O Kήπος του Επίκουρου
Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΝΙΚ.ΚΑΡΛΑΣ*
Δημοσίευση 8/8/2024
Η φιλοσοφική σχολή του Επίκουρου στη Αθήνα παρέμεινε στην ιστορία ως «Κήπος του Επίκουρου».
Τηρουμένων των αναλογιών, με την παράλληληαγορά ικανής έκτασης συναπτού και ήδη διαθέσιμου οικοπέδου, θα μπορούσαν να αναβιώσουν ανάλογες δράσεις και λειτουργίεςφιλοσοφίας και Τέχνης διεθνούς επιπέδουστους αύλειους αλλά και στους στεγασμένους χώρους του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου της πόλης μας που, παρά τις μεγαλόσχημες εξαγγελίες, φαίνεται ότι θα εξακολουθήσει επί μακρόν να παραμένειουσιαστικάαναξιοποίητο.
Η καθιέρωση διενέργειας ανά προκαθορισμένα και τακτά χρονικά διαστήματα διεθνών Συνεδρίων για την Επικούρεια Φιλοσοφία στη Σάμο υπό την αιγίδα και τη στήριξη των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Αυτοδιοίκησης αποτελεί παράλληλο όραμα που επιζητεί εναγώνια απτόπεδίο υλοποίησης όπως και άλλα επιστημονικά και κοινωνικά συναφή..
Πρόσφατα η διεθνούς φήμης ποιήτρια Σαπφώ απέκτησε το δικό της ενιαύσιο και υψηλών οριζόντων Φεστιβάλ στην πατρίδα της τη Λέσβο και καλώς.
Άραγε δεν δικαιούται και ο οικουμενικός Επίκουρος ο Σάμιος, ο φιλόσοφος του
«ηδέως και κατά φύσιν ζην» και της «τετραφαρμάκου» κάτι ιδιαίτερα ανάλογο;
Σημεία ακυβέρνητων καιρών…
Κιας αγωνίζονται για τα ιεράμας και τα όσια το Φεστιβάλ «Ηραία- Πυθαγόρεια» και οι ευάριθμοι οραματιστές του τόπου…Η αδαπάνητη κιβωτός του Σαμιακού πνεύματος περιμένει εναγώνια τησωστική και πλήρη πλοήγηση της.
Προς το παρόν το ανατολικόκηπάριο του Επικούρειου της Σάμου χρειάζεται επειγόντως καθαρισμό από τα διάφορα αδρανή και άχρησταυλικά και παράλληλα άμεση χορτοκοπή για λόγους τόσο σεβασμού προς τον μεγάλο Σάμιο φιλόσοφο όσο και κυρίως για πυροπροστασία του εμβληματικού κτιρίου που φέρει επάξια το όνομά του.