× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Ορχήστρα και οι Χορωδίες του Δήμου Μυτιλήνης 1983—2018.

Αφιέρωμα από τους Φίλους Ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής δημιουργίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/8/2023

Η Ορχήστρα και οι Χορωδίες του Δήμου Μυτιλήνης   1983—2018.

Σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες δημιουργήθηκε το 1983 η Ορχήστρα του Δήμου Μυτιλήνης, (αρχικά σαν Μουσικό Τμήμα του Δημοτικού Κέντρου Νεότητας), με μαέστρο τον Νίκο Τσιριγώτη. Στα 35 επόμενα χρόνια, πρόσφερε ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό έργο στους συντοπίτες μας στη Λέσβο αλλά και στους τόπους ξενιτειάς. Μαζί με τις Χορωδίες που δημιούργησε στη συνέχεια ο μαέστρος Νίκος Τσιριγώτης, την Παιδική το 1989, την Νεανική το 1993 και το τετράφωνο φωνητικό σχήμα «Ψάπφα», με ενθουσιώδη συμμετοχή νέων χορωδών και μουσικών, πρόβαλε κυρίως την ελληνική μουσική στον τόπο μας, αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε όλη αυτή την ξεχωριστή και ανεπανάληπτη πορεία, αναφέρεται  στο παρακάτω σημείωμα επιγραμματικά ο φίλος  Βασίλης Σταυρακέλλης, θυμίζοντας πολλά στους παλιότερους και ενημερώνοντας τους νεώτερους. Θεωρούμε σωστό να προβάλουμε όλο αυτό το πάμπλουτο και πολύπλευρο πολιτιστικό έργο, ώστε η πρόσφατη δημοσιότητα για τα αναζητούμενα μουσικά όργανα, να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο. Καλά τα ακριβοπληρωμένα εισαγόμενα θεάματα, όταν είναι ποιοτικά, όμως εμείς είμαστε σταθεροί και αμετακίνητοι στην ανάγκη στήριξης και προβολής της πλούσιας ερασιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας του τόπου μας. Των εξαιρετικών Πολιτιστικών Συλλόγων της πόλης και των χωριών. Το αξίζουν και το έχουμε ανάγκη…

«Συνοπτική διαδρομή και δράσεις της ορχήστρας και των χορωδιών του Δήμου Μυτιλήνης».

Σε συνθήκες λειψές και δύσκολες η ορχήστρα του Δήμου με μαέστρο το Νίκο Τσιριγώτη ξεκίνησε την πορεία της το Μάιο του ’83 μ’ ένα αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο.  Τον επόμενο Αύγουστο στο Κάστρο Μυτιλήνης παρουσίασε ένα αφιέρωμα στο Ελληνικό Λαϊκό τραγούδι, έχοντας προηγηθεί το Μάρτη μια συναυλία για τον Βασίλη Τσιτσάνη. Τον Απρίλη του ’85 παρουσίασε τα Τραγούδια Ειρήνης απ’ όλο τον κόσμο, ενώ τον Αύγουστο επέλεξε να παρουσιάσει μια αναφορά στο Ελληνικό Λαϊκό τραγούδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δρόμοι του Νέου Κύματος ήταν το επόμενο βήμα το 1986. Οι πίκρες, τα παράπονα και οι θλίψεις των ξενιτεμένων του ’50 και του ’60 οδήγησε την Ο.Δ.Μ  σε εκδήλωση με τραγούδια για την Μετανάστευση το Μάη του΄87. Το Ερωτικό τραγούδι εκφράζει και εκφράζεται. Σ’ αυτό ήταν αφιερωμένη η δράση του ’88, με επόμενη εκδήλωση το ’89 αναψηλάφησης της «Μουσικής απ’ τον Ελληνικό κινηματογράφο».

Το 1989 δημιουργήθηκε η Παιδική Χορωδία με παιδιά 8 -12 ετών. Η ορχήστρα συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ειρήνης στο Δικελί. Η Νεανική Χορωδία συστάθηκε το 1993 με παιδιά 14 – 19 ετών, η οποία μαζί με τη Παιδική Χορωδία ερμήνευσαν Κλασσικά και ελαφρά τραγούδια, καθώς κι ένα αφιέρωμα στο «Ναυτιλλόμενο Πατέρα». 

 Η δεύτερη δεκαετία της Ο.Δ.Μ ξεκίνησε εντυπωσιακά με αφιέρωμα στο «Ιταλικό Τραγούδι του ’60». Η Ν.Χ είπε τα κάλαντα, προσφέροντας τα έσοδα στο Σχολείο της Ίμβρου και τα παιδιά της Σερβίας. Το 1995 υπήρξε κατάφορτο. Με αφιέρωμα στους «Beatles», συναυλίες για το Μίκη Θεοδωράκη στο Las Palmas, την Κω και τη Μύκονο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης έδωσε δυο συναυλίες για τα παιδιά της Βοσνίας. Το 1996 πραγματοποιήθηκε «εκδήλωση μνήμης» στο Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και αφιέρωμα στο στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο. Την ίδια χρονιά έγινε κι η διεθνοποίηση του Μουσικού Τμήματος του Δ.Μ, συμμετέχοντας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ του Μπέλφορ στη Γαλλία. Το 1977 η Ο.Δ.Μ και τα φωνητικά σύνολα τίμησαν το Μανώλη Χιώτη και μετείχαν στο αφιέρωμα για το Γιάννη Ρίτσο. Η Ν.Χ παρουσίασε χορωδιακά τραγούδια στο Mega και πήρε μέρος στο 13ο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορωδιών του ΑΠΘ. Δυόμισι χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν σε παγκόσμια πρώτη την όπερα του David Blake «Οι θρυλικές περιπέτειες του Μεγάλου Αλεξάνδρου», όπου συμμετείχε και η Ν.Χ του Δήμου Μυτιλήνης. Το 1998 η Ο.Δ.Μ παρουσίασε μελωδίες απ’ το Γαλλικό Τραγούδι. Υποστηρικτικά δε μετείχε στις εκδηλώσεις αδελφοποίησης της Μυτιλήνης με το Μπροντ της Σερβίας.

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής τιμήθηκε και τίμησε με την παρουσία του την επόμενη εκδήλωση της Ο.Δ.Μ. Ευχαρίστησε δε όλους όσους εργάστηκαν για να παρουσιάσουν, όπως είπε, «με αξιοπρέπεια και αυθεντικότητα τις συνθέσεις του». Το 1999 ήταν η χρονιά του Χορωδιακού τραγουδιού. Οι δυο χορωδίες εμφανίστηκαν στο Καγιάνι, τη Μόρια, τα Λουτρά και σε 2 συναυλίες στην πλατεία Σαπφούς. Πλαισίωσαν δε την Ο.Δ.Μ στη συναυλία της για την Ειρήνη, καθώς και τις γιορτές για το Μιλλένιουμ. Το 2000 ήταν ταξιδιάρικο. Πρεσβευτής του νησιού η Ορχήστρα του Δ.Μ. Βρέθηκε στο Γιοχάνεσμπούργκ, το Κέιπ Τάουν, το Γκέτεμποργκ, την Πάφο, την Πέργαμο, την Βοστώνη, αλλά και στο «Ομήρειο» της Χίου. Το Νοέμβρη του 2000 ο μαέστρος Ν. Τσιριγώτης δημιούργησε το τετράφωνο φωνητικό σχήμα «Ψάπφα», που πρωτοεμφανίστηκε το 2001 μαζί με την Παιδική και Νεανική χορωδία στο Κάστρο Μυτιλήνης. Κεντρική εκδήλωση όμως της Ο.Δ.Μ ήταν η παρουσίαση δύο Λέσβιων καλλιτεχνών με εντελώς διαμετρικό ύφος. Τον Λεο Ραπίτη (ελαφρά μουσική) και τον Γιώργο Μουφλουζέλλη (Ρεμπέτικα). Το πρόβλημα λύθηκε επιτυχώς με δυο διαφορετικά μουσικά σχήματα. Απόδειξη οι μετακλήσεις της ορχήστρας στην Αθήνα, στο ΑΠΘ, στο Κιλκίς, στον Αϊ Στράτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Γενάρη του 2002 η Ο.Δ.Μ ταξίδεψε στη Βοσνία για τη 2η φάση αδελφοποίησης ΜυτιλήνηςΜπροντ. Το Μάρτη παρουσίασαν ρεμπέτικα και Σμυρναίικα τραγούδια στο Πανεπιστήμιο του Μέιν και το Χάρτφορντ του Κονέκτικατ, ύστερα από πρόσκληση της μουσικολόγου Γκέηλ Χολστ. Η εκδήλωση επαναλήφθηκε τον Ιούλιο στη Μυτιλήνη με τη συμμετοχή της Μαρίζας Κωχ.  Η Ν.Χ συνέπραξε με τη χορωδία Ιεράπετρας Κρήτης τραγουδώντας και στις δυο πόλεις. Σταθμός για την «Ψάπφα» υπήρξε η συμμετοχή της στη Χορωδιακή Συνάντηση στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς μαζί με τα συμφωνικά σύνολα της ΕΡΤ. Για τα 20χρονα της Ο.Δ.Μ. το πάρτι γενεθλίων άρχισε στις 18 Μάη στο Δημοτικό Θέατρο και τέλειωσε στις  1η του Νοέμβρη του 2003. Ενώ οι τρεις χορωδίες είχαν τη δική τους «τιμητική» στις 5 Ιουλίου στο Κάστρο Μυτιλήνης.

Ποδαρικό στην Τρίτη δεκαετία έκαναν οι τρεις χορωδίες, τραγουδώντας κάλαντα της Λατινικής Αμερικής κι ένα αφιέρωμα στον αυτοδίδακτο Μυτιληνιό μουσικοδιδάσκαλο Νίκο Μυρογιάννη. Παράλληλα η Ο.Δ.Μ παρουσίασε τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου.

Η «Ψάπφα» το Νοέμβρη συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη. Το 2005 στα 100 χρόνια απ’ τη γέννηση του Μάρκου Βαμβακάρη, η Ο.Δ.Μ ετοίμασε και παρουσίασε μια συναυλία προς «τιμήν» του. Πάντως γεγονός της χρονιάς ήταν η συμμετοχή της «Ψάπφα» μαζί με τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ στον «Άρχοντα των δακτυλιδιών» που δόθηκε στο «Ηρώδειο». Το 2006 τιμήθηκε η ντόπια στιχουργός Τασούλα Θωμαΐδου. Η Ν.Χ το 2007 στον εορτασμό της ημέρα Γαλλοφωνίας τραγούδησε Μίκη Θεοδωράκη, ενώ η ορχήστρα παρουσίασε ένα αφιέρωμα στη γυναίκα με τίτλο «Άρωμα Γιασεμιού».

Το 2008 η Ο.Δ.Μ ταξίδεψε στην Αυστραλία δίνοντας παραστάσεις στη Μελβούρνη, το Σύδνεϋ και την Καμπέρα. Η μουσική παράσταση «Το ταξίδι» παρουσιάστηκε στις 10 Δεκέμβρη στο Δ.Θ Μυτιλήνης, ωστόσο η πανηγυρική εκδήλωση για τα 25χρονα έγινε στις 29 Ιανουαρίου του 2009, όπου ο Δήμαρχος Μυτιλήνης έδωσε τιμητικές πλακέτες στα παιδιά και το χρυσό μετάλλιο της πόλης στο μαέστρο Ν. Τσιριγώτη. Τον Απρίλη η Ν.Χ ταξίδεψε στην Κατερίνη. Η ορχήστρα δούλευε αφιέρωμα στο Γιώργο Ζαμπέτα που παρουσίασε στο Κάστρο και στο προαύλιο του Ταξιάρχη στο Καγιάνι. Στην κοπή της βασιλόπιττας του Δήμου το 2010 επαναλήφθηκε το αφιέρωμα στο Ζαμπέτα. Το Μάη εκπροσωπήθηκε η Ελλάδα απ’ την Ο.Δ.Μ στο 24ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ του Belfort. Τον Ιούλη παρουσίασε αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα στο Ελαιοτριβείο Μανταμάδου, ενώ 20 Δεκεμβρίου παρουσίασε Χριστουγεννιάτικα τραγούδια απ’ όλο τον Κόσμο. Το Μάιο του ’11 συμμετείχε στη 2η Συνάντηση Χορωδιών του Δήμου μαζί Παιδική και τη Ν.Χ.  Απ’ τις 12-16 του μήνα έδωσε παραστάσεις στη Κωνσταντινούπολη και το Ελληνικό προξενείο, ενώ το καλοκαίρι παρουσίασε Μουσική απ’ το θέατρο, τιμώντας το Λέσβιο θεατράνθρωπο Αλέκο Πεσμαζόγλου. Το 2012 στα πλαίσια του εορτασμού των100 χρόνων απ’ την απελευθέρωση του νησιού παρουσίασε η Ο.Δ.Μ αφιέρωμα στο Δήμο Μούτση, παρουσία του συνθέτη. 2013! Τα τριαντάχρονα δημιουργικής δράσης! Οι χορωδίες μετείχαν στη 4η Συνάντηση Χορωδιών. Ο μαέστρος Ν. Τσιριγώτης με τους συνεργάτες του φτιάξανε ένα μεστό, περιληπτικό πρόγραμμα διαδρομής της Ο.Δ.Μ. που το παρουσίασαν στις 2 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με τίτλο: «Τριάντα χρόνια Δημιουργίας». 

Η ορχήστρα συνέχισε τη δράση της με συναυλίες κυρίως για φιλανθρωπικούς σκοπούς .

Η τελευταία δόθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2018 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης που συνδιοργάνωσε   με την Εταιρεία  Λεσβιακών Μελετών.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

«Ανοιξε την πύλη να τους δείρουμε»

4 χρόνια από την «Καράβα», μια αδημοσίευτη μαρτυρία του τότε διοικητή του Στρατοπέδου της Παγανής όπου βρίσκονταν τα ΜΑΤ, Δ. Χατζηχαραλάμπους, Ταξίαρχο ε.α.- Τι έγινε με τον Μουτζούρη και τον πρωθυπουργό;
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μια εκδήλωση με πολλά σύγχρονα διδάγματα

Η ζωή και η δράση του Μητροπολίτη Μηθύμνης Διονύσιου την περίοδο του Μεσοπολέμου και της Κατοχής παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Φωτογραφίες ντοκουμέντα της παρουσίας του αγγλογαλλικού στόλου και στρατού στη Λέσβο

Στα χρόνια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Κωστής Καρπόζηλος λέει «Ιστορίες στο Νησί»

Οι πληθυσμιακές μετακινήσεις του 20ου αιώνα και οι διαδρομές του ελληνικού κομμουνισμού μέσα σ’ αυτές
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η περιπέτεια του Αγίου Βαλεντίνου στη Λέσβο

Το άρθρο στην «Ελευθεροτυπία» της 14ης Ιανουαρίου 2009 που αποκάλυψε τη ύπαρξη των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου και οδήγησε στην επιστροφή τους
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Φεβρουάριος 1936: Η ξεχασμένη εξέγερση των πεινασμένων της Μυτιλήνης

88 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από μια όχι και τόσο ιδιαίτερα γνωστή εξέγερση που έγινε τον Φλεβάρη του 1936 από τον λαό της Μυτιλήνης
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το φαινόμενο της Λεσβιακής Ανοιξης

Ο Δημήτρης Μάντζαρης, στην εκπομπή του «Ιστορίες στο Νησί» συζητά με τον Αριστείδη Καλάργαλη
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την οικιστική εξέλιξη της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με τον ιστορικό Στρατή Αναγνώστου την μετάβαση της κοινωνίας του νησιού στον αστικό εκσυγχρονισμό του 18ου και του 19ου αιώνα
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ιστορίες Στο Νησί: Συζητώντας με τον Χρήστο Χατζηλία

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Οι πετράδες της Λέσβου. Κοινωνικά Δίκτυα, τεχνικές και τοπική ιστορία»
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μικρασιάτες πρόσφυγες στο Σκαλοχώρι, Σκαλοχωρίτες μουσουλμάνοι στο Αϊβαλί

Ομιλία διοργανώνει η Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ένας χρόνος χωρίς τον Γιάννη Καραγεωργίου

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας παρουσιάζουν ένα μικρό απόσπασμα από τις διηγήσεις του που αφορούν την επιστροφή του στη Λέσβο και το χωριό του το Σκαλοχώρι