× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Θρίλερ με Μυτιληνιό εγκλωβισμένο στην Καμπότζη!

Τέσσερις Έλληνες εκπέμπουν SOS για να επαναπατριστούν- Ανευθυνότητα τους χρεώνει το υπουργείο Εξωτερικών

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 28/3/2020

Θρίλερ με Μυτιληνιό εγκλωβισμένο στην Καμπότζη!

SOS εκπέμπει ένας Μυτιληνιός που έχει εγκλωβιστεί με ακόμα τρεις Έλληνες στην Καμπότζη, 28 έως 30 ετών και οι τέσσερίς τους ζητώντας τη διαμεσολάβηση υπουργείου και πρεσβείας, ώστε να επαναπατριστούν με δικά τους έξοδα- όχι όμως με 4,5 χιλιάδες ευρώ (!) που ζητά η αεροπορική εταιρεία. Και οι τέσσερίς τους είναι εξαντλημένοι από τη συνεχή επικοινωνία με τις πρεσβείες και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, χωρίς να βλέπουν καμία λύση στον ορίζοντα. Πάντως και οι τέσσερις είναι καλά στην υγεία τους, ενώ στην Καμπότζη δεν έχει τεθεί σε ισχύ η καραντίνα. Αλλά το υπουργείο Εξωτερικών φέρεται να τους χρεώνει… ανευθυνότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ταξίδι τους ξεκίνησε στις 10 Μαρτίου με πρώτο σταθμό το Βιετνάμ.

«Καταλαβαίνω ότι στην παρούσα φάση είναι εύλογο να σκεφτεί κάποιος για ποιο λόγο πήγαμε, αλλά ειλικρινά 10 Μαρτίου δε νομίζω να περίμενε κάποιος τι θα γινόταν μία εβδομάδα αργότερα. Και συγκεκριμένα ήρθαμε σε χώρα με 16 κρούσματα!» εξηγεί ο Μυτιληνιός Π.Σ στο «Ν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 17 Μαρτίου κι ενώ ακόμα η παρέα των 4 βρίσκονταν στο Βιετνάμ για διακοπές, η κυβέρνηση του Βιετνάμ αποφάσισε να κλείσει τα σύνορά της σε όλες τις πτήσεις εξωτερικού. Οι 4 Έλληνες βρίσκονταν στο Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, και επικοινώνησαν άμεσα με την ελληνική πρεσβεία, η οποία απάντησε ότι άμεσα πρέπει να αποχωρήσουν για Ελλάδα. Μάλιστα η ελληνική πρεσβεία ανέφερε σε σχετική αλληλογραφία που βρίσκεται στη διάθεσή μας ότι «η ενημέρωση του κλεισίματος των συνόρων ανακοινώθηκε και εφαρμόστηκε άμεσα, χωρίς να δοθεί κάποια προειδοποίηση»!

Μετά την επικοινωνία με την πρεσβεία, μετέβησαν στο ξενοδοχείο, το οποίο τους ανακοίνωσε ότι κλείνει για απολύμανση. Πήραν τα πράγματά τους και πήγαν απευθείας στο αεροδρόμιο για να πάρουν την επόμενη πτήση για Σιγκαπούρη, εκτιμώντας ότι είναι η ασφαλέστερη λύση. Η επόμενη πτήση ήταν την επόμενη μέρα το μεσημέρι. «Η αστυνομία όμως μας είπε ότι δεν μπορούμε να διανυκτερεύσουμε εκεί και να φύγουμε για Σιγκαπούρη, κι έτσι επιλέξαμε την Καμπότζη ως ασφαλέστερη λύσ稻.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι ενώ στις 26 Μαρτίου θα έφταναν πίσω στην Ελλάδα, βρίσκονται ακόμα σε ξενοδοχείο στην Καμπότζη προσπαθώντας να βρουν μία λύση. Απευθύνθηκαν στη γαλλική πρεσβεία, η οποία όμως δίνει προτεραότητα στους γάλλους υπηκόους, και έχουν βρει μία πτήση για τις 31 Μαρτίου μέσω των Καταριανών αερογραμμών, η οποία όμως κοστίζει 4,5 χιλιάδες ευρώ το άτομο, όταν κανονικά κόστιζε 450 ευρώ.

Οι 4 Έλληνες ζητούν τη διαμεσολάβηση της πρεσβείας και του υπουργείου Εξωτερικών για να επαναπατριστούν με δικά τους έξοδα, αλλά σε κανονική τιμή εισιτηρίου, καθώς μαθαίνουν ότι η Καμπότζη πιθανά θα κλείσει α σύνορά της για δύο μήνες ακόμα.

 Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ερώτημα που απηύθυνε η εφημερίδα «Καθημερινή’» στη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, αυτή φέρεται να χρέωσε ανευθυνότητα και να απάντησε: «οι 4 Έλληνες βρέθηκαν σε περιοχή εν μέσω ραγδαίας εξάπλωσης του ιού σε χώρες περιοχής.

Η εικόνα είναι γνωστή για την κατάσταση στην περιοχή από τα μέσα Φεβρουαρίου. Αποτελεί μεγάλη ανευθυνότητα να ταξιδεύσουν αρχές Μαρτίου.

Ως προς τη μετάβαση τους από ΚΑΜΠΟΤΖΗ , όπως ΟΛΟΙ οι εκεί υπήκοοι ΕΕ, θα πρέπει να αναχωρήσουν με γαλλικές αερογραμμές.

Προτεραιότητα δίνεται σε ευπαθείς ομάδες και εκεί όπου δεν υφίσταται καμία δυνατότητα αναχώρησης.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η φυλακή όσων «δεν συνεμορφώθησαν….» στη Μυτιλήνη

Παρασκευή 21 Απριλίου 1967, δυο μέρες πριν την Κυριακή των Βαΐων, στην Ακαδημία Μυτιλήνης
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

H αθέατη πλευρά της Επταετίας

Σκάνδαλα, διαφθορά και…«θαύματα»!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το εγκαταλειμμένο Γαλλικό ‑ Συμμαχικό νεκροταφείο στα Λουτρά

Θα μπορούσε ο χώρος όλος να μετατραπεί σε χώρο τιμής;
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Λιώστε τους...»

Η τραγική ιστορία του πρόσφυγα από την Πέργαμο Ηλία Αργυριάδη που εκτελέστηκε μαζί με το Νίκο Μπελογιάννη σαν σήμερα 30 Μαρτίου 1952, Η τύχη της διαλυμένης οικογένειας του
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η εμφάνιση του Χριστιανισμού στη Λέσβο

Η Δέσποινα Ανδρέου μίλησε στις «Ιστορίες στο Νησί» για την εμφάνιση του Χριστιανισμού και για το πότε δημιουργήθηκαν οι δύο Μητροπόλεις στο νησί της Λέσβου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία

Η επιτροπή ειρήνης Λέσβου εξέδωσε ανακοίνωση για τη θλιβερή επέτειο έναρξης των βομβαρδισμών το 1999
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Ψωροκώσταινα, η Αιβαλιώτισσα πρόσφυγας στο Ναύπλιο...

Η ιστορία μιας γυναίκας που έγινε συνώνυμο του νεοελληνικού κράτους
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Καρναβάλι και 25η Μαρτίου 1944 στην Αγιάσο

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν ο Μυτιληνιός «φουστανελάς» μπήκε στο Μουσείο του Λούβρου

Με αφορμή τη σημερινή συμπλήρωση 90 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου λαϊκού μας ζωγράφου θυμόμαστε πως το 1961 το κοσμοπολίτικο Παρίσι υποδέχθηκε τα έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αποκριές στη Μυτιλήνη το 1913

Λίγους μήνες μετά την απελευθέρωση του νησιού -Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ*
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Μελίνα της Μυτιλήνης

Ένα χρέος της πόλης στη μεγάλη Ελληνίδα που δεν υλοποιήθηκε ποτέ μπορεί να εξοφληθεί από τη δημοτική αρχή του Παναγιώτη Χριστόφα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ