Για τις συνενώσεις τμημάτων στη Λέσβο και πανελλαδικά
Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΤΟΛΙΟΣ*
Δημοσίευση 8/8/2024
Το Υπουργείο Παιδείας με μια αδιανόητη, αντιεκπαιδευτική ενέργεια, προχωράει σε συνενώσεις τμημάτων σχολείων σε όλη την Ελλάδα. Όπως είχε προειδοποιήσει με ανακοίνωσή του το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών ήδη από τις 30 Ιουλίου, το ΥΠΑΙΘΑ έχει σκοπό να μειώσει το κόστος λειτουργίας των σχολείων με κάθε τρόπο.
Αντίθετα σε κάθε εκπαιδευτική αρχή, γράφοντας τα παλαιότερα των υποδημάτων του την ποιότητα της εκπαίδευσης, για την οποία κατά τα άλλα κόπτεται προσπαθώντας με κάθε τρόπο να επιβάλλει την αξιολόγηση, αδιαφορώντας για παιδαγωγικές έννοιες όπως η εξατομικευμένη διδασκαλία, προχωράει σε οριζόντιες συνενώσεις τμημάτων σε όλη τη χώρα.
Το μένος του ενάντια στη Δημόσια Εκπαίδευση είναι τέτοιο που ακόμα και τμήματα με 27 και 28 μαθητές, ακόμα και αυτά στα οποία φοιτούν μαθητές/τριες με ειδικές μαθησιακές ανάγκες δεν γλιτώνουν τον κόφτη.
Έτσι, από τον Σεπτέμβριο θα βρεθούμε μπροστά στο εξής φαινόμενο: τάξεις 28 μαθητών που λειτουργούσαν για χρόνια χωρισμένες σε δύο τμήματα των 14, όπως άλλωστε επιβάλλει ο νόμος για χωρισμό τμήματος στα 25 παιδιά, τώρα θα λειτουργούν με ένα 25άρι τμήμα και οι τρεις μαθητές που πλεονάζουν θα πρέπει να μετακινηθούν σε όμορο σχολείο!
Με ποιο κριτήριο άραγε και ποιος θα πάρει την απόφαση να επιλέξει ποιο παιδί θα μετακινηθεί και ποιος θα πει σε έναν γονιό να πάρει το παιδί του από το σχολείο που φοιτούσε και να το πάει σε κάποιο άλλο; Άραγε αυτό δεν αντιβαίνει στην αρχή ότι οι μαθητές εγγράφονται σε σχολεία ανάλογα με τη διεύθυνση κατοικίας τους;
Αυτή η πολιτική δεν μας εκπλήσσει φυσικά. Η Νέα Δημοκρατία φρόντισε από την αρχή της θητείας της να καταργήσει τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του αριθμού μαθητών/τριών ανά τμήμα, η οποία είχε ξεκινήσει σε μία δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο. Τώρα ωστόσο πηγαίνει ένα βήμα παραπάνω, αυξάνοντας ουσιαστικά τον αριθμό αυτό.
Γιατί όμως έφτασε το ΥΠΑΙΘΑ σε αυτή την απόφαση. Είναι φανερό ότι αυτό που ψιθυριζόταν για καιρό, δηλαδή ότι το Υπουργείο δεν διαθέτει τις απαραίτητες πιστώσεις για πρόσληψη των 45.000 εκπαιδευτικών που απαιτείται να προσληφθούν ως αναπληρωτές/τριες τη νέα χρονιά (η Κυβέρνηση κάλυψε 10.000 από τα 55.000 κενά με διορισμούς) είναι αλήθεια. Επιχειρεί λοιπόν με τις σαρωτικές αυτές συγχωνεύσεις να περικόψει δαπάνες.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι αφού δεν στελεχώνει καν τα τμήματα με τους/τις δασκάλους/ες τους όπως πρέπει, όταν θα φτάσουμε στην ειδική αγωγή, σε παράλληλες στηρίξεις και τμήματα ένταξης, οι περικοπές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες, εξέλιξη η οποία ξεκίνησε βέβαια ήδη από την περσινή σχολική χρονιά με την αλλαγή του πλαισίου για τις παράλληλες στηρίξεις και τα πολλά ακάλυπτα από εκπαιδευτικούς τμήματα ένταξης, και αναμένεται να κορυφωθεί φέτος. Το καταλαβαίνουμε αυτό και από τις δηλώσεις της Υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή η οποία διαμήνυσε ότι «Δεν υπάρχει υποχρέωση οι προσλήψεις αναπληρωτών να γίνονται 1η Σεπτεμβρίου κάθε σχολικού έτους».
Και αν νομίζατε ότι η Λέσβος θα γλίτωνε από αυτές τις περικοπές ξανασκεφτείτε το. Κατ’ απαίτηση του Υπουργείου σειρά από τμήματα συνενώνονται και εδώ. Τις συνενώσεις αυτές καταψηφίζουμε οι αιρετοί της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Όμως αυτό δεν αρκεί. Η κατάσταση τον Σεπτέμβριο σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται ότι θα είναι απελπιστική. Εκπαιδευτικοί και γονείς πρέπει να υψώσουν ανάχωμα στις πολιτικές της κυβέρνησης που απαξιώνουν συνεχώς το Δημόσιο Σχολείο.