× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το νου σας πατριώτες να διασώσουμε τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας!!

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/12/2019

Το νου σας πατριώτες να διασώσουμε τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας!!

Καλό μήνα πατριώτες, έφτασε και ο Δεκέμβριος. Αν καιη ζέστη κρατά ακόμα, αποχαιρετήσαμε το φθινόπωρο με την τελευταία ημέρα του να’ναι η BlackFriday. Τα τελευταία χρόνια, παρά την οικονομική κρίση, «γιορτάζεται» και στη χώρα μας αυτή η ημέρα (Μαύρη Παρασκευή) που μας ήρθε από τις ΗΠΑ ως η Παρασκευή μετά την ημέρα των Ευχαριστιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η BlackFriday είναι η χαρά του υπερκαταναλωτισμού, η ημέρα με τον μεγαλύτερο τζίρο πωλήσεων του έτους στις ΗΠΑ και πλέον στην Ελλάδα αλλά και στο νησί μας είδαμε την αγορά να κατακλύζεται από κόσμο που αναζητούσε προσφορές για να ψωνίσει στις καλύτερες εκπτώσεις.

Κάποιος φίλος μου είπε ότι οργανώθηκε και σχολική εκδρομή από μεγάλο χωριό του νησιού στη Μυτιλήνη, καθώς οι μαθητές/τριες ζήτησαν από τους καθηγητές τους να κατέβουν στην πρωτεύουσα με λεωφορείο για να επισκεφτούν μεγάλο εμπορικό κατάστημα και να ψωνίσουν.

Το φθινόπωρο έκλεισε με την Black Friday αλλά φέτος είδαμε να γιορτάζεται τον Οκτώβριο σε μαγαζιά και σχολεία και το Halloween, με κολοκύθες και μασκαρεμένα τέρατα να κυκλοφορούν στην Ελλάδα, ενώ φέτος μέχρι και St Patrick’s day γιορτή είδαμε από φροντιστήριο αγγλικών της πόλης μας, γιορτή που τίμησαν και πολλές μπυραρίες ανά τη επικράτεια,,τιμώντας τη μεγάλη γιορτή των συμπαθέστατων Ιρλανδών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας αφήσουμε όμως στο φθινόπωρο και ας επανέλθουμε στον Δεκέμβριο που ο ερχομός του άλλωστε αποτέλεσε και το έναυσμα για να μπουν κάποιες σκέψεις σ’αυτο το άρθρο. Φίλος πόσταρε στο facebook την προέλευση της λέξης, με κάποια λαογραφικά στοιχεία και χωρίς την άδεια του,αντέγραψα κάποια και εμπλουτίζοντας τα λίγομετά από μια μικρή βιβλιογραφική έρευνα, παρουσιάζονται παρακάτω.

Ο Δεκέμβριος κατά το ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο δέκατος και τελευταίος μήνας του χρόνου καθώς decem στα λατινικά είναι το δέκα. Με την υιοθέτηση του ημερολογίου των 12 μηνών ο Δεκέμβριος παρόλο που μετακινήθηκε διατήρησε την παλιά του ονομασία, παρότι τον 2ο αιώνα μ.Χ. ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κόμμοδος (ναι σωστά θυμηθήκατε, ο κακός στην ταινία «Μονομάχος» που προσπαθούσε να κάνει τη ζωή δύσκολη στον Gladiator) θέλησε να τη μετονομάσει σε Αμαζόνιο, προς τιμήν της σύζυγό του Βρουτίας, που ήταν όμορφη σαν Αμαζόνα.

Το Δεκέμβριο οι Ρωμαίοι γιόρταζαν δύο μεγάλες γιορτές, τα «Σατουρνάλια», προς τιμή του θεού Σατούρνους (ο δικός μας Κρόνος των αρχαίων Ελλήνων), που ήταν γιορτή χαράς και ξεγνοιασιάς, και εκτός από τις καθιερωμένες θυσίες, κυρίαρχη θέση είχαν η ανταλλαγή δώρων και τα τυχερά παιγνίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαρκούσαν από τις 17 έως τις 23 Δεκεμβρίου και αμέσως μετά ακολουθούσαν στις 25 Δεκεμβρίου τα Βρουμάλια, γιορτή του χειμερινού ηλιοστασίου, όπου τιμούσαν τον Ήλιο. Και στις δύο γιορτές θυσίαζαν χοίρους, τους οποίους στη συνέχεια κατανάλωναν, ενώ οι παγανιστικές αυτές γιορτές συνοδεύονταν και με δοξασίες όπως τα ξωτικά και οι καλικάντζαροι, στοιχεία που ακόμα εμφανίζονται στην ελληνική παράδοση.

Όπως μπορούμε να φανταστούμε με την έλευση του Χριστιανισμού, η λέξη Σατουρνάλια ήταν ταυτόσημη με τα όργια οπότε φυσικά και έπρεπε να καταργηθούν. Όμως η γιορτές του Δεκεμβρίου δεν χάθηκαν, ήρθαν τα Χριστούγεννα, κρατώντας τα έθιμα της γιορταστικής ατμόσφαιρας, τα τυχερά παιχνίδια αλλά καιτην ανταλλαγή δώρων που διατηρήθηκαν στις συνήθειες μας για αιώνες, αλλά και την κατανάλωση χοιρινού που παραδοσιακά είχε συνδεθεί με τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα. Μετά ήρθε η αμερικάνικη γαλοπούλα και πλέον το χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχει ταυτιστεί με αυτή.

Φυσικά ξεκινάει ο Δεκέμβριος και τα παιδιά μετράνε ανάποδα τις ημέρες για να έρθει ο σούπερ σταρ του μήνα, ο ΑιΒασίλης για να τους φέρει τα δώρα. Ο Άι Βασίλης αποτελεί πλέον μία παγκόσμια γνώριμημορφή, η οποία διανέμει δώρα σε παιδιά και ενηλίκους ανεξάρτητα εάν είναι χριστιανοί ή όχι. Χοντρούλης, απέχοντας παρασάγγας από την εικόνα των ορθόδοξων αγίων, γυρίζει όλο τον κόσμο με την κόκκινη στολή του, τα πλούσια γένια και τα ροδοκόκκινα του μάγουλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα τον συναντήσουμε ως «Σάντα Κλάους» στις αγγλόφωνες χώρες, ο «Περ Νοέλ» στους Γάλλους (πατέρας των Χριστουγέννων), «Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ» (ο Καλός γερο-πατέρας) για τους κινέζους, «Χοτέισο» για τους Ιάπωνες, ο «Άγιος των Πάγων» για τους Ρώσους ενώ ακόμα και στη γειτονική μας μουσουλμανική Τουρκία ο Noel Baba φέρνει τα δώρα στα παιδιά την Πρωτοχρονιά. Είναι γνωστό πλέον σε όλους ότι ο Αι Βασίλης έχει ζωή 2 αιώνων, ενώ τη γνωστή μορφή του την οφείλουμε σε γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών που τον παρουσίασε σε σχετική διαφήμιση της με τα χρώματα της το 1931.

Πώς μου ήρθαν όλα αυτά στο μυαλό τέτοιες μέρες που αλαλάζουν τα πλήθη αλλά και οι πολιτικοί μας για τον κίνδυνο αλλοίωσης του πολιτισμού μας, των ηθών και των παραδόσεων μας, δεν ξέρω.

Ευτυχώς επιτέλους τώρα, όλοι αυτοί επαγρυπνούν και δίνουν αγώνες για να κρατήσουν αναλλοίωτο τον πολιτισμό μας.Σε κάθε περίπτωση καλό μήνα πατριώτες, καλές γιορτές να έχουμε και καλά μας κουράγια!!!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου