× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο «Μάγκας» του σχολείου της Βρίσας

Με αφορμή τα τρία χρόνια από το σεισμό της Βρίσας μια ιστορία για το χαμένο σκύλο που επέστρεψε με τους «συμμαθητές» του στο καινούργιο σχολείο του ερειπωμένου χωριού

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 14/6/2020

Ο  «Μάγκας» του σχολείου της Βρίσας
' χρόνος ανάγνωσης

Ο «Μάγκας», ένα μικρό ημίαιμο σκυλάκι ήταν η μασκότ του σχολείου της Βρίσας μέχρι τη μέρα του μεγάλου σεισμού της 12ης Ιουνίου του 2017. Από τότε δεν έδωσε σημεία ζωής και όλοι πίστευαν ότι καταπλακώθηκε στα ερείπια του σχολείου που κατέρρευσε.

Μέχρι το πρωί εκείνο του Οκτωβρίου του 2017 που ο εξαφανισμένος από τις 12 Ιουνίου «Μάγκας» έτρεξε στο άκουσμα του πρώτου κουδουνιού του σχολείου μέσα από τα κτήματα να συναντήσει τους παλιούς αλλά και τους καινούργιους του φίλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άγνωστο από πού εμφανίστηκε στην αρχή της σχολικής χρονιάς πριν χρόνια, ο μικρός ημίαμος σκυλάκος στην αυλή του σχολείου. Ήρεμος και φιλικός ιδιαίτερα προς τα παιδιά που από την πρώτη στιγμή τον αγάπησαν, ο «Μάγκας» όπως βαφτίστηκε από τα παιδιά του σχολείου της Βρίσας έγινε η μασκότ τους. Αποπαρασιτώθηκε και εμβολιάστηκε και ζούσε στο σχολείο. Έως τη 12η του Ιουνίου του 2017 που το σχολείο σταμάτησε να λειτουργεί αφού γκρεμίστηκε. Η εξαφάνιση του «Μάγκα» για όλους σήμανε ότι ήταν μέσα στο σχολείο τη στιγμή της κατάρρευσης και καταπλακώθηκε από τα ερείπια.
Όλο αυτό το διάστημα ο «Μάγκας» παρέμενε εξαφανισμένος. Δεν ήταν πουθενά «δεν εμφανίστηκε ποτέ ούτε κατά τη διάρκεια των εργασιών της κατασκευής του νέου σχολείου» είχε πει η Διευθύντρια του Δημοτικού σχολείου της Βρίσας Μυρσίνη Νικέλλη.

Και ξαφνικά το πρωί των εγκαινίων του καινούργιου σχολείου, οι παιδικές φωνές που πλημύρισαν την ερειπωμένη Βρίσα και το χτύπημα του κουδουνιού του σχολείου έφεραν ξανά το «Μάγκα» στο φυσικό του χώρο. Στο σχολείο όπου έκπληκτοι οι πάντες είδαν το σκυλάκο τους να επιστρέφει τρέχοντας μέσα από τα κτήματα. Φανερά αδυνατισμένος, αλλά χαρούμενος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα όσα ακολούθησαν είναι δύσκολο να περιγραφούν. Παιδιά που με αλαλαγμούς χαράς υποδέχονταν το σκύλο τους, οι δάσκαλοι και όλοι όσοι ήξεραν που έκλαιγαν και ο ευτυχέστερος σκύλος του κόσμου, ο «Μάγκας». Που ξαναπήγε μαζί με τους φίλους του ξανά στο σχολείο του χωριού τους.

Τρία χρόνια μετά ο «Μάγκας» είναι εκεί. Στην αυλή του καινούργιου σχολείου με τους «συμμαθητές» του.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Δεν είναι όλες εδώ! Λείπει η Ερατώ, η Τούλα, η Ραφαέλα...

Δεν δολοφονήθηκαν γιατί της «αγαπούσαν»- Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Λέσβιοι κληρικοί στο πλευρό της Εθνικής Αντίστασης

Η άγνωστη δράση ιερέων του νησιού που στάθηκαν δίπλα στον λαό και πλήρωσαν βαρύ τίμημα
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μια μάνα που δεν σιώπησε ποτέ: Η συγκλονιστική επιστολή της μητέρας του Μιχάλη Μυρογιάννη

Δημοσιεύτηκε 10 χρόνια μετά τον θάνατό του στην «Ελευθεροτυπία»
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το ιστορικό της προτομής του Μιχάλη Μυρογιάννη

Από τους Φίλους Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Οι δικοί μας πρωταγωνιστές στην εξέγερση του Πολυτεχνείου

30 μέτρα από την πύλη, φοιτητές τότε, Απόστολος Κομνηνάκας και Γιάννης Παυλής μιλούν στο «Ν» για κείνες τις ημέρες
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μιχάλης Μυρογιάννης, ετών 20!

«Διαμπερές τραύμα στο κεφάλι, βληθείς δια πυροβόλου όπλου, έξοδος εγκεφαλικής ουσίας» -Η ιστορία της εν ψυχρώ δολοφονίας του 20χρονου από τη Μυτιλήνη και η μαρτυρία που αποκάλυψε το έγκλημα της χούντας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Μόγλης στο Νησί» με Καράβα, τοπικά προϊόντα και παλιές ιστορίες της Μυτιλήνης

Θοδωρής, Ανθή και Νικόλας θυμήθηκαν το 2020, σχολίασαν το παρόν και γέλασαν με ιστορίες από τα παλιά
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Στο ίδιο έργο θεατές, εδώ και 100 χρόνια. Ο Τσικνιάς πλημμυρίζει ξανά και ξανά

Αρχειακό υλικό από εφημερίδες της περιόδου 1931 έως 1963 δημοσιοποιεί η Κεντρική Βιβλιοθήκη της Μυτιλήνης. Τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε πλημμμύρες στην περιοχή της Καλλονής με τις εικόνες να μοιάζουν τραγικά με τις σημερινές
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Λέσβος των Βαλκανικών Πολέμων βρίσκει τη φωνή της

Πώς τα τραγούδια της χαράς και της ελπίδας αποτύπωσαν τον ενθουσιασμό της απελευθέρωσης μέσα από γερμανικές μελωδίες, προσωμιακά και τα περίφημα Επίστρατα
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ για την Απελευθέρωση της Μυτιλήνης

Ο Ιστορικός Στρατής Αναγνώστου εξιστορεί τα γεγονότα της 8ης Νοεμβρίου 1912
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Μηλένα Κοντού ζει το όνειρό της, με επόμενο κουπί την Αθλητική Ψυχολογία

Η καθημερινότητα-«στρατός» στο Σχοινιά, η γαλήνη της βάρκας και το μακρύ βλέμμα στο 2028 σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ