× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκτός των ανελαστικών προθεσμιών του Ταμείου Ανάκαμψης

Τα τοπικά και ειδικά Χωροταξικά σχέδια των νησιών του βορείου Αιγαίου- Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/8/2023

Εκτός των ανελαστικών προθεσμιών του Ταμείου Ανάκαμψης

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ( Υ.Π.ΕΝ) έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Ελλάδα 2.0 (Τ.Α.Α) με συνολικό προϋπολογισμό περί τα 400 εκατομμύρια Ευρώ φιλόδοξο Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων για την εκπόνηση μελετών Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων ανά την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι χωροταξικές μελέτες που ανατίθενται από το Υ.Π.ΕΝ σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε) στο Τ.Α.Α έχουν προθεσμία ολοκλήρωσης 36 μηνών ( τριών ετών) από την υπογραφή των σχετικών συμφωνητικών.

Το Πρόγραμμα αυτό μοιρασμένο σε τέσσερα τμήματα ή κύκλους σε συνεργασία του Υ.Π.ΕΝ με το Τ.Ε.Ε, δυστυχώς, δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά.
Ο διαγωνισμός του πρώτου πιλοτικού κύκλου για την ανάθεση εκπόνησης δώδεκα τοπικών πολεοδομικών Σχεδίων που είχαν προκηρυχθεί τον Αύγουστο του 2021 ακυρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο και το ΤΕΕ προχώρησε σε επαναπροκήρυξη.

Ο δεύτερος κύκλος αναθέσεων με συνολικά 128 τοπικά και ειδικά πολεοδομικά Σχέδια περιλαμβάνει όλους τους Δήμους του Βορείου Αιγαίου ( ΦΕΚ 6046 Β/20-12-21).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα 128 αυτά Σχέδια μόλις την 1η Ιουνίου 2023 υπογράφτηκαν μόνο 7 συμβάσεις με μελετητικά γραφεία για την κατάρτιση ισάριθμων μελετών.
Στα 7 αυτά Σχέδια συμπεριλαμβάνονται από το Βόρειο Αιγαίο μόνο οι Δήμοι Οινουσσών , Ψαρών, Χίου, Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών.

Ο χρόνος υλοποίησης των 7 αυτών μελετών είναι τρία (3) ολόκληρα χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής κάθε σύμβασης.

Ως εκ τούτων η ενδεικτική ημερομηνία ολοκλήρωσής τους , η κατά την Κομισιόν απόλυτα καταληκτική του Τ.Α.Α, ελλείψει θεσμοθετημένων παρατάσεων, η 31η Δεκεμβρίου 2025, έχει, ήδη, ξεπεραστεί.Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν προωθηθεί μόνο ελάχιστες δεκάδες συμβάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και να ληφθεί υπόψη ότι εκτός από τα αμιγώς διοικητικά και τεχνικά θέματα, για τη δέουσα διαβούλευση με τους φορείς και την Κοινωνία, για τα παρεπόμενα νομοπαρασκευαστικά και για τα συναφή Προεδρικά Διατάγματα, απαιτείται επιπρόσθετα εύλογο και σε κάθε περίπτωση επαρκές χρονικό διάστημα. 

Η Κυβέρνηση δεν αξιοποίησε και δεν εκτίμησε σωστά τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες.

Ειδικά για τη σεισμόπληκτη Σάμο αλλά ενδεχομένως και για ολόκληρο το θεομηνιόπληκτο Βόρειο Αιγαίο, θα μπορούσε να είχε εγκαίρως αξιοποιηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 32 του νόμου 4412 /2016 και εφαρμόστηκε πριν ένα χρόνο στο Δήμο Μινώα-Πεδιάδας Κρήτης όπου υπάγεται το σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βάσει αυτού επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση απλή διαπραγμάτευση χωρίς διαγωνισμό και διαδικασίες προηγούμενης δημοσίευσης όταν συντρέχουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ. προφανώς για οικονομία χρόνου.

Δυστυχώς οι αρμόδιοι εδώ και καιρό περί άλλα τυρβάζουν…

Έτσι τα χρονοδιαγράμματα ανάθεσης των σχετικών μελετών έχουν ήδη εκτροχιαστεί όπως επισημαίνουν τόσο Επιστημονικοί φορείς της χώρας μας ( Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών) όσο και κυρίως ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Π. Τζεντιλόνι.

Είναι προφανές ότι παραπέμπονται στις καλένδες με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης τόσο η τροποποίηση του χωροταξικού της Σάμου όσο και οι απαραίτητες πολεοδομικές και χωροταξικές παρεμβάσεις σε αρκετά νησιά του Βορείου Αιγαίου και στην πατρίδα μας γενικότερα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ:
ΑΔΗΡΙΤΗ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΖΗΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.


Εύχομαι το εγχείρημα να γίνει και να είναι επιτυχές.

*Ο Μανώλης Νικ. Κάρλας είναι Περιφερειακός Σύμβουλος ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου