× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δεκάδες χρόνια με την ίδια ελπίδα

Γράφει ο ΞΕΝΟΦΩΝ Ε.ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/2/2020

Δεκάδες χρόνια με την ίδια ελπίδα

Χρόνια πολλά είχα να νοιώσω τέτοια συγκίνηση, αλλά και αγωνιστική διάθεση και ανάταση. Που τα γεύτηκα, παρακολουθώντας την μουσική παράσταση ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ, του Μίκη Θεοδωράκη, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μικρή σχέση βέβαια είχε αυτή η παράσταση με κείνην που παρακολουθήσαμε το καλοκαίρι του 1962 στο θέατρο Πάρκ της Αθήνας, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Τότε που ένα τσούρμο φοιτητές, γυρίζοντας στα χωριά μας για διακοπές, μέσω Αθηνών, αφού άλλη συγκοινωνία δεν υπήρχε, κάναμε μιας βραδιάς στάση, για ν’ ακούσουμε τη μουσική και τα τραγούδια που μας ξεσήκωναν, κάνοντάς μας να πιστεύουμε-δε θέλαμε και πολύ άλλωστε- πως θ’ αλλάζαμε τον κόσμο.

Δεν θυμάμαι, αν ίσχυαν τότε φοιτητικά εισιτήρια, όμως εμείς βρήκαμε τον τρόπο να μπούμε στην παράσταση, ν’ ακούσουμε την επαναστατική για την εποχή μουσική του Μίκη, να δούμε και τον ίδιο, αν θυμάμαι καλά, ν’ απολαύσουμε την φοβερή φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση, ευχόμενοι μαζί του
«Αχ νάταν η ζωή μας
Σαββατόβραδο,
Κι ο Χάρος νάρχονταν
Μια Κυριακή το βράδυ».
Ή
«στρώσε το στρώμα σου για δυο,
Για σένα και για μένα,
Ν’ αγκαλιαστούμε απ’ την αρχή
Να’ ναι όλα αναστημένα»

Και βγήκαμε από το θέατρο τραγουδώντας, σίγουροι για τους αγώνες και την νικηφόρα πορεία τους, αψηφώντας τους «μυστικούς» ασφαλίτες, που παραμόνευαν στις γωνιές των γειτονικών κτιρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πήγαμε στην Αθήνα, γιατί στην Θεσσαλονίκη, τέτοιες απολαύσεις δεν μπορούσαμε να έχουμε. Εκεί η ασφάλεια ήταν δίπλα μας, κοντά μας, νοιώθαμε την ανάσα της στο σβέρκο μας. Μια φορά πριν ένα ή δύο χρόνια, προσπαθήσαμε να οργανώσουμε συναυλία του Μίκη, στο Παλλάς, με άσχημα αποτελέσματα, παρ’ όλο που είχε σπεύσει όλη η «καλή κοινωνία» της πόλης να ακούσει μουσική Θεοδωράκη.
Είπα λοιπόν να ξαναζήσω αυτές τις υπέροχες στιγμές, ελπίζοντας πως θα ξυπνήσει μέσα μου το παρελθόν. Δηλαδή ολόκληρη η ζωή μου.

Και απόλαυσα και συγκινήθηκα, παρ’ όλο που η πλειοψηφία των τραγουδιών ήταν μεταγενέστερα του 1962, παρ’ όλη την ευρηματική σκηνοθεσία, την συμμετοχή μεγάλων τραγουδιστών και ηθοποιών όπως οι Δημήτρης Μπάσης και Γιάννης Κότσιρας, Κώστας και Κωνσταντίνος Καζάκος, Γιώργος Κιμούλης, Λήδα Πρωτοψάλτη, Πέγκυ Σταθακοπούλου.

Κατάμεστη η αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με μεγάλης έως ώριμης ηλικίας ακροατές- υπήρχαν και νησίδες νέων- να τραγουδάνε όρθιοι χτυπώντας παλαμάκια, κυρίως όλα τα τραγούδια της νιότης τους, της επαναστατικής τους νιότης και λιγότερο τα μεταγενέστερα , που είχαν περιληφθεί στο πρόγραμμα. Και είδα γέροντες και γερόντισσες να βροντοφωνάζουν «Σώπα όπου νάναι θα χτυπήσουν οι καμπάνες», ή «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ /και μυρσίνη εσύ δοξαστική/μη παρακαλώ σας μη/λησμονάτε τη χώρα μου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκφράζοντας ακόμα και σήμερα την ελπίδα και την πίστη τους για κάτι καλλίτερο που θα μπορούσε να συμβεί στη ζωή τους.

Αλλοίμονο στέναξα. Πόσες γενιές, πόσες δεκάδες χρόνια έπρεπε ν’ αγωνιζόμαστε, να παθιαζόμαστε γι αυτά τα αυτονόητα, τα μη επιδεχόμενα αμφισβήτησης, τα «φυσικά μας δικαιώματα» που έλεγε και δίδασκε ο Βενιαμίν Λέσβιος, για να είμαστε υποχρεωμένοι να υπομένουμε σήμερα στη δύση της ζωής μας έναν ανισόρροπο πλανητάρχη, τον Τραμπ βεβαίως κι έναν απόγονο της ελληνικής τραγωδίας, να μας γυρίζει πίσω 60 και χρόνια, επαναφέροντας, ολοκληρωτικά τον απεχθή τρόπο διακυβέρνησης, με ό, τι χειρότερο επιβιώνει, για την ανατροπή του οποίου έπεσαν κορμιά και δόθηκαν ηρωικοί αγώνες.

Γύρισα στο σπίτι, πιστεύοντας πως μπορώ να ξαναβγώ στους δρόμους και να ξαναπιάσω το μολύβι για να διεκδικήσω, αυτά στα οποία πίστευα και πιστεύω.
Το πρωί με το πρώτο άκουσμα των ειδήσεων, έμαθα το νέο.

Ο Κλέαρχος Τσαουσίδης, δημοσιογράφος, φίλος, σύντροφος, σφοδρός πολέμιος της Χούντας και δεσμώτης της, που δεν σταμάτησε ούτε από το επιθανάτιο κρεβάτι να σκέφτεται και να εκφράζεται ήταν νεκρός. Αυτός δε θα περιμένει πια να σημάνουν οι καμπάνες.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γενοκτονίες

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο «προαγωγός» υγείας και οι «εκδιδόμενοι» εργαστηριακοί ιατροί

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος σε αποστρατεία-Συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γυρεύεις εσύ, μια Μανιάτισσα, στο Βόρειο Αιγαίο;

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ, εκπαιδευτικός μέλος Ν. Ε ΣΥΡΙΖΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ