Προσοχή: Ακολουθεί αντιδημοφιλές δημοσίευμα
ΔΕΝ τιμωρήθηκε ο Μάιντοφ μόνο επειδή έκανε τον σταυρό του! -Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ
Δημοσίευση 19/9/2024
Το γύρο του διαδικτύου κάνει από χθες 18/9/2024, η είδηση ότι ένας Σέρβος αθλητής του Τζούντο ο Νεμάνια Μάιντοφ αποκλείστηκε από την παγκόσμια ομοσπονδία τζούντο «επειδή έκανε τον σταυρό του. Η «είδηση» στηρίχτηκε σε σχετική ανάρτηση στο Instagram του αθλητή, με το σχόλιο του ότι αυτός χρωστάει τα πάντα στο Θεό και δεν θα σταματήσει να κάνει τον σταυρό του ότι και να κάνουν.
Η «είδηση» έκανε εκατοντάδες αναδημοσιεύεις (τουλάχιστον στην Ελλάδα) και έφτασε μέχρι και στην τηλεόραση της ΕΡΤ να παίξει σήμερα το πρωί σε ενημερωτική εκπομπή.Δεν ήθελαν και πολλά στην Ελλάδα να βγουν όλοι και να φωνάζουν για την απαράδεκτη «woke ατζέντα» που χτυπάνε την πίστη μας, τη θρησκεία μας και την ορθοδοξία κλπ.
Μου έκανε εντύπωση η είδηση καθώς είναι εξαιρετικά συνηθισμένο στον αθλητισμό μετά από ένα γκολ ή πριν μπουν στο γήπεδο στο ποδόσφαιρο, οι αθλητές να κάνουν τον σταυρό τους ή να δείχνουν προς τον ουρανό τον θεό ή να προσκυνάνε στον Αλλάχ, οπότε το έψαξα λίγο παραπάνω.
Δεν έχω ιδέα από τζουντο καθώς το παρακολουθώ μόνο στους ολυμπιακούς αγώνες όπως οι περισσότεροι από εμάς φαντάζομαι. Ξέρω μόνο ότι είναι μια Ιαπωνική πολεμική τέχνη, με ισχυρό πλαίσιο αρχών και τελετουργικού και τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν μεγάλες επιτυχίες πολλοί αθλητές από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Όποιος έχει βρεθεί ακόμα και σε επαρχιακό προπονητήριο τέτοιων γνωρίζει την ιδιαίτερη αυτή τελετουργία, που επιβάλει σεβασμό στον αντίπαλο και τον διαιτητή. Το θυμάμαι και εγώ που ως μαθητής δημοτικού είχα πάει σε ένα προπονητήριο taekwondo να δω την προπόνηση ενός φίλου μου και με είχε εντυπωσιάσει τόσο το ιδιαίτερο τελετουργικό.
Στον επίμαχο αγώνα, που τιμωρήθηκε ο σέρβος αθλητής, έχασε από έναν Έλληνα αθλητή τον Θοδωρή Τσελίδη, που τελικά κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία του Είδα τον εν λόγω αγώνα για να έχω άποψη. Πράγματι κατά την αναγγελία των αθλητών ο Σέρβος αθλητής κάνει τον σταυρό του αλλά μετά το τέλος του αγώνα διαμαρτύρεται έντονα για το αποτέλεσμα του αρνούμενος να χαιρετήσει αντίπαλο και διαιτητή ενώ εξοργισμένος βγάζει τη στολή του.
Προπονητής του Τσελίδη, ενός συμπαθέστατου παιδιού πουμου έκανε εντύπωση ότι δεν ήξερε να μιλήσει ελληνικά στις δηλώσεις του στην τηλεόραση, είναι ο Νίκος Ηλιάδης,ομοσπονδιακός προπονητής του τζουντο. Ο Νίκος Ηλιάδης υιοθέτησε πριν κάποιαχρόνια τον γεωργιανό «Τζαρτζίλ Ζβιανταουρί» που ως «Ηλίας Ηλιάδης» συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 με την Ελληνική ομάδα και κατέκτησε μάλιστα το χρυσό μετάλλιο. Αλλά αυτή είναι άλλη αμαρτωλή ιστορία, όταν ξένοι αθλητές σε μια βραδιά βαφτίζονται έλληνες εάν είναι να φέρουν μετάλλια για την πατρίδα μας. Σε κάθε περίπτωση χαιρόμαστε για κάθε παιδί που διαλέγει να γίνει έλληνας, ότι κίνητρο και να έχει, να σώσει την ζωή του ή να κάνει καριέρα.
Τμά την πατρίδα μας με αυτό τον τρόπο. Τελεία, παύλα παράγραφος. Χωρίς αστερίσκους.
Δεν ήταν πολύ δύσκολολοιοόν να το ψάξω, όπως θα έπρεπε να κάνουν και όλοι οι δημοσιογράφοι. Γκούγκλαρα παγκόσμια ομοσπονδία τζουντο και μπήκα στην ιστοσελίδα της, όπου υπάρχειχθεσινήανακοίνωση(18/9/2024) για το επίμαχο θέμα.
Η αλήθεια είναι ότι ΔΕΝ τιμωρήθηκε ο Μάιντοφμόνο επειδή έκανε τον σταυρό του.
Τρεις ήταν οι παραβάσεις του ο Μάιντοφ σύμφωνα με την Ομοσπονδία «έκανε ξεκάθαρα θρησκευτική χειρονομία μπαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο», «αρνήθηκε να υποκλιθεί στον αντίπαλό του στο τέλος του αγώνα» και «αφαίρεσε το τζουντόγκι (τη στολή του) στον αγωνιστικό χώρο». Και οι τρεις κινήσεις παραβιάζουν τον κώδικα ηθικής και τους κανονισμούς της Παγκόσμιας ομοσπονδίας τζούντο.
Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία «Υπήρχαν και παλιότερα περιστατικά με τη συμπεριφορά του αθλητή, που παραβίαζαν τον κώδικα ηθικής.Προειδοποιήθηκε με επιστολή τον Απρίλιο του 2018 και τον Φεβρουάριο του 2022, για συμπεριφορά του», επισημαίνει ακόμα η Παγκόσμια ομοσπονδία Τζούντο ενώ ο αθλητής δεν αμφισβήτησε καμία από τις δύο προειδοποιήσεις, ως εκ τούτου, δεν είναι ακριβείς οι ισχυρισμοί του ότι δεν ήξερε τον κανονισμό που απαγορεύει τα θρησκευτικά, πολιτικά ή άλλα μηνύματα στον αγωνιστικό χώρο».
Τόσο «απλά» είναι τα πράγματα… Σας διέκοψα; Συνεχίστε παρακαλώ …