Μια ιδιαίτερα ουσιαστική και εντυπωσιακή άσκηση ετοιμότητας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 19 Οκτωβρίου στο λιμάνι του Περάματος, όπου το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο (Δ.Λ.Τ.) Λέσβου πραγματοποίησε την ετήσια εκπαίδευση της ομάδας αντιμετώπισης περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από πετρέλαιο. Στην άσκηση συμμετείχαν στελέχη του Λιμενικού Ταμείου, του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, των Καταδρομέων, καθώς και η εταιρεία «Μετόπη – Σύμβουλοι Προστασίας Περιβάλλοντος», που έχει αναλάβει τον τεχνικό και εκπαιδευτικό συντονισμό του προγράμματος.
Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε διαρροή πετρελαίου από το καΐκι “Ταξιάρχης”, έπειτα από ατύχημα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία θαλάσσιας ρύπανσης εντός του λιμένα. Στο πλαίσιο του σχεδίου αντιμετώπισης ενεργοποιήθηκε άμεσα η εθελοντική ομάδα, η οποία προχώρησε στην ανάπτυξη 90 μέτρων πλωτών φραγμάτων για τον εγκλωβισμό της πετρελαιοκηλίδας, ενώ παράλληλα έγινε επίδειξη της λειτουργίας του σκήμερ, της ειδικής συσκευής ανάκτησης πετρελαίου από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος από την εταιρεία «Μετόπη» εξήγησε ότι η επιλογή του Περάματος δεν ήταν τυχαία: «Αποφασίσαμε μαζί με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο η άσκηση να γίνει εδώ, ώστε να εκπαιδευτεί η τοπική ομάδα στον εξοπλισμό που διαθέτει. Τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες εκπαιδεύσεις γίνονταν στη Μυτιλήνη, αλλά το Πέραμα διαθέτει εξίσου σημαντικές λιμενικές υποδομές και χρειάζεται διαρκή εξάσκηση».
Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως είπε, «η συμμετοχή ήταν υποδειγματική και το σενάριο εκτελέστηκε με ακρίβεια. Ο σκοπός είναι να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα, με πρακτική γνώση και εμπειρία στα μέσα που διαθέτουμε».
Ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε επίσης ότι η άσκηση είχε διπλό χαρακτήρα: «Πέρα από την πρακτική εφαρμογή, πραγματοποιήθηκε και θεωρητική εκπαίδευση επί χάρτου την προηγούμενη ημέρα. Ο εξοπλισμός είναι άρτιος και επιθεωρημένος. Διαθέτουμε κοντέινερ με όλα τα απαραίτητα μέσα σε τέσσερα σημεία του νησιού και όλα είναι έτοιμα για χρήση. Τα ελέγχουμε κάθε χρόνο, τα πλένουμε μετά από κάθε άσκηση και τα συντηρούμε σχολαστικά. Μόνο τα χημικά διασκορπιστικά και οι μπαταρίες χρειάζονται αντικατάσταση ανά πενταετία, κάτι που γίνεται συστηματικά από το Ταμείο».
Ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. Παναγιώτης Τακτικός υπογράμμισε από την πλευρά του ότι το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου αποτελεί πρότυπο για την ετοιμότητα και τη μέριμνά του σχετικά με την πρόληψη της ρύπανσης. «Συμβαδίζουμε πλήρως με τις οδηγίες του Λιμεναρχείου και κάθε χρόνο ανανεώνουμε και εμπλουτίζουμε τον εξοπλισμό μας. Διαθέτουμε πλωτά φράγματα, απορροφητικά υλικά, αντλίες και σκήμερ που μπορούν να ενεργοποιηθούν σε ελάχιστο χρόνο. Η εκπαίδευση του προσωπικού είναι συνεχής, ώστε αν –ο μη γένοιτο– προκύψει κάποιο συμβάν, να μπορούμε να ανταποκριθούμε άμεσα και αποτελεσματικά».
Ο πρόεδρος επεσήμανε ακόμη ότι το Λιμενικό Ταμείο διαθέτει αντίστοιχα κιβώτια εξοπλισμού σε όλα τα λιμάνια του νησιού. «Όπου κι αν συμβεί περιστατικό, υπάρχει πάντα κοντά μας εξοπλισμός και εκπαιδευμένο προσωπικό. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση, αν και ευχόμαστε να μην χρειαστεί ποτέ. Αυτού του είδους οι ασκήσεις, όμως, πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο ώστε να παραμένουμε σε εγρήγορση».
Από την πλευρά του, o Παναγιώτης Νικορέτζος από το Λιμενικό Σώμα σημείωσε ότι η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων έχει ανεβάσει σημαντικά το επίπεδο ετοιμότητας του νησιού. «Ο εξοπλισμός του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου έχει αναπτυχθεί στρατηγικά σε Μυτιλήνη, Πέτρα, Σίγρι και Πέραμα. Μαζί με τον εξοπλισμό των παράκτιων εγκαταστάσεων –όπως η Μαρίνα Μυτιλήνης, το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Καλαμάρι και οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στη Σκάλα Παμφίλων (BP και Πετρογκάζ)– δημιουργείται ένα δίκτυο άμεσης παρέμβασης που θωρακίζει τη Λέσβο απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο θαλάσσιας ρύπανσης».
Ο ίδιος υπενθύμισε το πραγματικό περιστατικό του 2011, όταν φορτηγό πλοίο προσάραξε κατά την είσοδό του στο λιμάνι της Μυτιλήνης, προκαλώντας διαρροή μαζούτ: «Τότε ενεργοποιήθηκαν άμεσα το Λιμενικό Ταμείο και το Λιμεναρχείο, ενώ στη συνέχεια ήρθαν και εξειδικευμένες αντιρρυπαντικές εταιρείες από την Αττική. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε επιτυχώς, και από τότε οι δυνατότητές μας έχουν πολλαπλασιαστεί».
Η άσκηση κορυφώθηκε με την πρακτική επίδειξη τοποθέτησης φραγμάτων, περιορισμού της πετρελαιοκηλίδας και ενεργοποίησης του σκήμερ για την ανάκτηση πετρελαίου. Οι συμμετέχοντες, ανάμεσά τους και νέα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, εκπαιδεύτηκαν βήμα-βήμα στη χρήση των συσκευών, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών. Όπως ανέφερε ο κ. Αγγελόπουλος, «είναι σημαντικό να μπαίνουν στη διαδικασία και νέα παιδιά, γιατί η γνώση αυτή είναι προστιθέμενη αξία για το νησί και τη θάλασσά μας».
Παρά τη βροχή και τον άνεμο, η άσκηση στο Πέραμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αποδεικνύοντας πως η Λέσβος διαθέτει μια από τις πιο οργανωμένες και εξοπλισμένες δομές αντιρρύπανσης στο Αιγαίο.
Η συνεργασία του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και των περιβαλλοντικών συμβούλων αποτελεί παράδειγμα πρόληψης, επαγγελματισμού και διαρκούς ετοιμότητας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών του νησιού.