Για το νερό
Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
Δημοσίευση 18/11/2024
Ας το ξεκαθαρίσουμε. Το θέμα με τις συνενώσεις των ΔΕΥΑ δεν είναι θέμα νομικό ή διαχειριστικό. Δεν είναι θέμα καλύτερης οργάνωσης των ΔΕΥΑ ή, πόσο μάλλον, για την αντιμετώπιση της ... λειψυδρίας. Είναι θέμα καθαρά πολιτικό.
Οι συνενώσεις των ΔΕΥΑ σε επίπεδο νομού και πολύ περισσότερο σε επίπεδο περιφέρειας είναι ένα ακόμα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση του νερού. Προς την παραχώρηση στους ιδιώτες της διαχείρισης και της διανομής του νερού, δηλαδή του τμήματος από της δραστηριότητες μιας ΔΕΥΑ ή μιας αντίστοιχης δημοτικής υπηρεσίας, που μπορεί να φέρει κέρδη στους ιδιώτες και χαράτσια στους καταναλωτές.
Ναι, ξέρω, ο πρωθυπουργός '' μας '', θα διαρρήξει πάλι τα ιμάτιά του και θα μας ξαναπεί πως το νερό δεν ιδιωτικοποιείται και πως αυτό είναι κατοχυρωμένο στο σύνταγμα. Ίσως, μάλιστα, βρεθούν και κάποιοι πρόθυμοι ηλίθιοι που θα μας κουνήσουν το δάχτυλο και θα μας πουν : '' Μα αφού το 'πε ο πρωθυπουργός, το νερό δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί.''
Ας μας συγχωρέσουν, όμως, που δεν τρώμε κουτόχορτο. Οι πηγές, οι γεωτρήσεις, τα πηγάδια, τα δίκτυα, οι δεξαμενές και ότι άλλο πάγιο θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του δημοσίου, κι εδώ που τα λέμε δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς, αλλά η διαχείριση τους, το φιλέτο δηλαδή της δραστηριότητας μιας ΔΕΥΑ, θα το παραχωρήσουν στους ιδιώτες.
Δεν αποκλείεται να παραμείνει στο δημόσιο και η συντήρηση των παγίων που αναφέραμε παραπάνω.
Αυτό είναι και καλό και κακό. Καλό, γιατί αν η συντήρηση παραμείνει στο δημόσιο οι εγκαταστάσεις,- δεξαμενές, δίκτυα, αντλιοστάσια κλπ,- δεν θα απαξιωθούν σε χρόνο dt, από την άλλη όμως μεριά, κακό, γιατί ο ιδιώτης δεν θα έχει καν την ευθύνη, και βέβαια και το κόστος, της συντήρησης των εργαλείων του.
Η πορεία αυτή είναι προδιαγραμμένη εδώ και καιρό. Όλοι τους, όλοι όσοι κυβέρνησαν μέχρι σήμερα φρόντισαν με τα μέτρα που έπαιρναν κατά διαστήματα και με τις ενέργειες ή μη ενέργειες τους να φέρουν τις ΔΕΥΑ με τη πλάτη στον τοίχο.
Για παράδειγμα, όλες οι ΔΕΥΑ είναι καταχρεωμένες λόγω των ληστρικών αυξήσεων του ρεύματος.
Φανταστείτε, αν και λίγο δύσκολο να το συλλάβει ανθρώπινος νους, μια ΔΕΥΑ πληρώνει την κιλοβατώρα όσο την πληρώνει και ο οποιοσδήποτε ιδιώτης στο σπίτι του.!
Αλήθεια, όλοι αυτοί οι ανευθυνο - υπεύθυνοι σκέφθηκαν να κάνουν κάτι τέτοιο στην οποιαδήποτε βιομηχανία με εγκατεστημένη ισχύ όση αυτή που έχει η ΔΕΥΑΛ; Κι όμως, αυτοί που έδωσαν το δικαίωμα και την δυνατότητα στον κάθε ποικιλώνυμο πάροχο να αλωνίζει μέσα στις τσέπες και τα συρτάρια του κάθε πολίτη, σήμερα κουνούν το δάχτυλο στις ΔΕΥΑ και τις εγκαλούν για κακοδιαχείριση.
Η δύναμη και η αξία μιας ΔΕΥΑ, και όχι μόνο, είναι οι άνθρωποί της, οι εργαζόμενοί της. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες που έχουν αποκτήσει αυτοί οι άνθρωποι '' επί του πεδίου '' είναι ανεκτίμητες.
Ε, λοιπόν, όλος αυτός ο θησαυρός πάει στράφι. Εδώ και χρόνια, οι άνθρωποι αυτοί φεύγουν από την υπηρεσία τους λόγω συνταξιοδότησης και δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ εργαζόμενος για να του μεταφέρουν αυτές τις γνώσεις. Η πλειονότητα από όσους μένουν πίσω υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν σε δυο, πέντε, οχτώ μήνες και μετά θα φύγουν κι αυτοί.
Ποιος, λοιπόν, θα βάλει πλάτη όταν χρειαστεί; Ποιος ξέρει που ''πονά'' το δίκτυο, τις ιδιομορφίες των ζωνών υδροδότησης, τις '' παραξενιές '' του κάθε αντλιοστασίου; ΚΑΝΕΙΣ !
Και βέβαια για την κατάσταση αυτή οι ευθύνες είναι εξ ολοκλήρου σ' αυτούς που τόσο καιρό απαγόρευαν και εξακολουθούν να απαγορεύουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Αυτά δεν είναι τα μόνα, αλλά είναι τα πιο βασικά. Και δεν συνέβησαν στις ΔΕΥΑ γιατί ήταν κακές οι Διοικήσεις τους ή ανίκανα τα στελέχη τους. Ήταν βήματα προγραμματισμένα, από όλους που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα για να απαξιωθούν οι ΔΕΥΑ και να παραδώσουν το νερό '' στα σκυλιά.''
Και τώρα τι κάνουμε; Ή μάλλον τι κάνετε κύριοι Δήμαρχοι;
Ας το ξεκαθαρίσουμε κι αυτό. Δυο είναι οι εναλλακτικές λύσεις. Διαφωνείτε ή κάνετε πως διαφωνείτε, βγάζετε κανένα ψήφισμα, κάνετε καμμιά διαμαρτυρία στον αρμόδιο υπουργό, και στο τέλος '' ε, τι να κάνουμε, αυτά λέει ο νόμος '' και το χέρι ακόμα πιο βαθιά στη τσέπη του λαού, ή υψώνετε το ανάστημά σας - αν έχετε -, ξεσηκώνετε τον κόσμο που αυτός θα πληρώσει τελικά τη νύφη, συνεργάζεστε και συσπειρώνεστε ΟΛΟΙ οι Δήμαρχοι μαζί, στυλώνετε τα πόδια και το θέμα λήγει εδώ.
Διαλέγετε και παίρνετε.
Υ.Γ. Θυμίζω πως από την 1-1-2025 τις τιμές του νερού θα τις καθορίζει η ΡΑΕΥΑ. Ξέρετε, αυτή που εποπτεύει και τις τιμές του ηλεκτρικού...
Να σας θυμίσω, ακόμα, ένα τραγούδι σε στοίχους του μόλις '' αναχωρήσαντος '' ποιητή και στιχουργού Μιχάλη Γκανά με τίτλο '' Να δεις τι σούχω για μετά '' που στη περίπτωσή μας ταιριάζει γάντι.