× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κρατικός προϋπολογισμός 2023: Ούτε καν μια από τα ίδια...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*

Δημοσίευση 17/12/2022

Κρατικός προϋπολογισμός 2023: Ούτε καν μια από τα ίδια...
' χρόνος ανάγνωσης

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023. Έναν προϋπολογισμό που μας λέει ξεκάθαρα τι μας περιμένει την επόμενη χρονιά. Για να μην έχουμε, δε, απορίες μας το ξεκαθαρίζει εξ αρχής: '' Το 2023 ο δημοσιονομικός σχεδιασμός αναμένεται να κινηθεί σε συγκριτικά στενότερα περιθώρια έναντι της μεγάλης δημοσιονομικής επέκτασης που ακολουθήθηκε για τις κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας την περίοδο 2020 - 2022 ''αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.

Με μια φράση τα είπαν όλα. Ότι, δηλαδή, τη περίοδο 2020 - 2022 φάγαμε με '' χρυσά κουτάλια '' και ότι το 2023 πρέπει να σφίξουμε το ζωνάρι - κι άλλο, ναι κι άλλο...- διότι '' ο δημοσιονομικός σχεδιασμός θα κινηθεί σε στενότερα περιθώρια ''.Χωρίς, δε, να μπούμε σε λεπτομέρειες, και εντελώς ενδεικτικά, ιδού τι εννοεί ο '' ποιητής ''.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  •  Το σύνολο των φόρων και των χαρατσιών που θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά ανέρχεται στα 56,7 δις ευρώ, αυξημένα κατά 2 δις από τα περυσινά, ενώ διατηρείται η βαθιά αντιλαϊκή αναλογία άμεσων και έμμεσων φόρων.
  • Παγώνουν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που σε συνθήκες έκρηξης του πληθωρισμού σημαίνει απώλειες για μια ακόμα χρονιά.
  •  Παγώνουν οι δαπάνες για την Υγεία, παρά τα τεράστια προβλήματα που καταγράφονται στην ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα και στα υπό κατάρρευση νοσοκομεία αλλά και για την Παιδεία.
  •  Οι δαπάνες για τις συντάξεις, που εμφανίζονται αυξημένες, στην πραγματικότητα είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες και τις απώλειες που είχαν οι συνταξιούχοι τα προηγούμενα χρόνια , ιδιαίτερα, μάλιστα, με τα άλματα του πληθωρισμού που θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά.
  • Μειώνονται οι δαπάνες για τα οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα ΑμεΑ, στεγαστικά, κλπ.
  • Οι περιβόητες εξαγγελίες για τη δήθεν '' ανακούφιση '' του λαού είναι περίπου 4 - 5 δις όλα κι όλα, σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις λαϊκές ανάγκες, αλλά και μέρος αυτών θα χρηματοδοτήσει την προστασία των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.
  •  Στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων πάνε συνολικά 15,3 δις για την '' πράσινη και ψηφιακή μετάβαση '' που κι αυτά θα βγουν από τη τσέπη του λαού.

Αυτά έχει σκοπό να κάνει η κυβέρνηση , για μια ακόμα χρονιά στις πλάτες μας. Όμως αν θα τα κάνει, και πόσα απ' αυτά θα κάνει, είναι και στο δικό μας χέρι..Είναι και στο δικό μας χέρι να μη δεχτούμε , για μια ακόμα φορά να πληρώσουμε εμείς το '' μάρμαρο ''.Τελικά είναι στο δικό μας χέρι μας να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές που γεννούν τέτοιους προϋπολογισμούς.

*Ο Παναγιώτης Κλαδίτης είναι πρώην διευθυντής της ΔΕΥΑΜ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κάθε σήμερα και χειρότερα! (για το αύριο δεν το συζητάμε...)

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Διονύσης Σαββόπουλος, Α.ΘΕ.Κ. και Ο.ΡΘ.Α.

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο Νιόνιος μας, ο μοναδικός ΜΑΣ…

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αντώνης Ανδριώτης (23 Σεπτεμβρίου 1947 ‑ 02 Οκτωβρίου 2025)

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 20/10/2025

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΦΟΔΣΑ Βορείου Αιγαίου: Τι μας περιμένει μετά;

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Οι αθεόφοβοι έγιναν «φιλάνθρωποι». Φευ!

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όταν οι μαθητές δημιουργούν…

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΠΙΩΤΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η μεθοδευμένη συρρίκνωση του θεσμού της Παράλληλης Στήριξης

Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΤΟΛΙΟΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Με το πιστόλι στο κρόταφο!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μηδενική κατανάλωση αλκοόλ σε νέους κάτω των 18 ετών!

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ, Κοινωνική Λειτουργός*