× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η ανεργία χτυπά γυναίκες και νέες μητέρες

Γυναίκες οι 7 στους 10 ανέργους πληρώνουν το τίμημα της κυβερνητικής αδράνειας

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 24/8/2025

Η ανεργία χτυπά γυναίκες και νέες μητέρες
' χρόνος ανάγνωσης

Τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για τον Ιούλιο αποτελούν ηχηρό καμπανάκι για την κοινωνία αλλά και ξεκάθαρη απόδειξη αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής στην απασχόληση. Επτά στους δέκα ανέργους είναι γυναίκες, ενώ πάνω από τους μισούς (53,6%) βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη μακροχρόνια ανεργία, χωρίς καμία ουσιαστική προοπτική ένταξης στην αγορά εργασίας.

Κι όμως, τα προγράμματα που εφαρμόζονται παραμένουν αποσπασματικά και αναποτελεσματικά. Επιδότηση συμβάσεων, βραχυπρόθεσμα κίνητρα και λίγες στοχευμένες δράσεις δεν αρκούν για να δημιουργηθούν σταθερές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερα στον τομέα της γυναικείας απασχόλησης, η έλλειψη πολιτικής βούλησης είναι εμφανής καθώς τα προγράματα είναι ελάχιστα, σχεδιασμένα για την επικοινωνία και όχι για την ουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Ιούλιο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν σε 795.588 άτομα, αυξημένοι κατά 5,5% σε σχέση με τον Ιούνιο. Αντί να σημάνει συναγερμός, το κυβερνητικό επιτελείο επιλέγει να «πουλήσει» επικοινωνιακά την ετήσια μείωση κατά 6,2%, προσπερνώντας τη δυσμενή εικόνα του τελευταίου διαστήματος. Πρόκειται για μια συνειδητή τακτική ωραιοποίησης, που αφήνει στην άκρη την πραγματικότητα, δηλαδή, την αδυναμία των πολιτικών να δημιουργήσουν θέσεις για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι στην καρδιά της ανεργίας βρίσκονται οι πολίτες ηλικίας 30-44 ετών, με 253.364 εγγεγραμμένους ανέργους – το 31,8% του συνόλου. Μιλάμε για τη γενιά που κουβαλά το βάρος οικογενειακών και οικονομικών υποχρεώσεων, που θα έπρεπε να στηρίζει την παραγωγική βάση της χώρας. Αντί για αυτό, παραμένει στο περιθώριο, θύμα μιας αγοράς που δεν προσφέρει προοπτική και μιας κυβέρνησης που περιορίζεται σε ευχολόγια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν την πιο τραγική κατηγορία. Άνθρωποι που έχουν ξεπεράσει τον έναν χρόνο εκτός αγοράς εργασίας και για τους οποίους η επιστροφή φαντάζει σχεδόν αδύνατη. Κι όμως, ούτε εδώ υπάρχει ουσιαστική μέριμνα. Η ΔΥΠΑ «αναλύει» τα στοιχεία και επαναλαμβάνει τα ίδια σχέδια, την ώρα που χιλιάδες συμπολίτες βυθίζονται στην ανασφάλεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Στην Ελλάδα του 2025 το πιο δύσκολο είναι να βρει δουλειά μια γυναίκα 30-44 ετών ή ένας άνεργος που έχει μείνει πάνω από 12 μήνες χωρίς εργασία. Αντί η κυβέρνηση να χτίζει γέφυρες επιστροφής στην απασχόληση, αφήνει μια ολόκληρη γενιά να καταρρέει, εγκλωβισμένη σε μια αγορά εργασίας που δεν λειτουργεί.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

16χρονος μπήκε στο Πανεπιστήμιο Bath πριν τελειώσει το Λύκειο

Ο Γιώργος Λεβεντίδης, μαθητής Β Λυκείου έγινε δεκτός χωρίς όρους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Γενική Συνέλευση και εκλογές στον ΕΟΣ Σάμου

Το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Οκτωβρίοου
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 17 Οκτωβρίου

Θα μοιραστούν 66,7 εκατ. ευρώ σε 51.499 δικαιούχους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Στις επιχειρήσεις η διαχείριση απορριμμάτων – αναξιοποίητα τα Θέρμα»

Κριτική από τη Λαϊκή Συσπείρωση στη δημοτική αρχή Λήμνου για τη συγχώνευση της διαδημοτικής επιχείρησης και την αδράνεια στα ιαματικά λουτρά
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παρέμβαση στη Βουλή για τα σχολεία της Λήμνου

Η Μαρία Κομνηνάκα και βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν την επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Αργύριος Μοσχίδης”, ζητώντας άμεση κάλυψη κενών και αναστολή υποβαθμίσεων σχολικών μονάδων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος «σήκωσαν» το βάρος της απασχόλησης στο Βόρειο Αιγαίο

7 στις 10 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στα δύο νησιά. Εποχικού χαρακτήρα και με κατεύθυνση των τουρισμό η πλειοψηφία των νέων θέσεων που δημιουργήθηκαν το πρώτο οκτάμηνο του 2025
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων φέρνει η απεργία

Δείτε πως διαμορφώνονται οι ώρες αναχώρησης και άφιξης στα πλοία με προορισμό την Λέσβο στις 14 Οκτωβρίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Λήμνου

Συνοδεία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα στις επετειακές εκδηλώσεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

SOS από τους δασκάλους της Λήμνου για τα σχολεία του νησιού

Ζητούν μόνιμους διορισμούς, ανάκληση συγχωνεύσεων και επαρκή χρηματοδότηση, προειδοποιώντας ότι η εκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργεί με «μπαλώματα» και ελλείψεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Χρηματοδότηση 230.000 ευρώ πήρε ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου

Με τους πόρους που δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών θα γίνει επέκταση του αποχετευτικού δικτύου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παράταση των συμβάσεων για τις άγονες γραμμές

Το θέμα περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Η γαλλική παραγωγή κρασιού του 2025 σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα

Τα κρασοστάφυλα της φετινής χρονιάς είναι κατά 16% λιγότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας