× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένας δρόμος που ακόμα γίνεται

Μια παρέμβαση για το δρόμο Μεγαλοχωρίου – Αγιάσου

Γράφει ο ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Δημοσίευση 12/3/2019

Ένας δρόμος που ακόμα γίνεται

Θα ήμουνα 17 χρονών, όταν ξεκίνησα με μεγάλη παρέα από το Πλωμάρι, να πάω στην Αγιάσο Δεκαπενταύγουστο, ακολουθώντας τον παλιό για στρατοκόπους και φορτωμένα ζώα δρόμο που περνούσε από τα «Πόταμα», καβάλα στα στολισμένα για την περίσταση μουλάρια. Τότε ήταν που έχασα και το πρώτο μου ρολόϊ, κλαίγοντάς το για πολύν καιρό μετά το πανηγύρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βαδίζαμε, τα μουλάρια δηλαδή, νύχτα με φεγγάρι αν θυμάμαι κι οι μυρωδιές της αυγουστιάτικης νύχτα μας μεθούσανε.

Όλες τις επόμενες, άπειρες φορές, πήγα στην Αγιάσο με αυτοκίνητο, ακολουθώντας είτε τον δρόμο Μυτιλήνης, είτε τον χωματόδρομο Μεγαλοχωρίου - Αγιάσου.

Την τελευταία Κυριακή της αποκριάς, αφού παρακολουθήσαμε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις του Πλωμαρίου, είπαμε να πεταχτούμε ως την Αγιάσο, μήπως προλάβουμε την παρέλαση του Μεγαλέξανδρου, όπως και προλάβαμε να την απολαύσουμε, με πρώτο στην παρέλαση τον φίλο Κλεάνθη Κορομηλά, πρόεδρο του Αναγνωστηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να ζήσουμε πληρέστερα την ανυπέρβλητη λεσβιακή άνοιξη, προτιμήσαμε τον δρόμο του Μεγαλοχωρίου, διαπιστώνοντας πως 60 και κάτι χρόνια μετά, από αυτήν την ημιονική εκδρομή, παραμένει ακόμα χωματόδρομος.

Πόσοι νομάρχες διορισμένοι και εκλεγμένοι πέρασαν απ’ αυτό το νησί όλα αυτά τα χρόνια, πόσοι περιφερειάρχες, πόσοι δήμαρχοι. Αριθμός υπερβολικά μεγάλος για να τους χαρακτηρίσει κανείς ανίκανους, ή αδιάφορους. Απλώς θα μπορούσε κανείς να τους κατατάξει στους εχθρικά διακείμενους σ’ ένα έργο που θα συνδέει ένα σημαντικό σημείο της Νότιας Λέσβου. Ένα έργο ανάπτυξης και πολιτισμού, που θα συνέδεε την μητρόπολη του θρησκευτικού τουρισμού και του λαογραφικού οργασμού, την Αγιάσο, με τον δεύτερο αστικό οικισμό του νησιού, το Πλωμάρι, όπου βρίσκεται εδώ και 100 περίπου χρόνια, το μοναδικό μέχρι στιγμής λεσβιακό λιμάνι, μετά την Μυτιλήνη.

Τρία είναι τα έργα, που τουλάχιστον εδώ στον τόπο μας, υπόσχονται διαχρονικά όλοι οι υποψήφιοι, όλων των χρωμάτων και παρατάξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δρόμος Αγιάσου - Μεγαλοχωρίου, 14 όλο κι όλο χιλιομέτρων, που στα 60 χρόνια ένα χιλιόμετρο τον χρόνο να έφτιαχναν, θα τον επίστρωναν με χρυσό κι όχι με άσφαλτο.

Η λιμνοδεξαμενή, άλλως φράγμα του Σεδούντα, που εγκαινιάσθηκε κανά δυο φορές και δεν λειτουργεί ακόμα.

Κι ο δρόμος Πλωμαρίου – Μελίντας - Βατερών, που όσο να αποφασισθεί έκλεισε και το πρώτο τμήμα του από τις χειμωνιάτικες κατολισθήσεις.
Κι έτσι μένουμε μ’ αυτά που έχουμε.

Φέτος εκλογική χρονιά, όλων των επιπέδων, φαντάζομαι θα ξανακούσουμε για αυτά τα έργα τουλάχιστον τρεις φορές. Μπορεί και τέσσερις. Υποψήφιοι ευρωβουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, βουλευτές. Ποιος τη χάρη μας. Υποσχέσεις να μαζεύουμε, σακούλες μεγάλες να κρατάμε. Κι όσο για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, να ευχόμαστε να ζήσουμε για να προλάβουμε να περάσουμε από τον δρόμο που διασχίζει την αξεπέραστη λεσβιακή φύση, πατώντας σε ασφαλτικό τάπητα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαπφώ: Ο πιο φιλόξενος πλανήτης

Άρτεμις Λεοντή: Εύα Σικελιανού-Πάλμερ Υφαίνοντας το μύθο μιας ζωής
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πανελλήνιες: Αγχος, ζαλάδες και… διαταραχές

Των ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΕΙΡΟΥ, μαθητών και Ανιχνευτών Μυτιλήνης*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Μιχαήλ Δουκάκης ήρθε από το Λος Αντζελες για τον «Επικήδειο»

Με καταγωγή από τη Θερμή, ο 34χρονος ηθοποιός άνοιξε τα φτερά του στο εξωτερικό και επέστρεψε στη Λέσβο για μία παράσταση με εύσημα, όπου αλλού την ανέβασε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ευρωεκλογές. Πού πάει το πράγμα;

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, οικονομολόγος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γεραγώτης που παράγει βιολογικές βρώσιμες ελιές

Συνέντευξη με έναν νέο αγρότη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δεύτε Λάβετε Φως

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Επαναστατικές Αλλαγές ή Εγκλωβισμένο Σύστημα; Η Πανελλήνια Εξεταστική στην Ελλάδα

Της ΜΑΡΩΣ ΑΘΗΝΙΩΤΗ*, μαθήτριας, μέλος των Ανιχνευτών Μυτιλήνης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελεύθερο Πάσχα και 25η Μαρτίου στη Μικρά Ασία του 1920

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αθησαύριστη χρονογραφική Ανάσταση

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ανάστα ο Θεός…

Η πρώτη Ανάσταση στον Αιβαλιώτη Ταξιάρχη σαν σήμερα πριν από έναν αιώνα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ