× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Σόλωνας που μας έμαθε να ακούμε αμανέδες…

Ένα Ελληνοτουρκικό γλέντι πριν κοντά 30 χρόνια…

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 25/7/2020

Ο Σόλωνας που μας έμαθε να ακούμε αμανέδες…
' χρόνος ανάγνωσης

Χειμώνας βαρύς αρχές της δεκαετίας του 1990, πάνε κοντά 30 τώρα χρόνια. Μια παρέα Τούρκοι δημοσιογράφοι με μια παρέα Ελλήνων δημοσιογράφων αναζητούν δρόμους επικοινωνίας, να τα καταφέρουμε να αρθρώσουμε έναν άλλο λόγο, λέγαμε, σε όφελος της ενημέρωσης αλλά και της αλληλοκατανόησης των γειτονικών λαών…

Τα καταφέραμε; Μάλλον όχι, αλλά ετούτο είναι άλλος καυγάς. Εξάλλου δεν έχει σημασία το τι κάναμε εμείς αλλά το τι έκαναν και το τι δεν έκαναν οι άλλοι.
Μετά από ώρες το λοιπόν κουβέντας στο Εργατικό Κέντρο, βράδυ με αγέρα και βροχή δυνατή χωθήκαμε στο γειτονικό «Μπουντρούμι», ένα παλιό διχτεργοστάσιο στο αδιέξοδο της οδού Ίμβρου. Ένα ιστορικό για τη Μυτιλήνη μαγαζί που ‘χε ο Γιώργος Καραγιαννάκης, στέκι μοναδικό που λέω πως όμοιο του δεν θα ξαναέχει η πόλη.
Εκεί το λοιπόν στο πλάι της χοντρής χτισμένης με τούβλα ασβεστωμένης κολώνας μια παρέα μέλη της Κοινότητας του Πανεπιστημίου, μεγάλοι και τρανοί όλοι τους πια, είχαν στήσει ένα γλέντι γρατζουνώντας ένα καημένο ούτι θυμάμαι, ο ένας. Κορυφαίος σαν σε αρχαίο χορό ο Σόλωνας. Στριμωχτήκαμε και καθίσαμε εκεί δίπλα.
«Δκα μας μουρά είναι τούτ’;» με ρώτησε ο Σόλωνας. Δεν πρόλαβα να απαντήσω… «Μανέδες ακούτι ρε καρντάσια;» ρώτησε τους Τούρκους συναδέλφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακούγαν αμανάδες οι Τούρκοι συνάδελφοι;
Ο μακαρίτης ο Μαατζίτ από τη Σμύρνη, αποκάλυψη της βραδιάς άρχισε να τραγουδά έναν «μανέ».
«Για Τούρκος καλός είναι….» είπε ο Σόλωνας. Κι απάντησε με έναν «μανέ» στην «πρόκληση» του Μαατζίτ.
Οι οκτάβες ανεβαίναν. Επικίνδυνα ψηλά. Ώσπου στο τέλος ο Σόλωνας είπε με το χαρακτηριστικό του ύφος με το κρυμμένο χαμόγελο και το κομπολόι στο χέρι, τραβώντας μια γερή τζούρα από το άφιλτρο του τσιγάρο και μια γουλιά ρακί.
«Άντε να του τιλιώσου του Τουρκέλ…».
Το μαγαζί όλο, σταμάτησε να λειτουργεί. Από τον ιδιοκτήτη μέχρι τη λάντζα και τους θαμώνες, αφήσαν πιάτα φαγιά και παράδες και κρεμάστηκαν όλοι τα χείλια του Σόλωνα.
«¨Αμάν, αμάν…»
Σαν τέλειωσε εκείνος ο μακρόσυρτος συνεχής ήχος που ξεχυνόταν από το στόμα του Σόλωνα, ο Μαατζίτ μπροστά σε όλο του αποσβολωμένο μαγαζί σηκώθηκε όρθιος, έσκυψε και φίλησε το χέρι του Σόλωνα.
Γέλια και χειροκροτήματα.

Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος των «μανέδων» είχε λάβει τέλος με την ελληνική πλευρά να κερδίζει περήφανη νίκη!
Ο Σόλωνας αγκάλιασε το Μαατζίτ και του χτύπησε χαϊδευτικά το μάγουλο. «Καλός είσι. Καλός….» του είπε. Κι απόσωσε. «Θα σι πω ένα σκουπό. Μόνο για σένα…».
Το βράδυ ήταν μακρύ, γεμάτο ήχους, τραγούδια, ρακί και κόκκινο Λημνιό καλαμπάκι θυμάμαι... Με το Σόλωνα, πρώτο, κορυφαίο, χορευτή και μανετζή πραγματικό… Αντρίκιο γλέντι από αυτά τα παλιά για τα οποία είχαμε ακούσει μοναχά από τους παππούδες μας.

Αμάν βρε Σόλωνα.
Αμάν… Μέρα που πήγες κι εσύ να διαλέξεις να φύγεις. Σε ευχαριστούμε για τα γλέντια και τους «μανέδες» που μας έμαθες να ακούμε θαρρείς και ξυπνώντας ήχους γραμμένους στα κύτταρα μας.
Και δώσε χαιρετίσματα ρε Σόλωνα. Που ‘σαι… Γλέντησε τους λίγο εκεί πάνω. Πικραμένοι είναι κι αυτοί…

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Καθημερινές γυναικείες ιστορίες από τη Λέσβο των αρχών του 20ού αιώνα

Όπως αποτυπώθηκαν στον τοπικό Τύπο- Γράφουν η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ και η ΦΑΝΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Οι δυο μεριές της θάλασσας

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ συγγραφέας, Δρ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

15 Ιουλίου ‑ 16 Αυγούστου 1974, 33 δραματικές μέρες πριν 51 χρόνια

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας για την πολλαπλή χουντική προδοσία, τους δυο «Αττίλες», τη μεταπολίτευση και τους τρεις Λέσβιους που … δεν γύρισαν!
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Οδοιπορικό στην Ιστορία και την Αρχιτεκτονική κληρονομιά της Λέσβου

Την Τετάρτη 23 Ιουλίου ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Ο Μπάλος» και ο ιστότοπος «Πανόραμα Πολιχνίτου» συνδιοργανώνουν οδοιπορικό στον Πολιχνίτο
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το δράμα της Κύπρου αναβίωσε στην εκδήλωση για τον πρόσφυγα παιδίατρο Θεόδωρο Χατζηιωάννου

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η ΕΣΗΕΠΗΝ, ο σύνδεσμος Αχαΐας – Κύπρου «ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ» με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

29 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα

Στις 23 Ιουνίου 1996 ο ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε την τελευταία του πνοή μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Οι άγνωστοι ήρωες της Μυτιλήνης

Οι Λιμενικοί Ηλίας Καζάκος και Γιώργος Κωτούλας εκτελέστηκαν για την αντιστασιακή τους δράση σττις 5 Ιουνίου 1942
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

O Θεόφιλος «μπαίνει» με τους πίνακές του στο Μουσείο του Λούβρου

Ήταν ο θρίαμβος του φουστανελά που κάποτε τον έλεγαν "σοβατζή"
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αντίο στον Αχιλλέα Θεοφίλου

Ο θρύλος της ελληνικής δισκογραφίας που μεγάλωσε στον Συνοικισμό της Μυτιλήνης έφυγε σήμερα απο τη ζωή νοσηλευόμενος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο με σοβαρά προβλήματα υγείας.-Δείτε τι είχε πει στην συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο "Ν"
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η ιστορία των Λαδάδικων της Μυτιλήνης

Μια ιστορία για το πράσινο χρυσάφι της Λέσβου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

9 Μαΐου 1945: Μια σημαντική επέτειος που επιβάλλεται να θυμόμαστε!

Γιατί «ο δήμιος σκοτώνει πάντα δυο φορές, τη δεύτερη με τη λήθη»!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ