× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ψηφίζεται η τροπολογία‑φωτογραφία για τη Βάστρια

Η κυβέρνηση μεταφέρει αρμοδιότητες για τις μονάδες αφαλάτωσης από την ΔΕΥΑΛ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, παρακάμπτοντας την τοπική αυτοδιοίκηση με πρόσχημα «εθνικούς λόγους»!

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 2/9/2025

Ψηφίζεται η τροπολογία‑φωτογραφία για τη Βάστρια
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σήμερα, Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο «Αναμόρφωση πλαισίου και διαδικασιών επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου». Με το άρθρο 38, το Υπουργείο Μετανάστευσης αφαιρεί από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης την αρμοδιότητα έγκρισης μονάδων αφαλάτωσης για δομές φιλοξενίας και τη μεταφέρει στον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Η διάταξη, που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προ είκοσι ημερών χωρίς να αλλάξει ούτε λέξη, τροποποιεί την παράγραφο 4 του άρθρου 50 του ν. 4487/2017 και ορίζει ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«ε)....Η απόφαση του προηγούμενου εδαφίου εκδίδεται από τον Γραμματέα της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης εάν πρόκειται για την κατασκευή δομών της παρ. 4 του άρθρου 8 και του άρθρου 10 του ν. 4375/2016 (A΄ 51) που εξυπηρετούν σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και εθνικής ασφάλειας.
Η Διεύθυνση του πρώτου εδαφίου, εφόσον διαπιστώσει την επείγουσα ανάγκη υδροδότησης της περιοχής του νησιού, που σχετίζεται με την ανάγκη άμεσης χωροθέτησης και λειτουργίας μονάδας αφαλάτωσης, προβαίνει σε θετική εισήγηση στον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο οποίος διαβιβάζει στο αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έγγραφο με τη σύμφωνη γνώμη του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είχε αποκαλύψει το «Ν» σε δημοσίευμά του στις 31 Ιουλίου 2025, η τροπολογία αυτή δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια θεσμική «καταδρομή» με μοναδικό στόχο τη Βάστρια. Η κυβέρνηση επιλέγει να καταργήσει στην πράξη τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού η ΔΕΥΑΛ είχε τολμήσει να πει «όχι» στα σχέδια του Υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την περίοδο Μηταράκη, το Υπουργείο Μετανάστευσης είχε επιχειρήσει να περάσει πρόταση για μονάδα αφαλάτωσης ύψους 3 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενη εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επί διοίκησης Φλώρου, το έργο εγκρίθηκε. Όμως η νέα διοίκηση Βάλεση, εκλεγμένη το 2023, ανέτρεψε την απόφαση και ύψωσε φραγμό απέναντι στην κυβέρνηση, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι υποχείρια.

Η απάντηση της κυβέρνησης είναι η «τιμωρία» καθώς με ένα άρθρο, καταργείται η δυνατότητα της ΔΕΥΑΛ να αποφασίζει για έργα που αφορούν άμεσα τον τόπο, και η αρμοδιότητα περνά σε έναν διορισμένο γραφειοκράτη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Πρόκειται για ευθεία υπονόμευση της αυτοδιοίκησης και προσβολή στη λαϊκή ετυμηγορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μεθόδευση συνδέεται άμεσα και με τις καταγγελίες που έκανε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης την Παρασκευή 29 Αυγούστου. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ.Βάλεσης  τόσο ο ίδιος όσο και ο Δήμαρχος δέχθηκαν εκβιαστική πίεση από τον υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Παπασταύρου, σε συνάντηση στην Αθήνα, ώστε να δεχθούν τη μονάδα αφαλάτωσης στη Βάστρια με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση του βιολογικού της Νότιας Πόλης. Ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, παρών στη συνάντηση, επιβεβαίωσε ότι τέθηκε το θέμα της Βάστριας, αλλά αρνήθηκε ότι υπήρξε εκβιασμός.

Το ρεπορτάζ ωστόσο αναφέρει ότι η πίεση δεν περιορίστηκε μόνο στην αφαλάτωση, αλλά επεκτάθηκε και σε αιτήματα για δρόμο προς τον ΧΥΤΑ που είχε απορρίψει το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και για έναν δεύτερο δρόμο – «έξοδο κινδύνου».

Το πιο τραγελαφικό στοιχείο είναι η αιτιολόγηση της ρύθμισης. Το Υπουργείο επικαλείται «λόγους δημοσίου συμφέροντος και εθνικής ασφάλειας» για να παρακάμψει τη ΔΕΥΑΛ. Όμως η ίδια κυβέρνηση έχει μετατρέψει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου σε μόνιμες υπερδομές φιλοξενίας, σε περιοχές εθνικά ευαίσθητες, σε απόσταση αναπνοής από τα τουρκικά παράλια, ενώ η Άγκυρα αξιοποιεί το μεταναστευτικό ως εργαλείο πίεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συγκέντρωση τέτοιων δομών στις παραμεθόριες περιοχές δεν ενισχύει την εθνική ασφάλεια – αντίθετα, αυξάνει την έκθεση και τις πιθανές πιέσεις. Η υπόθεση της Βάστριας αποτελεί παράδειγμα πολιτικής που επικαλείται την «ασφάλεια» για να παρακάμψει θεσμούς και κοινωνίες, χωρίς να ενισχύει στην πράξη την προστασία της χώρας.

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει λόγο μόνο όταν συναινεί όπως στην περίπτωση της αδειοδότητηση για τις εργασίες ηλεκτροδότησης της Βάστριας. Όταν διαφωνεί, η φωνή της φιμώνεται με νομοθετικές ρυθμίσεις. Κι αν σήμερα η Βάστρια είναι το πεδίο εφαρμογής αυτής της πολιτικής, αύριο θα είναι κάπου αλλού. Η επίκληση της «εθνικής ασφάλειας» ως πρόσχημα για την επιβολή αποφάσεων δεν κάνει τη δημοκρατία πιο ασφαλή. Την καθιστά πιο ευάλωτη.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Αποχώρηση Μπεκίρη μετά τα ερωτήματα για τον διορισμό του

Ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή ανακοινώνει αποχή από τα καθήκοντά του έως τη δικαστική διαλεύκανση της υπόθεσης και καταγγέλλει προσωπική στοχοποίηση
Αποχώρηση Μπεκίρη μετά τα ερωτήματα για τον διορισμό του
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το ΚΚΕ ανοίγει τη συζήτηση για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Εκδήλωση το Σάββατο 31 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, με τη συμμετοχή κτηνοτρόφων, επιστημόνων και στελεχών του ΚΚΕ - Στο επίκεντρο οι συνέπειες της ζωονόσου, οι κυβερνητικές ευθύνες και το μέλλον της κτηνοτροφίας
Το ΚΚΕ ανοίγει τη συζήτηση για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τιμούν τα 85 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

Σε ανακοίνωση της η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ αναφέρεται στην προσφορά της ΕΑΜικής Αντίστασης και κάλεσμα για αντιπολεμική δράση περιλαμβάνει η επετειακή ανακοίνωση της Ένωσης
Τιμούν τα 85 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο αφθώδης πυρετός παραμένει παρών στη Λέσβο

Νέο θετικό δείγμα σε εκτροφή της Αρίσβης-Συνεχίζονται οι δειγματοληψίες για την παρακολούθηση της νόσου
Ο αφθώδης πυρετός παραμένει παρών στη Λέσβο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από τη Μυτιλήνη και το Ίππειος γνώρισαν τον σεισμικό κίνδυνο στο Σίγρι

Το 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης και το Γυμνάσιο – Λύκειο Ιππείου συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, με προσομοιώσεις σεισμών και ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας
Μαθητές από τη Μυτιλήνη και το Ίππειος γνώρισαν τον σεισμικό κίνδυνο στο Σίγρι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η γνώση ανοίγει ξανά τις πόρτες της στη Μυτιλήνη

Με περίπου 140 συμμετέχοντες ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος του Δημοτικού Ανοικτού Πανεπιστημίου - Δωρεάν μαθήματα κάθε Σάββατο
Η γνώση ανοίγει ξανά τις πόρτες της στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Η Αγιάσος γιορτάζει το κάστανο με περιπατητικές διαδρομές, μουσική και κεράσματα

Η 22η Γιορτή Κάστανου πραγματοποιείται την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, με δωρεάν ψημένα κάστανα, γλυκές δημιουργίες, παιδικά εργαστήρια, έκθεση ζωγραφικής και παραδοσιακούς χορούς.Όλο το πρόγραμμα αναλυτικά
Η Αγιάσος γιορτάζει το κάστανο με περιπατητικές διαδρομές, μουσική και κεράσματα
ΕΛΛΑΔΑ

«Πόσους κτηνοτρόφους ακόμη πρέπει να χάσουμε;»

Ανακοίνωση του Τομέα Αγροτικής Πολιτικής της ΕΛ.Α.Σ. μετά τον τραγικό θάνατο κτηνοτρόφου στη Θεσσαλία – Στο επίκεντρο οι κυβερνητικές ευθύνες, οι ζωονόσοι και η οικονομική απόγνωση των παραγωγών
«Πόσους κτηνοτρόφους ακόμη πρέπει να χάσουμε;»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην προκυμαία της Μυτιλήνης για την 28η Οκτωβρίου

Κλειστή για τα οχήματα από τις 11:20 έως το τέλος της παρέλασης η παραλιακή οδός Π. Κουντουριώτη. Απαγόρευση στάθμευσης από τις 06:00.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην προκυμαία της Μυτιλήνης για την 28η Οκτωβρίου
ΧΩΡΙΑ

Από την αναμονή στην πράξη για το πάρκο των Παμφίλων

Η δημοτική αρχή Χριστόφα ολοκλήρωσε την ανάπλαση ενός σημαντικού κοινόχρηστου χώρου, δημιουργώντας νέες δυνατότητες αναψυχής και πολιτισμού στο κέντρο του οικισμού
Από την αναμονή στην πράξη για το πάρκο των Παμφίλων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη τιμά την 28η Οκτωβρίου με παρέλαση στην προκυμαία

Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση – Αναλυτικά οι εκδηλώσεις και η πρόβλεψη για ενδεχόμενη κακοκαιρία
Η Μυτιλήνη τιμά την 28η Οκτωβρίου με παρέλαση στην προκυμαία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο αρχαιολόγος που έκανε την ιστορία της Λέσβου υπόθεση όλων

Από την ανάδειξη των μνημείων μέχρι το άνοιγμα της αρχαιολογίας στην κοινωνία, ο Νίκος Σταμπολίδης διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης αναδεικνύει την παρακαταθήκη του Παύλου Τριανταφυλλίδη στο νησί
Ο αρχαιολόγος που έκανε την ιστορία της Λέσβου υπόθεση όλων