× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Περί «α‑τζαμί‑δων» ο λόγος

Μια ιστορία για το πώς σώθηκε το Γενί τζαμί με αφορμή όσους βαφτίζουν τον εαυτό τους «τοπική κοινωνία» και ζητάνε να σταματήσει η αναστήλωση του Βαλιδέ τζαμί

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 14/12/2022

Περί «α‑τζαμί‑δων» ο λόγος

Με αφορμή την ημερίδα για τις εργασίες αποκατάστασης, ανάδειξης και επαναχρήσης του Βαλιδέ τζαμί στην Επάνω Σκάλα της Μυτιλήνης θυμήθηκα τις κατά καιρούς αντιδράσεις διαφόρων «συνώνυμων» της παρακμής της πιο ιστορικής γειτονιάς της Μυτιλήνης που μήδε την υπογραφή τους δεν τολμούν να βάλουν στα όσα κατά καιρούς διαδίδουν δηλητηριάζοντας την τοπική κοινωνία. Τι λένε; Μια για το ότι δήθεν το μνημείο θα λειτουργεί σαν τζαμί, μια ότι το πληρώνει ο Ερντογάν, μια ότι ο μιναρές θα υψωθεί ως... λόγχη στον Ελληνικό ουρανό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πατριώτες» της πλάκας, κατά καιρούς σφουγγοκωλάριοι των διαφόρων εξουσιών που δεν πήγαν ποτέ κόντρα στο ρεύμα της υπανάπτυξης και που ακολουθούν το μόνο εύκολο δρόμο που γαλουχήθηκαν να περπατάν. Αυτόν της... αγράμματης εθνικοφροσύνης και το έθνος ας πάει να κουρεύεται. «Θεωρητικοί» της καταστροφής του πολιτιστικού κτηριακού αποθέματος της Μυτιλήνης αλλά και όλου του νησιού, κάτι τύποι που μένουν με το στόμα ανοιχτό σαν τους λες πως και οι Ρωμαίοι κατακτητές ήταν αλλά τα μνημεία τους τα αναδεικνύουμε. Για να μην αναφερθούμε και στο ότι άμα πάνε τη Χίο η συνεχιζόμενη αναστήλωση του τζαμιού μέσα στο κάστρο τους είναι παντελώς άγνωστη ενώ ο πανύψηλος μιναρές στην πλατεία στο τζαμί βυζαντινό μουσείο της γειτόνισσας είναι για δαύτους... αόρατος.

 

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μεσούντος ενός άλλου σκανδάλου από δαύτα που συχνά πυκνά αποκαλύπτονται στον τόπο μας, του σκανδάλου των ακριβοπληρωμένων κακοτεχνιών στο συγκρότητα των ΤΕΛ στην Καλλιθέα, βρέθηκε στη Μυτιλήνη μια τριμελής επιτροπής του υπουργείου Παιδείας για να ελέγξει τις εργασίες που είχαν γίνει. Ή μάλλον αυτές που δεν είχαν γίνει αλλά είχαν πληρωθεί. Ανάμεσα τους ένας αρχιτέκτονας, Γιώργος Παρασκευόπουλος ονόματι, ο οποίος σε μια συνάντηση μας μου δήλωσε... χουντικός!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να σας πω την αλήθεια «πάγωσα», δεν καταλάβαινα και δε μπορούσα να καταλάβω τι ήθελε να μου πει με ετούτα τα διαπιστευτήρια, γέλασε όμως και με έβγαλε από τη δύσκολη θέση.

Υπηρέτησε μου είπε στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της δικτατορίας τη στρατιωτική του θητεία στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού λόγω ενός πραγματικά χουντικού μπάρμπα που διέθετε στην Κορώνη. Τότε του είχαν αναθέσει από την υπηρεσία να έρθει στη Μυτιλήνη και να συντάξει μια πρόταση που έλεγε πως η οδός Ερμού της πόλης από την Επάνω Σκάλα μέχρι τη Μητρόπολη πρέπει να γίνει ένας ίσιος φαρδύς δρόμος που στη μέση του, στη θέση ενεός ερειπωμένου τζαμιού που θα κατεδαφιζόταν θα έστεκε ή μάλλον θα ανοίγονταν φαρδιά πλατειά η.... πλατεία Ελευθερίας.

«Ήρθα, μου είχε πει, περπάτησα το δρόμο που θα κατεδαφίζονταν τα μαγαζιά για να γίνει φαρδύς και ίσιος  και στάθηκα στο γενί τζαμί που θα κατεδαφίζονταν προς χάριν της πλατείας ελευθερίας. Χουντικός ξεχουντικός αρχιτέκτονας ήμουν. Δε το πήγαινε η καρδιά μου να κατεδαφιστεί όλο αυτό που έβλεπα με επιστημονική εισήγηση που μάλιστα θα την είχα υπογράψει. Έπιασα και συνέταξα λοιπόν μια αναφορά στην οποία έλεγα πως το τζαμί δεν ήταν τζαμί αλλά μια παλιά εκκλησία. Τι να έλεγα; Πως είχα μπροστά μου ένα όμορφο μνημείο που θα έπρεπε να διασωθεί; Πέρασε καιρός... Προς τα τέλη της θητείας μου, την Άνοιξη του 1974 με φώναξαν και με ρώτησαν αν ισχύουν αυτά που είχα γράψει γιατί ο Δήμαρχος της Μυτιλήνης και κάποιοι άνθρωποι του έχουν διαφορετική άποψη. Επέμεινα στο τι είχα γράψει, απολύθηκα, έγινε η μεταπολίτευση, πέρασε η μπόρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιστορία του μακαρίτη πια Γιώργου Παρασκευόπουλου επαναλήφθηκε 50 σχεδόν χρόνια τώρα και μια και δυο και τρεις φορές. Πάντα με πρωταγωνιστές κοινωνικά (και όχι μόνο) αγράμματους.

«Παρά» τον τάδε ή τον δείνα που δε σηκώσαν ποτέ το χεράκι τους για τα όσα υπέστη και συνεχίζει και υφίσταται η Επάνω Σκάλα έχουν άποψη για την ανάγκη κατεδάφισης του ενός ή του άλλου μνημείου.  Και πάντα στολίζουν την αποψάρα τους με την ανάγκη προστασίας του έθνους από τους Τούρκους. Το χάλι μπροστά στο βαλιδέ τζαμί, στην και – ο θεός να την κάνει – πλατεία Σιγίου δεν τους ενοχλεί. Τα μπάζα και τα σκουπίδια είναι για δαύτους δώρο θεού. Τα χορτάρια στο Γενί τζαμί που φτάνουν στο ύψος του ανθρώπου, τα κλειστά μαγαζιά, η ιστορική γειτονιά που αργοπεθαίνει είναι αόρατα. Ελείψει χαλιού να τα κρύψουν από κάτω δηλώνουν πως δεν τα βλέπουν οπότε και δεν υπάρχουν.

Κι όλα αυτά είναι λέει η θέληση της τοπικής κοινωνίας. Βαφτίζουν το κρέας ψάρι και τον εαυτό τους τοπική κοινωνία. Πλην όμως τους πήραμε πλέον χαμπάρι.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελεύθερο Πάσχα και 25η Μαρτίου στη Μικρά Ασία του 1920

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αθησαύριστη χρονογραφική Ανάσταση

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ανάστα ο Θεός…

Η πρώτη Ανάσταση στον Αιβαλιώτη Ταξιάρχη σαν σήμερα πριν από έναν αιώνα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Στη γειτονιά της Ιστορίας

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο μοναχικός και αστόλιστος επιτάφιος του Αιβαλιώτη Ταξιάρχη...

Μέρα που ‘ναι, ένα όνειρο, μια ιδέα, μια πρόταση, μια ευχή για το κουβούκλιο του Επιταφίου της Εκκλησίας που εκτίθεται στη σωσμένη εκκλησιά που έχει μετατραπεί σε μουσείο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Στα σοκάκια της Πέργαμος, «μι του Χριστέλ(ι)που πουνεί»

Ιστορίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε εκκλησιές που πια δεν υπάρχουν, με ανθρώπους που έλειψαν, ελπίζοντας σε μιαν Ανάσταση
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μάτια μαθητών και μαθητριών

Οι ανιχνευτές Μυτιλήνης Ι. Καρναβός, Μ. Αθηνιώτη, Δ. Νείρος, Κ. Γούναρης σε ρόλο δημοσιογράφων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ώ γλυκύ μου Έαρ γλυκύτατη μου Σάμος...»

Γράφει ο Μανώλης Κάρλας*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είναι γνωστός ο αίτιος, είναι γνωστή κι η αιτία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαν είσαι βουλευτής, δυστυχώς σε συμπονώ λιγότερο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Συγγραφέας,Ταξίαρχος σε αποστρατεία
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου

«Ό ἀγωνιζόμενος πιστός καί ἀνακαισμένος ἐν Χριστῶ ἄνθρωπος δέν ἀπελπίζεται , γιατί στηρίζεται στό ἀγκωνάρι τῆς πίστεως καί τῆς Ἐκκλησίας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ