× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Πέτρος και η Κοινωνική αναλγησία

Ούτε ένα ευρώ εδώ και έξι μήνες για τον άνθρωπο με σύνδρομο Down

Γράφει ο ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Δημοσίευση 9/7/2020

Ο Πέτρος και η Κοινωνική αναλγησία

Τον Πέτρο τον γνωρίζει όλο το Πλωμάρι. Αν όχι όλο, σίγουρα  η αγορά του, η παραλιακή ζώνη και οι καταστηματάρχες. Κυκλοφορεί όλες τις ώρες της ημέρας, εκτός από εκείνες κατά τις οποίες τον απασχολεί η «επαγγελματική του δραστηριότητα».

Μ’ ένα καλαθάκι, περασμένο στο χέρι, γεμάτο σακουλάκια με φιστίκια καβουρντισμένα και αλατισμένα, περιέρχεται καφενεία και μαγαζιά και «υποχρεώνει» τους τακτικούς πελάτες του να αγοράσουν από ένα, αντί ενός ευρώ. Αν μάλιστα κατά λάθος, του αποκαλύψεις ότι έχεις και σύντροφο στη ζωή σου, σε «υποχρεώνει» να πάρεις κι ένα δεύτερο γι αυτόν. Αφού αυτό επιβάλουν οι κανόνες καλής συμπεριφοράς.

Αλλά μέχρι εκεί. Γιατί ο Πέτρος, πάσχει από σύνδρομο Down  και δεν μπορεί τίποτα άλλο να κάνει. Ά και μην το ξεχάσω. Στις εκκλησιαστικές, κυρίως γιορτές, πλασάρεται στην πρώτη σειρά των εμφαινομένων, γιατί του αρέσει η δημοσιότητα. Την οποία απολαμβάνει, αφού οι πάντες στο Πλωμάρι τον αγαπούν και πάντα βρίσκουν κάτι να του προσφέρουν, που να τον ευχαριστεί.

Ο Πέτρος, παρ’ όλο που παρακολούθησε όλη την ειδική αγωγή για τα παιδιά της κατάστασής του, μεταφερόμενος καθημερινά στη Μυτιλήνη από τους γονείς του, δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε άλλο, γιατί είναι πολύ χαμηλού δείκτη νοημοσύνης, διαπιστωμένου ιατρικά, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του νοσοκομείου Μυτιλήνης, που αποφάνθηκαν επανειλημμένα ότι πάσχει από «βαριά νοητική καθυστέρηση εκ γενετής». Σύνδρομο Down. Με υπογραφές ψυχιάτρων και ψυχολόγων. Και άλλοτε  ότι «ο ασθενής Πέτρος… με σύνδρομο Down είναι ανίκανος για παν βιοποριστικό επάγγελμα από την γέννησή του… έως εφ’όρου ζωής». ( έγγραφα  των ετών  2010, 2014, 2018).

Στα αρχές Φεβρουαρίου όμως του 2020 ο Πέτρος, δηλαδή οι γονείς του έλαβαν από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το από 29.01.2020, ένα έγγραφο, που έλεγε ότι:

«Σας γνωρίζουμε ότι μετά από την ηλεκτρονική διασταύρωση των δικαιούχων προνοιακών-αναπηρικών επιδομάτων με το αρχείο γνωματεύσεων υγειονομικών επιτροπών του ΚΕΠΑ, διαπιστώθηκε  ότι έχετε γνωμάτευση πιστοποίησης  αναπηρίας από το ΚΕΠΑ, με ποσοστό αναπηρίας μικρότερου του ποσοστού που προβλέπεται από το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, για τη χορήγηση της προνοιακής-αναπηρικής παροχής σας. Κατόπιν τούτου, από 1.1.2020 θα ανασταλεί η καταβολή της προνοιακής- αναπηρικής παροχής σας και θα πρέπει να προσκομίσετε στην αρμόδια Περ. διεύθυνση ΟΠΕΚΑ,  αντίγραφα των γνωματεύσεων υγειονομικών επιτροπών, σύμφωνα με τις οποίες λαμβάνεται (έτσι ακριβώς αναγράφεται στο επίσημο έγγραφο) το προνοιακό αναπηρικό επίδομα καθώς και της γνωμάτευσης της υγειονομικής επιτροπής των ΚΕΠΑ.

Ο προϊστάμενος του τμήματος - Βασίλειος Παπαδόπουλος

Σήμερα βρισκόμαστε στις αρχές Ιουλίου και τους έξι προηγούμενους μήνες, ο Πέτρος (αλλά μαθαίνω και πολλοί άλλοι επιδοματούχοι  σαν  αυτόν), δεν  έχει πάρει ούτε ένα ευρώ κι αν δεν υπήρχαν οι γονείς του, θα έπρεπε να έχει πεθάνει από την  πείνα ή να αρκείται  στα 30 περίπου ευρώ που κερδίζει το μήνα, από την  «επιχείρηση» καβουρντισμένου φιστικιού που διατηρεί. Μάλιστα στο Πλωμάρι κυκλοφορεί ως ανέκδοτο, ότι κάποια στιγμή οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ασχολήθηκαν με τον Πέτρο, γιατί, λέει, δεν εκδίδει αποδείξεις για τα φιστίκια που πουλάει. Ελπίζω πάντως να είναι μόνο ανέκδοτο και να μην ακουμπάει  στην πραγματικότητα.

Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, συγγραφέας και διευθυντής του περιοδικού νευροεπιστημών ΣΥΝΑΨΙΣ, Θανάσης Καράβατος, διαβεβαιώνει ότι η νοητική καθυστέρηση δεν θεραπεύεται, ούτε βελτιώνεται όσα χρόνια κι αν περάσουν, αν ο ασθενής διαγνωσθεί ως πάσχων από το σύνδρομο Down. 

Αλλά και οι επιστημονικές μελέτες για την νοητική αυτή καθυστέρηση τονίζουν ότι « η περίοδος ανάπτυξης, κατά την οποία μπορεί να εκδηλωθεί η νοητική καθυστέρηση θεωρείται ότι αρχίζει από την στιγμή της γέννησης και τελειώνει στην ηλικία των 18 ετών». Ο Πέτρος είναι ήδη 30 χρονών και η νοητική του κατάσταση δεν μπορεί επ’ ουδενί να αλλάξει, δηλαδή να βελτιωθεί.

Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με την κυρία Σπύρου, κλινική ψυχολόγο του Βοστανείου νοσοκομείου Μυτιλήνης, που έχει υπογράψει τις παλαιότερες γνωματεύσεις, πληροφορηθήκαμε ότι από το υπουργείο «έχουμε λάβει οδηγίες για μετρήσεις με άλλους δείκτες και η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια». Και στην ερώτησή μας, αν με τις νέες μεθόδους, μπορεί ένας πάσχων από σύνδρομο  Down,  κριθεί τώρα, ως δυνάμενος να εξασφαλίσει τη ζωή του, εργαζόμενος, απάντησε «είναι πιθανόν». Προσθέτοντας «για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στο ΚΕΠΑ».

Ο Πέτρος σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις του αρμόδιου τμήματος του νοσοκομείου Μυτιλήνης, στο οποίο μετέχει η κ. Σπύρου,  πάσχει «από βαριά νοητική καθυστέρηση» η οποία σύμφωνα με το νόμο 1798/88 και την υπουργικήαπόφαση11321/οικ.31102/1870/31.10.2013, δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 2906/18.11.2013 , που φέρει την υπογραφή του και νυν υπουργού εργασίας Γιάννη Βρούτση, η νοητική καθυστέρηση καταλαμβάνει την θέση 13 στις 43 περιπτώσεις που άπαξ και κριθούν ανίατες, δεν απαιτούν ΕΦ’ ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ, νέες εξετάσεις διότι δεν υπάρχει περίπτωση να μεταβληθούν επί τα βελτίω.

Τώρα τι ακριβώς θέλει να κάνει ο ΟΚΕΠΑ, ζητώντας την προσκόμιση νέων πιστοποιήσεων, αναγκάζοντας την οικογένεια του Πέτρου και όλων των άλλων Πέτρων να προσφεύγουν σε ιδιώτες ψυχιάτρους και ψυχολόγους, πληρώνοντας φυσικά από την τσέπη τους, μόνο αυτός γνωρίζει.

Είναι πολύ πιθανόν να επιδιώκει την  οριστική διακοπή αυτών των αναπηρικών επιδομάτων, καταδικάζοντας τους Πέτρους σε εξ ασιτίας θάνατο. Εξ άλλου, είναι γνωστή η μέθοδος των αρχαίων Σπαρτιατών, που πετούσαν στον Καιάδα τα άτομα με αναπηρίες.

Γιατί αν ήθελε, απλώς να εξαλείψει, κάποιες πιθανές αμφιβολίες, θα έδινε τις σχετικές εντολές να επισπευσθούν οι διαδικασίες, να ενεργοποιηθούν οι υγειονομικές επιτροπές  και να αποφασίσουν σχετικά. Εκτός κι αν στα πλαίσια της νέας κοινωνικής πολιτικής της… ευαίσθητης στα θέματα αυτά κυβέρνησης Μητσοτάκη, στόχος είναι να  μειωθούν με κάθε τρόπο οι ανάπηροι και οι χρήζοντες κοινωνικής αλληλεγγύης συνάνθρωποί μας.    

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ταμπέλα πάντως… υπήρχε»

Μια απάντηση στον Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (πρώην Ίδρυμα «Θεονμήτωρ») Δημήτρη Παραδέλλη
ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ

Ας σταματήσουμε επιτέλους να παίζουμε με τη Μόρια

Θέλουμε πραγματικά να βρούμε μια λύση; Ιδού η Ρόδος Ιδού και το πήδημα
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ενός λεπτού σιγή»

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Hurriyet: «Ξύπνησαν με το Ορούτς Ρέις»

Οι τίτλοι των τουρκικών εφημερίδων για τις έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μα πάνε καλά; Πρόστιμο στο ΚΚΕ για τα κουπόνια;

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΡΗΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Στα «αμπριά» του Δημοκρατικού Στρατού στη Λέσβο

Σκέψεις με αφορμή μια επίσκεψη σε ένα άγνωστο μνημείο Δημοκρατίας, ιστορίας και αμυντικής μηχανικής
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό,10/8/2020

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ο παππούς μου το χαμίνι»

Γράφει ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΡΣΙΝΟΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό,8/8/2020

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τα θύματα είναι πάντα οι λαοί

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΛΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/8/2020

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας