× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στην αιωνιότητα ο Γέρων Περγάμου Ιωάννης (Ζηζιούλας)

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/2/2023

Στην αιωνιότητα ο Γέρων Περγάμου Ιωάννης (Ζηζιούλας)

Είναι από εκείνες τις στιγμές που, όταν μαθαίνεις τον θάνατο κάποιου σημαντικού ανθρώπου, τον οποίο μάλιστα είχες καθηγητή στις πανεπιστημιακές σπουδές σου, πέραν της εγκάρδιας ευχής: «καλό παράδεισο να 'χεις ΔΑΣΚΑΛΕ», αναθυμάσαι όσα πλουσιοπάροχα σε δίδασκε όταν ήσουν φοιτητής. 

Τον Ζηζιούλα τον θυμάται μια ολόκληρη γενιά, η θεολογική γενιά του ’80, στις παραδόσεις μαθημάτων Δογματικής, πάντα στο Α΄ Αμφιθέατρο του πρώτου ορόφου της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Κατάμεστο με φοιτητές και με φοιτήτριες να τον ακούνε να μιλά όχι μόνο για δογματικά ζητήματα αλλά για τον Δαρβίνο και η εξέλιξη των ειδών. Μέχρι και μικρά κασετόφωνα βάζαμε στην έδρα και μαγνητοφωνούσαμε τις διαλέξεις του. Τις κρατώ ως μικρό θησαυρό αυτές τις κασέτες. Διαβάζοντας πριν λίγο για το θάνατό του, ανέτρεξα στο αρχείο μου και βρήκα κάποιες. Έβαλα μια στο κασετόφωνο και τον άκουσα να μιλά για τον Δαρβίνο και για το ότι η θεολογία κακώς φοβήθηκε τη θεωρία του. Σα να μην πέρασαν τέσσερεις τετραετίες, τον ακούω και τώρα να λέει ότι η διαφορά του ανθρώπου από τα ζώα δεν είναι το λογικό αλλά η χρήση της ελευθερίας. 

Διαβάζαμε το μάθημά του για τις εξετάσεις μέσα από δακτυλογραφημένες σημειώσεις. Ακόμα τις έχω. Σήμερα, τη θεολογική σκέψη του μπορεί κανείς να τη βρει στα βιβλία του, τα οποία δεν απευθύνονται μόνο σε θεολόγους αλλά και σε αναγνώστες άλλων επιστημονικών κλάδων (βιολόγους, φυσικούς κ.ά.). Με το Ζηζιούλα, η θεολογική γενιά του ’80, στη Θεολογική Σχολή της Μητέρας Θεσσαλονίκης, μάθαμε θεολογικά γράμματα. 

Ο Θεός ν’ αναπαύει την ψυχή του.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αντίο, Κώστα Μίσσιε, χαλκέντερε πνευματικέ δημιουργέ

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Οδοντωτός Ακρωτηρίου…

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννάν οι κότες...

Περί πολιτισμού και Δήμου Μυτιλήνης με αφορμή μια εκδήλωση στη Χίο!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 29/3/2023

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Τι είναι αυτός ο ΤΑΙΠΕΔης;»

Διατάζει το Κράτος το Δήμο Μυτιλήνης να συνάψει σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ και να συμφωνήσουν και πόσα θα του δώσει για να κάνει το σχεδιασμό του λιμανιού μας.
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μνημοσύνη Τάκη Συρέλλη, 1953 – 25 Μαρτίου 2023

Γράφει ο: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

«Τι έμεινε εδώ;», φωνάζεις...

27 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα θεάτρου. Στο βουβό θέατρο της βουβής ακρόπολης στη βουβή πολιτεία της Περγάμου
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αδερφοί Μανάκια: Οι αδελφοί Λιμιέρ της Ελλάδας

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 26/3/2023

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Νερό: Και τώρα τι κάνουμε ;

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*