Η αναμενόμενη μεγάλη μείωση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος κατά τη γαλακτοπαραγωγική περίοδο 2025–2026, στην ηπειρωτική Ελλάδα, στρέφει τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες στην αναζήτηση νέων προμηθευτών για την κάλυψη των αναγκών τους. Η Λέσβος, που το 2025 αναμένεται να παράγει το 8% της πανελλαδικής παραγωγής πρόβειου και το 3,5% της παραγωγής γίδινου γάλακτος, αποτελεί έναν από τους πρώτους στόχους μεγάλων και μικρών γαλακτοβιομηχανιών της χώρας.
Το νησί είναι εδώ και έναν χρόνο απαλλαγμένο από την ευλογιά των προβάτων. Παράλληλα, διαθέτει σημαντική παραγωγή πρόβειου γάλακτος και ανήκει στις ζώνες της χώρας όπου επιτρέπεται η παραγωγή φέτας (όπως και η Λήμνος). Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να προμηθεύσει τις γαλακτοβιομηχανίες με αξιόλογες ποσότητες πρόβειου γάλακτος εξαιρετικής ποιότητας, κατάλληλου για την παραγωγή φέτας και άλλων τυροκομικών προϊόντων.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως ήδη έχουν γίνει οι πρώτες κρούσεις σε γαλακτοπαραγωγικούς συνεταιρισμούς του νησιού, προκειμένου να διαθέσουν το γάλα τους. Συνεταιριστές της Λέσβου που γνωρίζουν καλά την τοπική αγορά τονίζουν πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και δηλώνουν βέβαιοι ότι αυτό θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες. Άλλες πηγές σημειώνουν πως στελέχη γαλακτοβιομηχανιών βρίσκονται ήδη στη Λέσβο και έχουν πραγματοποιήσει τις πρώτες επαφές με συνεταιρισμούς.
Την αγωνία των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών της χώρας να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες ποσότητες γάλακτος επιβεβαιώνει και η πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ, ενώ στελέχη τους, σύμφωνα με πληροφορίες, επισκέπτονται συνεταιρισμούς σε όλη τη Λέσβο αναζητώντας συνεργασίες.
Οι παραπάνω εξελίξεις είναι ήδη γνωστές στα στελέχη των τυροκομικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο. Και αυτές, με τη σειρά τους, έχουν προχωρήσει σε κινήσεις για να εξασφαλίσουν τις ποσότητες γάλακτος που χρειάζονται, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους. Είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι ένα σημαντικό μέρος της τοπικής παραγωγής θα διατεθεί σε αυτές. Παρ’ όλα αυτά, η φετινή χρονιά προμηνύεται αρκετά διαφορετική από τις προηγούμενες.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι πρώτες συμφωνίες θα κλείσουν πολύ νωρίτερα από πέρυσι. Επιπλέον, φαίνεται ότι οι συνεταιρισμοί του νησιού έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν καλύτερους όρους συνεργασίας. Ήδη διαφαίνεται πως είναι έτοιμοι να ζητήσουν ταχύτερη πληρωμή (π.χ. στο τέλος κάθε μήνα), υψηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι και μεγαλύτερες προκαταβολές.
Θα ήταν μεγάλο λάθος από την πλευρά των συνεταιρισμών του νησιού να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με τις τυροκομικές επιχειρήσεις με τις οποίες διατηρούν μακροχρόνια και γόνιμη συνεργασία. Κατά την άποψή μας, αν οι συνεταιρισμοί της Λέσβου συντονίσουν τη δράση τους, μπορούν να διαθέσουν το γάλα τους σε όλες τις τυροκομικές μονάδες που ενδιαφέρονται, σε υψηλότερες τιμές από πέρυσι και με πιο ευνοϊκό πλαίσιο συνεργασίας. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να ικανοποιηθούν τόσο οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες που στρέφονται φέτος προς τη Λέσβο όσο και οι τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις που στηρίζουν διαχρονικά την παραγωγή του νησιού.