Πάει περίπατο η «Γαλήνη» του Βενέζη στην Αιολική του Γη
Πληγές στην ψυχή και τον Πολιτισμό. Επώνυμη καταγγελία προς διερεύνηση. Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/3/2025

Με τεράστια έκπληξη έτυχε να δω στο διαδίκτυο αναρτημένη τη συνημμένη αεροφωτογραφία. Πληγή στο μάτι αυτό που έχω σημειώσει σε κύκλο. Μοιάζει με τεράστιο ασφαλτοστρωμένο parking. Ένα κιτς που σκοτώνει το βλέμμα και προκαλεί το νου.
Στο πρόσφατο παρελθόν ο τόπος αυτός με φιλοξένησε θερμά για έτη πολλά. Όσο ήμουν εκεί προσπάθησα πολύ να κατανοήσω τη μαγεία του και να αντιληφθώ τον μόχθο για τη διατήρηση της. Γι΄ αυτό και προέκυψαν η παρούσα επιστολή και οι ερωτήσεις που ακολουθούν :
Κύριοι / -ες : Κώσ. Μουτζούρη (Περιφερειάρχης, ακαδημαϊκός και πρώην πρύτανης του ΕΜ Πολυτεχνείου), Ταξ. Βέρρο (Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Μηχανικός ΕΜ Πολυτεχνείου), της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Λέσβου, του Υπουργείου Πολιτισμού και (κάθε αρμόδιο) της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.
Επιτρέψατε την κατασκευή αυτού του εκτρώματος στον Μόλυβο (Αρχαία Μήθυμνα) ; Φαίνεται αδιανόητο εάν συνέβη κάτι τέτοιο γιατί πρόκειται για απροκάλυπτη ύβρη στον πολιτισμό, την αισθητική, την κουλτούρα, στο ωραίο, τη νομοθεσία, κ.α.
Είναι δυνατό να δόθηκε άδεια για να δημιουργηθεί αυτό το απίστευτα άσχημο stealth κατασκεύασμα στην αρχή του παραδοσιακού οικισμού ; Τι σκοπό εξυπηρετεί ; Ποιος το κατασκεύασε ; Πως λειτουργεί ; Με τί προδιαγραφές ασφαλείας, ποιά περιβαλλοντική μελέτη, ποιά διασύνδεση με το ουσιαστικά ανύπαρκτο επαρχιακό οδικό δίκτυο ; Ποιός αδειοδότησε και ποιος ανέχεται τη λειτουργία του ; Ποια ανάγκη εξυπηρετεί ; (ο τόπος έχει ξεπεράσει προ πολλού τη φέρουσα ικανότητα υποδοχής μαζών και ήδη δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει στοιχειώδεις βασικές ανάγκες του, πχ. νερό). Πως εναρμονίζεται με το εν ισχύ διάταγμα του παραδοσιακού οικισμού ;
Όλα λοιπόν στην κρεατομηχανή της κοντόφθαλμης μονοκαλλιέργειας του μαζικού τουρισμού ;
Συνάδει όλο αυτό το αποτρόπαιο κατασκεύασμα με το θεσμικό ρόλο και τις ακαδημαϊκές σας περγαμηνές ;
Ο Μόλυβος είναι από τους πρώτους χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας (ΦΕΚ 410/Δ/1982, ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ 11η Επαρχία Μηθύμνης (Μόλυβος) 83.2.002.01) με εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη (ΠΔ 16-06-1990) και (ΣΧΟΟΑΠ, Αριθμ. 92105, ΦΕΚ 310 / 30.12.2016), Στρατηγικό Σχέδιο κ.ά. και επιπλέον η περιοχή εμπίπτει στην αυστηρή επιτήρηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Το συγκεκριμένο σημείο είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην είσοδο του οικισμού και απέναντι από έναν ανασκαμμένο και εμφανή αρχαιολογικό χώρο και το πέτρινο Δημοτικό Σχολείο. Πριν από αυτό το ανοσιούργημα εκεί φιλοξενούνταν ένας ελαιώνας με αιωνόβιες ελιές (για την κοπή τους απαιτούνταν υποχρεωτικά άδεια για λόγους διατήρησης της φυσιογνωμίας του οικισμού) και ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες θερινούς κινηματογράφους στο Αιγαίο.
Παρακαλώ λοιπόν να έχω την έγγραφη απάντηση σας για το σύννομο ή μη του νέου βιασμού της Μήθυμνας. Γιατί περί αυτού πρόκειται κατά τη γνώμη μου.
Είναι στα καθήκοντα σας να απαντήσετε στα ερωτήματα ενός ταπεινού Πολίτη και οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι οι απαντήσεις σας θα καταστούν δημόσιες.
Οφείλετε όμως απαντήσεις και στους επισκέπτες, τους λάτρεις της Λέσβου και στους Η. Βενέζη, Α. Εφταλιώτη, Δ. Καμίτσο, Μιχάλη Γούτο, Ανδρέα Κυριακού, Νάσο Θεοφίλου, Κώστα Δούκα και τόσους άλλους, παλαιούς και σύγχρονους, ποιητές, καλλιτέχνες, διανοητές και στοχαστές του τόπου και της πάλαι ποτέ Λεσβιακής Άνοιξης. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα λοιδορούσαν αυτού του είδους την «ανάπτυξη» που δημιουργεί και υπηρετεί τέτοια ανοσιουργήματα.
Σε αναμονή απαντήσεων και ενεργειών σας. (Τα πλήρη στοιχεία μου είναι κατατιθέμενα στο «Νησί» και στη διάθεση σας).
*Ο Παναγιώτης Γεωργιάδης είναι Οικονομολόγος και πρώην Εκπαιδευτικός