ανεμώτια μέσα από ένα νέο συνεταιριστικό αμπελώνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«H Λέσβος κινδυνεύει να μετατραπεί σε υγειονομική ζώνη εγκατάλειψης»

Ανακοίνωση της Νέας Αριστερά μετά το δημοσίευμα του «Ν» για τις ανεξέλεγκτες ταφές χιλιάδων νεκρών ζώων και τις ανησυχίες για δημόσια υγεία και περιβάλλον.
«H Λέσβος κινδυνεύει να μετατραπεί σε υγειονομική ζώνη εγκατάλειψης»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι εικόνες που σοκάρουν και τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Στην εκπομπή «Τα παιδία παίζει», η Ανθή Παζιάνου, η Μαρία Χατζηγεωργίου και ο Θράσος Αβραάμ σχολίασαν τις αποκαλύψεις για τις μαζικές ταφές, την καθυστερημένη ενημέρωση και τις μηνύσεις κατά κτηνοτρόφων και δημοσιογράφων
Οι εικόνες που σοκάρουν και τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις