× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το μεγάλο στοίχημα του νέου φορέα του Αλέξη Τσίπρα

Ομόκεντροι κύκλοι, θεματικές ομάδες και online δημοψηφίσματα στο επίκεντρο του σχεδιασμού για τον νέο πολιτικό φορέα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/5/2026

Το μεγάλο στοίχημα του νέου φορέα του Αλέξη Τσίπρα
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Στην τελική ευθεία για την επίσημη παρουσίασή του μπαίνει ο νέος πολιτικός φορέας που συνδέεται με τον Αλέξη Τσίπρα, με την επόμενη Τρίτη να θεωρείται κομβική ημερομηνία για τη μετάβαση από τη φάση της πολιτικής προετοιμασίας στη φάση της οργανωμένης συγκρότησης και ανάπτυξης.

Το εγχείρημα φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα διαφορετικό κομματικό μοντέλο, βασισμένο σε ένα υβριδικό σύστημα λειτουργίας, όπου η φυσική παρουσία και η τοπική δράση θα συνδυάζονται με την ψηφιακή συμμετοχή, τις διαδικτυακές διαβουλεύσεις και τις θεματικές ομάδες παρέμβασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πίσω από τη δημόσια εικόνα των παρουσιάσεων της «Ιθάκης» και τη μεγάλη συμμετοχή πολιτών που καταγράφηκε σε πολλές πόλεις της χώρας, εξελισσόταν εδώ και μήνες μια αθόρυβη αλλά συστηματική οργανωτική προεργασία. Δεκάδες συνεργάτες και εθελοντές εργάστηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με στόχο να στηθούν οι πρώτοι πυρήνες του νέου φορέα και να δημιουργηθεί ένα βασικό ανθρώπινο δίκτυο σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο νέος πολιτικός οργανισμός δεν θα περιορίζεται σε παραδοσιακές τοπικές οργανώσεις, αλλά θα αναπτύσσεται μέσα από «ομόκεντρους κύκλους» δράσης και παρέμβασης. Οι ομάδες αυτές θα έχουν τόσο γεωγραφική όσο και θεματική αναφορά, επιχειρώντας να συνδέσουν την πολιτική λειτουργία με τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα της εποχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεματικές ομάδες για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα

Η Παιδεία, η Υγεία, η Οικονομία, το Περιβάλλον και η Ενέργεια αποτελούν μερικούς μόνο από τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους σχεδιάζεται να οργανωθούν οι θεματικοί κύκλοι του νέου φορέα. Στόχος είναι η παραγωγή πολιτικών προτάσεων αλλά και η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης σε κοινωνικά προβλήματα με συγκεκριμένες και μετρήσιμες δράσεις.

Στον αρχικό οργανωτικό πυρήνα συμμετέχουν οι Μίλτος Χατζηγιαννάκης, Γρηγόρης Θεοδωράκης, Στέλιος Αποστόλου, Ελένη Σταυρακάκη, Μαριζέτα Αντωνοπούλου, Τζένη Διαμαντοπούλου και Δημήτρης Χαλαζωνίτης, ενώ τον συνολικό συντονισμό έχει αναλάβει ο Γιώργος Βασιλειάδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιλογή αυτής της δομής δεν σχετίζεται μόνο με το κόστος λειτουργίας των παραδοσιακών κομματικών μηχανισμών, αλλά και με μια διαφορετική πολιτική φιλοσοφία για το πώς μπορεί να λειτουργεί ένα σύγχρονο προοδευτικό κόμμα στην ψηφιακή εποχή.

Ψηφιακή πλατφόρμα και άμεση συμμετοχή των μελών

Κεντρικό ρόλο στο νέο μοντέλο θα έχει η διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει ήδη δημιουργηθεί από ειδικούς και προσαρμόστηκε στις ανάγκες του εγχειρήματος με τη συμβολή εθελοντών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα από αυτήν θα πραγματοποιούνται οι εγγραφές νέων μελών, οι εσωτερικές διαβουλεύσεις, οι διαδικτυακές συνεδριάσεις και οι ψηφοφορίες, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας ανάμεσα στην ηγεσία και τη βάση του κόμματος.

Στο πλήρες στάδιο ανάπτυξης της πλατφόρμας προβλέπεται πανελλαδική πρόσβαση στις επεξεργασίες και τις δράσεις των θεματικών ομάδων, με στόχο ένα πιο ανοιχτό και συμμετοχικό μοντέλο πολιτικής λειτουργίας.

Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας εκτιμούν ότι το νέο αυτό μοντέλο μπορεί να διευκολύνει τον συντονισμό χιλιάδων μελών και εθελοντών σε όλη τη χώρα, δημιουργώντας έναν πολιτικό οργανισμό πιο ευέλικτο, άμεσο και διαδραστικό από τα παραδοσιακά κομματικά σχήματα.

Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας

Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι αν το φιλόδοξο αυτό οργανωτικό πείραμα θα μπορέσει να περάσει με επιτυχία από τη θεωρία στην πράξη και να μετατραπεί σε έναν μαζικό πολιτικό φορέα με σταθερή κοινωνική αναφορά.

Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς η πρωτοβουλία καλείται να μετατρέψει την αρχική δυναμική και τη συμμετοχή των εθελοντών σε μια συγκροτημένη πολιτική και οργανωτική πραγματικότητα με πανελλαδική παρουσία.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Στη φυλακή οι γιατροί του Μαζωνάκη

Το δρόμο για τη φυλακή πήραν οι δύο κατηγορούμενοι γιατροί για το θάνατο του Γιώργου Μαζωνακη. Μαραθωνιος απολογιων μέχρι τις 6:30 το πρωί.
Στη φυλακή οι γιατροί του Μαζωνάκη
ΚΟΣΜΟΣ

Στα ύψη το αγροτικό πετρέλαιο στην Ισπανία

Άνοδος 45,6% από τα τέλη Φεβρουαρίου – Στα 421,50 ευρώ εκτινάχθηκε το κόστος για το γέμισμα ενός τρακτέρ
Στα ύψη το αγροτικό πετρέλαιο στην Ισπανία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σε ετήσια ακινησία βγήκε το πλοίο «Διαγόρας»

Επέστρεψε το «Blue Star Myconos» στις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές του Βορείου Αιγαίου
Σε ετήσια ακινησία βγήκε το πλοίο «Διαγόρας»
ΚΟΣΜΟΣ

Πλούτος 8 τρισ. δολαρίων συγκεντρωμένος σε 400 ανθρώπους

Η νέα λίστα του Forbes αποτυπώνει το ιστορικό ρεκόρ και τη διαρκώς μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου στις ΗΠΑ
Πλούτος 8 τρισ. δολαρίων συγκεντρωμένος σε 400 ανθρώπους
ΜΟΥΣΙΚΗ

Δωρεάν μαθήματα μουσικής από τη Δημοτική Φιλαρμονική Λήμνου

Ξεκινούν οι εγγραφές για μαθητές από 8 ετών στα τμήματα πνευστών οργάνων και θεωρίας μουσικής
Δωρεάν μαθήματα μουσικής από τη Δημοτική Φιλαρμονική Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προβληματισμός στην Περιφέρεια για το επόμενο βήμα στις θανατώσεις

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου φέρεται να απορρίπτει την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, χωρίς να έχει ακόμη δημοσιευτεί επισήμως η σχετική πράξη. Η ΑΔΑ υπηρετεί την κυβέρνηση δηλώνει ο Κ. Μουτζούρης
Προβληματισμός στην Περιφέρεια για το επόμενο βήμα στις θανατώσεις
ΕΛΛΑΔΑ

«Στο 35% η ιδιωτική δαπάνη για την υγεία, το κόστος ξεπέρασε κάθε όριο»

Ο Τομεάρχης Υγείας της ΕΛ.Α.Σ. μίλησε για την κατάσταση στο ΕΣΥ, τις ελλείψεις προσωπικού, τις λίστες αναμονής, τα προβλήματα στα νοσοκομεία των νησιών και τις προτάσεις για την ανασυγκρότηση της δημόσιας υγείας
«Στο 35% η ιδιωτική δαπάνη για την υγεία, το κόστος ξεπέρασε κάθε όριο»
ΕΛΛΑΔΑ

Με εξαγγελία νέου κόμματος βγήκε από τη φυλακή ο Κασιδιάρης

Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για όνομα και πρόγραμμα – Υποστηρίζει ότι έχει συμφωνήσει με εν ενεργεία βουλευτές
Με εξαγγελία νέου κόμματος βγήκε από τη φυλακή ο Κασιδιάρης
ΕΛΛΑΔΑ

Αποφυλακίζεται ο Ηλίας Κασιδιάρης

Η αποφυλάκιση του Ηλία Κασιδιάρη, σε συνδυασμό με την προαναγγελία της επιστροφής του στην κεντρική πολιτική σκηνή, δημιουργεί ανησυχία και επαναφέρει ένα κρίσιμο ερώτημα: μπορεί να βρεθεί ξανά στα βουλευτικά έδρανα και πως;
Αποφυλακίζεται ο Ηλίας Κασιδιάρης
ΕΛΛΑΔΑ

«Δύο διαφορετικές Ελλάδες» πίσω από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ

Θράσος Αβραάμ και Ανθή Παζιάνου σχολίασαν στο ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM την ακρίβεια, το επίδομα ανεργίας και την απόσταση ανάμεσα στις κυβερνητικές διακηρύξεις και την καθημερινότητα
«Δύο διαφορετικές Ελλάδες» πίσω από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μαζικές προσλήψεις και απολύσεις στο Βόρειο Αιγαίο

Η επισφάλεια στην εργασία και η μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό αποτελούν δομικά χαρακτηριστικά των νησιωτικών οικονομιών
Μαζικές προσλήψεις και απολύσεις στο Βόρειο Αιγαίο
ΚΟΣΜΟΣ

Στα 109 δολάρια πέταξε το πετρέλαιο

Η διακοπή λειτουργίας κρίσιμου αγωγού και η αποχώρηση του Ριάντ από τις συνομιλίες με το Ιράν εντείνουν την ανησυχία στις διεθνείς αγορές
Στα 109 δολάρια πέταξε το πετρέλαιο