ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο «κόκκινο» με 3831 αιτούντες άσυλο το ΚΥΤ της Λέσβου
Και επίσημα στα όρια της χωρητικότητας του–Άφαντος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος που δεν έχει καν επισκεφτεί τα νησιά από την ανάληψη των καθηκόντων του
Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 4/1/2025
![Στο «κόκκινο» με 3831 αιτούντες άσυλο το ΚΥΤ της Λέσβου](https://cdn.stonisi.gr/repository/2024/kedlesob.jpg)
Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Καρα Τεπέ στη Λέσβο βρίσκεται, για άλλη μια φορά, σε οριακή κατάσταση. Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή της 2ας Ιανουαρίου 2025, 3831 αιτούντες άσυλο στοιβάζονται στις εγκαταστάσεις, ενώ η δηλωμένη χωρητικότητα του κέντρου ανέρχεται σε μόλις 3840 άτομα. Αν υπολογίσει κανείς και τους 170 ασυνόδευτους ανηλίκους που βρίσκονται σε δομές εκτός ΚΥΤ τότε ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε περίπου 4000. Η πίεση που ασκείται τόσο στις δομές όσο και στους ανθρώπους που τις στελεχώνουν έχει φτάσει στο ζενίθ, χωρίς κανένα ουσιαστικό σχέδιο αποσυμφόρησης από την κυβέρνηση.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 14 Ιουνίου 2024, δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε μία επίσκεψη στα νησιά του Αιγαίου. Παρά τις φήμες για προγραμματισμένη επίσκεψη το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αφήνοντας τα Κέντρα Υποδοχής να βυθίζονται σε συνθήκες ασφυξίας. Η αδράνεια και η παντελής έλλειψη παρουσίας του υπουργού έχουν δημιουργήσει ένα κενό ηγεσίας, σε μια κρίσιμη στιγμή που απαιτεί αποφασιστικές κινήσεις και άμεσες λύσεις.
Η στάση του υπουργού έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στην τοπική κοινωνία που βλέπει καθημερινά τους πρόσφυγες και μετανάστες να αυξάνονται και να πληθύνονται. Οι τοπικές αρχές, τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης, φαίνεται να παραμένουν σιωπηλές μπροστά σε αυτή την κατάσταση.
Περισσότερο ανησυχητική είναι η έλλειψη συνεννόησης και συνεργασίας με την τοπική ηγεσία, καθώς ο κ. Παναγιωτόπουλος αγνοεί επιδεικτικά τους δήμους και την Περιφέρεια που φέρουν το βάρος της φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο. Η απουσία επικοινωνίας και συντονισμού υπονομεύει κάθε πιθανότητα εξεύρεσης λύσεων που να ανταποκρίνονται στις άμεσες ανάγκες.
Η κυβερνητική αδράνεια στο μεταναστευτικό δεν περιορίζεται μόνο στην περίπτωση της Λέσβου. Οι υποδομές στα νησιά συνολικά παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις, ενώ η έλλειψη ξεκάθαρης στρατηγικής για την αποσυμφόρηση και την καλύτερη διαχείριση του προβλήματος παραμένει φανερή. Η γειτονική Χίος μετρά συνολικά 1185 πρόσφυγες και μετανάστες και η Σάμος 4226. Οι υποσχέσεις για "γενναίες" μετακινήσεις δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί, αφήνοντας το βάρος σε υπερφορτωμένες δομές.
Το μεταναστευτικό παραμένει μια ανοιχτή πληγή για τα νησιά του Αιγαίου. Είναι ξεκάθαρο ότι η σημερινή ηγεσία στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει αποτύχει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κρίσης. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να παρέμβει άμεσα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν μπορεί να συνεχίσει να αποφεύγει την πραγματικότητα. Η επίσκεψη στα νησιά και η έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με τις τοπικές αρχές είναι το ελάχιστο που απαιτείται για να ξεκινήσει η αντιμετώπιση του προβλήματος.
Χωρίς άμεση δράση, η κατάσταση δεν θα αργήσει να ξεπεράσει τα όρια, με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για τους αιτούντες άσυλο όσο και για τις τοπικές κοινωνίες. Η ευθύνη πλέον βαραίνει την Κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου.