× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι περιπέτειες της Αλυκής Ψιλής άμμου του Παλαιοκάστρου Σάμου

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ

Δημοσίευση 5/6/2023

Οι περιπέτειες της Αλυκής Ψιλής άμμου του Παλαιοκάστρου Σάμου

Η Αλυκή της Ψιλής Άμμου Παλαιοκάστρου Σάμου, ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου και τμήμα της περί αυτήν περιοχής συμπεριλαμβάνονται στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.
Για τον συγκεκριμένο υδροβιότοπο και τον περίγυρό του εκκρεμεί από πολλών ετών η υπογραφή και δημοσίευση ειδικού Προεδρικού Διατάγματος(Π.Δ.) σχετικού με την διαχείρισή του.
Ως γνωστόν, για την προστασία, διαφύλαξη, ανάδειξη και ανάπτυξη της περιοχής της Αλυκής της Ψιλής Άμμου έχει εκπονηθεί από το 2000 Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ.) με τη συμβολή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας (Ε.Ο.Ε.) και με δαπάνες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Ν.Α.) Σάμου.
Η Ε.Π.Μ. εκείνη κατέληγε στην πρόταση συγκεκριμένου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος(Π.Δ.).
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων(ΥΠΕΧΩΔΕ) , Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Δνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος με την υπ’ αριθμ. Πρωτ. Οικ. 110407/716/06-03-2009 Απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβάλλοντος κ. Ι. Βουρνά ενέκρινε την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ.)της Αλυκής Ψιλής Άμμου στο νησί της Σάμου.
Τελικά τον Ιούνιο του 2009 διαβιβάστηκε προς γνωμοδότηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Σάμου το συγκεκριμένο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.)του οποίου η Ε.Π.Μ. όπως προαναφέρθηκε είχε ήδη εγκριθεί.
Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΥΠΕΧΩΔΕ ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα με την συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων όπου παρουσιάστηκε το Σχέδιο του Π.Δ. και προτάθηκαν αλλαγές επ’ αυτού που καταγράφηκαν στο πρακτικό της συνάντησης.
Το Ν.Σ. Σάμου, με την υπ’ αριθ. 3/12-2-2010 απόφασή του , ενέκρινε , κατά πλειοψηφία, το εν λόγω Σχέδιο Π.Δ.(γνωμοδότησε θετικά)και απέστειλε την απόφαση του μαζί με τις απόψεις της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Νομού Σάμου στο ΥΠΕΧΩΔΕ για τα περαιτέρω.
Το Σχέδιο Π.Δ. όπως αυτό είχε, ήδη, διαμορφωθεί, λόγω του ότι δεν διαβιβάστηκε έως τις 30-9-2011 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από υπαιτιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ, τέθηκε εκ νέου σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.
Το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Σάμου απέστειλε τον Μάϊο του 2012 τις παρατηρήσεις του επί του Σχεδίου Π.Δ.
Τον Ιούνιο του 2012 συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του ΥΠΕΧΩΔΕ νέα συνάντηση εργασίας στην Αθήνα με σκοπό να επισπευσθεί η διαδικασία αξιολόγησης του Π.Δ. και να προωθηθεί για δημοσίευση.
Τόσο η αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος Νομού Σάμου όσο και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Σάμου απέστειλαν τον Ιούλιο του 2012 τις απόψεις τους επί του Σχεδίου Π.Δ. στο ΥΠΕΧΩΔΕ.
Έκτοτε οι υπάλληλοι και κυρίως το πολιτικό προσωπικό του ΥΠΕΧΩΔΕ (με τις όποιες οβιδιακές του μεταμορφώσεις) που έπρεπε να διαχειριστούν , να προωθήσουν και να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος για την Αλυκή της Ψιλής Άμμου διαδέχονταν οι μεν τους δε χωρίς να απασχοληθούν ως έδει με το συγκεκριμένο θέμα.
Το 2019 η Περιφερειάρχης κ. Καλογήρου ζήτησε και έλαβε έγγραφη σχετική ενημέρωση από την αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας Σάμου με λεπτομερή αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο της περιοχής , στο ιστορικό και στις ως τότε υπηρεσιακές ενέργειες και εγκρίσεις.
Δυστυχώς όμως δεν υπήρξαν εξελίξεις για την πορεία του Π.Δ. της Αλυκής της Ψιλής Άμμου ούτε τότε αλλά ούτε και καθ’ όλη την τρέχουσα περίοδο της διάδοχης Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη.
Σήμερα συμπληρώνονται εικοσιτρία (23) ολόκληρα χρόνια από τις πρώτες οργανωμένες προσπάθειες για την θεσμική προστασία της περιοχής.
Μακρόχρονη, επίμονη και κοπιαστική η πορεία όλων όσων δούλεψαν μέσα από πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις εγκρίσεις, τις γνωματεύσεις και όλα τα αυστηρά και τα επίδικα των θεσμών και των νόμων.
Άραγε η διαδικασία έφτασε στο τέλος της;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Σημαντική η επίσκεψη Βέρρου στο Αϊβαλί

Συνεργασία και κοινές δράσεις για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/12/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το πληγωμένο Ανω Βαθύ Σάμου περιμένει...

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΝΙΚ.ΚΑΡΛΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κυκλική Οικονομία και Αιώνια Χημικά: Έννοιες ασύμβατες

Γράφει ο ΝΑΣΟΣ ΣΤΑΣΙΝΑΚΗΣ, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μέχρι ενός!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο Αϊβαλιώτης Αϊ Νικόλας

Μια εκκλησιά απ’ όπου ξεκίνησε νεωκόρος ο Βενιαμίν ο Λέσβιος και για δαύτη μάλωναν έναν αιώνα, Αιβαλιώτες και Αγιορείτες. Πλέον ανήκει στη μνήμη...
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μνήμη μιας περιόδου και τα αγάλματα των πολεμιστών του Ριάτσε

Γράφει ο Αρχιτέκτων, πρώην Βουλευτής και Υπουργός ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ανάμεσα στην «πραγματικότητα», την «συνωμοσιολογία» και τον «λαϊκισμό».

Γράφει ο τέως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο Δεκέμβρης του 1944 στη Λέσβο πριν από το «GO BACK»

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ για τον αντίκτυπο των ένοπλων συγκρούσεων της Αθήνας το Δεκέμβρη του 1944 στη Λέσβο
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Για τα έργα της ΔΕΥΑΛ στην Κουλμπάρα

Δημόσια έκκληση στη Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ και τη Δημοτική Αρχή του Παναγιώτη Χριστόφα να σωθεί το δομημένο περιβάλλον της ιστορικής γειτονιάς
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δράσεις στήριξης του όρμου Μαραθοκάμπου Σάμου

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου(2003-2010)
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ένα βιβλίο που «ανθρωποποιεί» τα άψυχα

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΕΜΕΛΟΥ* για το «GEOΓΡΑΦΟΝΤΑΣ» του Στρατή Μπαλάσκα