× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εμπόριο τίτλων

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος

Δημοσίευση 10/2/2024

Εμπόριο τίτλων

Πριν μπει κάποιος στην ουσία της συζήτησης σχετικά με το αν η παιδεία θα καταστεί αντικείμενο εμπορεύσιμο ή θα συνεχίσει να είναι ένα κρατικό αγαθό, πρέπει να καταστεί σαφές ότι τη στιγμή αυτή κάτι τέτοιο είναι άκαιρο. Και αυτό γιατί το σύνταγμα αναθέτει, τη δεδομένη τουλάχιστον στιγμή, την παροχή της ανώτατης εκπαίδευσης αποκλειστικά σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Και η αναθεώρηση, η τροποποίηση του συντάγματος γίνεται με ειδική διαδικασία που προβλέπεται σε αυτό, και σίγουρα όχι με νόμο. Επομένως, η υπερψήφιση νομοσχεδίου που θα προβλέπει τη λειτουργία «μη κερδοσκοπικών – μη κρατικών ιδρυμάτων» παρακάμπτει – αν δεν παραβιάζει ευθέως – το σύνταγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως προς την ουσία του ζητήματος, θα πρέπει να γίνουν κατανοητά τα εξής: σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη η συντριπτική πλειοψηφία των πανεπιστημίων είναι μη κρατικά, αλλά δημόσια, υπό την έννοια ότι βρίσκονται υπό την επίβλεψη κρατικών φορέων. Και είναι μη κρατικά, δηλαδή δεν ανήκουν στο κράτος, γιατί, όταν ιδρύθηκαν πολλά από αυτά τα ιδρύματα, δεν υφίστατο καν η έννοια του κράτους. Στην Ελλάδα «μη κρατικό», χωρίς περιστροφές, είναι το ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Αλλά γιατί ένα «μη κρατικό» πανεπιστήμιο στην Ελλάδα αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη; Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο αποτελεί έναν από τους τελευταίους μοχλούς κοινωνικής κινητικότητας. Μέσω του δημόσιου πανεπιστημίου και της δωρεάν εκπαίδευσης δίνεται στον πολίτη της μεσαίας και κατώτερης κοινωνικής τάξης να έχει πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση και, στη συνέχεια, να εξασφαλίσει τα προς το ζην.

Πέραν τούτου, ένα «μη κρατικό» - ιδιωτικό πανεπιστήμιο είναι σαφές ότι παράγει μια μονοδιάστατη γνώση. Σε ένα τέτοιο ίδρυμα θα αναπαράγονται εκείνες οι γνώσεις που υπαγορεύονται από τους ιδιοκτήτες. Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι δεν μπορεί να προωθηθεί η έρευνα, που είναι και ένας από τους βασικούς στόχους ενός ακαδημαϊκού, λόγω των εξαντλητικών ωραρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από εκεί και πέρα, τα επιχειρήματα που ακούγονται υπέρ των «μη κρατικών» ιδρυμάτων είναι από έωλα έως και υποκριτικά. Αναπαράγεται, για παράδειγμα, ότι είναι πολλοί εκείνοι οι φοιτητές που φεύγουν για να σπουδάσουν στην Κύπρο. Αποκρύπτεται, όμως, το γεγονός ότι οι φοιτητές αυτοί είναι σαφώς λιγότεροι από τους Κύπριους που έρχονται να σπουδάσουν στην Ελλάδα. Σχετικά με τις προϋποθέσεις για την εισαγωγή στα ιδρύματα αυτά, θα προβλέπεται ο μαθητής να έχει βαθμολογηθεί τουλάχιστον με την ελάχιστη βάση εισαγωγής του εκάστοτε επιστημονικού πεδίου. Δηλαδή, οι ίδιοι άνθρωποι που διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους υπέρ της αριστείας, τώρα δίνουν σε κάποιον τη δυνατότητα να σπουδάσει σε υψηλόβαθμες σχολές, ακόμη κι αν έχει στην ουσία αποτύχει στις εξετάσεις του. Τέλος ως προς το επιχείρημα ότι τα ιδιωτικά ιδρύματα θα λειτουργήσουν θετικά για τα δημόσια πανεπιστήμια, το αντίστοιχο παράδειγμα στον χώρο της υγείας δεν πήγε και τόσο καλά. Είναι πιθανό, μάλιστα, το δημόσιο πανεπιστήμιο να αναγκαστεί, στα πλαίσια του ανταγωνισμού και για να καλύψει λειτουργικές ανάγκες, να επιβάλει δίδακτρα, ενώ το αξιόλογο διδακτικό προσωπικό είναι πιθανό να απομακρυνθεί λόγω των παχυλών μισθών που θα προσφέρονται από τα νέα ιδρύματα.

Προφανώς, το δημόσιο πανεπιστήμιο παρουσιάζει παθογένειες, οι περισσότερες εκ των οποίων, πάντως, οφείλονται στην υποχρηματοδότηση. Όπως και να χει, πάντως, λύση στις παθογένειες αυτές δεν μπορούν σίγουρα να αποτελέσουν υποβαθμισμένα ιδιωτικά ιδρύματα. Κι όσοι ελπίζουν ότι, με τη νέα νομοθεσία, θα έρθουν στην Ελλάδα να δημιουργήσουν οργανωμένα ιδρύματα δημοφιλή πανεπιστήμια του εξωτερικού, που δεν το έχουν κάνει σε καμία άλλη χώρα, μάλλον πλανάται.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου