× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σύγχρονα ελληνικά παραμύθια

Γράφει η ΕΥΑ ΜΑΝΤΖΑΡΗ

Δημοσίευση 29/2/2020

Σύγχρονα ελληνικά παραμύθια

Όταν ήμουν μικρή και πήγαινα νηπιαγωγείο, θυμάμαι ένα και μοναδικό συγκεκριμένο παραμύθι που μας είχε διαβάσει η δασκάλα. Ήταν, λέει, σε μία πρωτόγονη κοινωνία, απ’ αυτές που οι άνθρωποι ρίχναν ένα δέρμα ζώου στα σκέλια τους και ξεμπέρδευαν με τις τυπικότητες της ένδυσης, της οποίας τα μέλη ζούσαν μία ήρεμη ζωή, φροντίζοντας τα ζώα και τη γη τους, φροντίζοντας όλοι μαζί τα παιδιά και τους μεγαλύτερους της κοινότητας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Κάποια στιγμή, με αφορμή μια κάποια ύβρις, που δε θυμάμαι δυστυχώς, τα πήρε ο Θεός τους και τους επέβαλλε ένα πηχτό ατελείωτο σκοτάδι. Ο Ήλιος δεν ανέτειλε ποτέ, με αποτέλεσμα τα ζώα τους να τα χάσουν (όπως άλλωστε και οι ίδιοι οι άνθρωποι), εφόσον δεν ήξεραν πότε έπρεπε να κοιμηθούν και πότε να ξυπνάνε. Στα χωράφια δε μπορούσε να φυτρώσει ούτε σπυρί, από τη στιγμή που τα χώματα δε ζεσταίνονταν με τίποτα, κι άνθρωποι ήταν ανίκανοι να τα περιποιηθούν υπό το μαύρο ουρανό. Πού λόγος για φωτιά, έστω να βλέπουν ο ένας τη μούρη του άλλου, τα ‘χε κόψει κι αυτά ο Θεός. Τα ‘χε πάρει λέμε.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι περιγραφές της λύπης που βίωσαν για κείνο το κακό οι άνθρωποι του παραμυθιού, νομίζω ήταν αυτές που μου άφησαν τόσο ανεξίτηλο αυτό το παραμύθι. Χρόνια σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ, τι τελικά έπρεπε να κάνουν οι άνθρωποι για επιστρέψει ο Θεός τον Ήλιο πάνω απ’ τα κεφάλια τους. Μερικά παραμύθια αργότερα, υποθέτω ότι για να αναιρέσει ο Θεός τέτοια βαριά κατάρα, θα έπρεπε οι άνθρωποι να κάνανε κάτι δραστικό. Να υπερέβησαν τους εαυτούς τους. Να άλλαξαν γνώμη σε αυτό που θεωρούσαν σωστό, αλλά τελικά έκανε τον Ήλιο να σβήσει.

Γιατί πόσο να ζήσει ο άνθρωπος σε τόσο πηχτό σκοτάδι; Θα αναγκαστεί να πάρει αποφάσεις. Για να μην τον κερδίσει ο φόβος.

 

Τα παραμύθια όμως, βγαίνουν από την ίδια τη ζωή. Και σκέφτομαι τα παραμύθια που ακούσαμε όλοι και όλες το τελευταίο εφτάμηνο για το μεταναστευτικό/ προσφυγικό. Για το πώς η ΝΔ θα διαχειρίζοταν την κατάσταση τόσο άριστα με ένα δόγμα που στο επίκεντρο του θα είχε την “ασφάλεια” και το “νόμο”. Για το πώς οι πρόσφυγες μας κλέβουν τις δουλειές, ξεχνώντας φυσικά ότι για τους νέους και τις νέες, δουλειές υπάρχουν μόνο στο εξωτερικό ή μαύρες και μες την ανασφάλεια. Για το πώς οι πρόσφυγες κι οι εξαθλιωμένοι είναι αυτοί που μας τρώνε το ψωμί, και όχι οι τοκογλυφικές τράπεζες που έχουν στηθεί στη γωνία και περιμένουν τον κάθε καημένο που δεν έχει να πληρώσει μία δόση για να του πάρουν το σπίτι σαν τ’ αρπακτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Τα παραμύθια για το ότι ο τόπος μας “αλλώθηκε” από βαρβάρους, ενώ η βαρβαρότητα του ισχνού μεροκάματου, των υποστελεχωμένων νοσοκομείων, της ανεργίας και της μετανάστευσης για τη νέα γενιά φαίνεται να είναι εγχώριο προϊόν που δεν πέρασε τα σύνορα μας μέσα σε μια βάρκα. Ήρθε με υπογραφές μνημονίων και συμφωνιών και σε πολλές περιπτώσεις, με τη σιωπή του “λεβέντη” ελληνικού λαού.

“Παιδιά, δεν έχουμε λεφτά για δουλειές και θέσεις εργασίας, έχουμε όμως λεφτά να στέλνουμε στο ΝΑΤΟ, να βομβαρδίζει χώρες και να μας φτιάξει τον απαραίτητο “εχθρό” να ξεχνάτε ότι περνάμε νομοσχέδιο με το οποίο σύνταξη θα δείτε μόνο στα όνειρα σας”.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήρθε ο καιρός, να αφήσουμε τα παραμύθια να κοιμίζουν τα παιδιά και να διδάσκουν τους μεγάλους. Ακόμα, όμως, δε μπορώ να θυμηθώ τι έκαναν εκείνοι οι πρωτόγονοι ανθρώποι να ξαναφέρουν το φως στη ζωή τους. Το σίγουρο είναι ότι δεν άντεξαν το τόσο πηχτό σκοτάδι.


Γιατί, λοιπόν, να το αντέξουμε εμείς;

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαπφώ: Ο πιο φιλόξενος πλανήτης

Άρτεμις Λεοντή: Εύα Σικελιανού-Πάλμερ Υφαίνοντας το μύθο μιας ζωής
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η Αιβαλιώτισσα Ζωοδόχος Πηγή

Η Παναγιά των ορφανών στο Αϊβαλί των μύθων
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πανελλήνιες: Αγχος, ζαλάδες και… διαταραχές

Των ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΕΙΡΟΥ, μαθητών και Ανιχνευτών Μυτιλήνης*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Μιχαήλ Δουκάκης ήρθε από το Λος Αντζελες για τον «Επικήδειο»

Με καταγωγή από τη Θερμή, ο 34χρονος ηθοποιός άνοιξε τα φτερά του στο εξωτερικό και επέστρεψε στη Λέσβο για μία παράσταση με εύσημα, όπου αλλού την ανέβασε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ευρωεκλογές. Πού πάει το πράγμα;

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, οικονομολόγος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γεραγώτης που παράγει βιολογικές βρώσιμες ελιές

Συνέντευξη με έναν νέο αγρότη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δεύτε Λάβετε Φως

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Επαναστατικές Αλλαγές ή Εγκλωβισμένο Σύστημα; Η Πανελλήνια Εξεταστική στην Ελλάδα

Της ΜΑΡΩΣ ΑΘΗΝΙΩΤΗ*, μαθήτριας, μέλος των Ανιχνευτών Μυτιλήνης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελεύθερο Πάσχα και 25η Μαρτίου στη Μικρά Ασία του 1920

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αθησαύριστη χρονογραφική Ανάσταση

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας