× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μαθητικές εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Βόρειο Αιγαίο

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΠΙΩΤΑΣ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/12/2022

Μαθητικές εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Βόρειο Αιγαίο
Το Ευπαλίνειο όρυγμα, ένα θαυμαστό τεχνικό έργο της αρχαιότητας

Καθώς επανερχόμαστε στην καθημερινή κανονικότητα και λειτουργώντας κάτω από την πίεση της κοινωνικής, οικονομικής, ενεργειακής κρίσης, ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτούμε πιο σοβαρά για την ανάδειξη της πολυπολιτισμικότητας και πολυπεριβαλλοντικότητας των νησιών μας.Των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα που κορυφώνονται ενέργειες αμφισβήτησης και εγείρονται αξιώσεις ακόμα και στην κυριαρχία των νησιών μας, εμείς οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές πρέπει και μπορούμε να στηρίξουμε έμπρακτα τα νησιά μας με την κινητικότητα μας μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Από τη Λήμνο μέχρι την Ικαρία, από τον Άη Στράτη μέχρι τη Θύμαινα και τους Φούρνους, ένα πολυνησιωτικό σύμπλεγμα με άπειρα οικολογικά ενδιαφέροντα, πολιτιστικά δρώμενα, ιστορικά και κοινωνικά στοιχεία, συνθέτουν την αρτιότερη πρόταση για εκπαιδευτικές επισκέψεις των μαθητών του Β. Αιγαίου.

Θεωρώντας δεδομένη τη συνεργασία μεταξύ των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των δύο βαθμίδων, για τη διάχυση της πληροφορίας του Γεωφυσικού, Ιστορικού, Κοινωνικού και Πολιτιστικού αποθέματος της κάθε μιας περιοχής προς τις άλλες, προσδοκούμε την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχουν οι σχολικές μονάδες για την πραγματοποίηση εκδρομών-εκπαιδευτικών επισκέψεων στο πλαίσιο των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, των εκπαιδευτικών ομίλων, του αναλυτικού προγράμματος κλπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σύνδεση των νησιών μας με σύγχρονα, γρήγορα και ασφαλή πλοία, μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην υλοποίηση των επισκέψεων των Σχολείων από νησί σε νησί και να εγγυηθεί την επιτυχία της πρότασής μας. Οι χρόνοι αλλά και τα δρομολόγια των πλοίων όπως σήμερα υφίστανται, καθιστούν αυτές τις μετακινήσεις απλές και σύντομες, ικανοποιούν δε το πλαίσιο των εκπαιδευτικών μετακινήσεων-εκδρομών.

Εκτιμούμε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ των τουριστικών πρακτόρων, των ενώσεων ξενοδόχων και των καταστημάτων εστίασης για την κατάθεση οικονομικών προσφορών στις Σχολικές Ομάδες, τώρα που οι μετακινήσεις προς τα μεγάλα αστικά κέντρα μάλλον δυσβάσταχτες είναι για τα βαλάντια των περισσότερων γονέων.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μπορεί και πρέπει να ενισχύσει την πρωτοβουλία αυτή για την ανάδειξη του μαθητικού τουρισμού εντός της Περιφέρειας σαν κύρια δραστηριότητα προβολής και ανάδειξης του ολιστικού περιβάλλοντος των νησιών που της ανήκουν. Ακόμα θα μπορούσε με αφορμή αυτή τη δραστηριότητα, να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα και να προωθήσει το μαθητικό τουρισμό και στις άλλες περιφέρειες της χώρας, οι οποίες έχουν άμεση πρόσβαση σε νησιά του Β. Αιγαίου, όπως π.χ. η Μακεδονία και η Θράκη προς Λήμνο-Λέσβο, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου σε Σάμο-Ικαρία κλπ.

Σαν Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, έχουμε ήδη επεξεργαστεί προτάσεις για την αξιοποίηση του Φυσικού και Πολιτιστικού αποθέματος σε εκπαιδευτικές προτάσεις, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν από τα Σχολεία των άλλων περιοχών.

*O Mιχάλης Καπιωτάς είναι  Διευθυντής δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Να εξαναγκάσουμε σε υποχώρηση»

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΒΑΤΣΗΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

«Ανοιξε την πύλη να τους δείρουμε»

4 χρόνια από την «Καράβα», μια αδημοσίευτη μαρτυρία του τότε διοικητή του Στρατοπέδου της Παγανής όπου βρίσκονταν τα ΜΑΤ, Δ. Χατζηχαραλάμπους, Ταξίαρχο ε.α.- Τι έγινε με τον Μουτζούρη και τον πρωθυπουργό;
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 27/2/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τελικά υπάρχει στα νησιά μας μειωμένος ΦΠΑ;

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Κωστής Καρπόζηλος λέει «Ιστορίες στο Νησί»

Οι πληθυσμιακές μετακινήσεις του 20ου αιώνα και οι διαδρομές του ελληνικού κομμουνισμού μέσα σ’ αυτές
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κεντροαριστερά όπως μπαίνεις ή όπως βγαίνεις;

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος ε.α
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δρόμοι ηρώων

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, συγγραφέας, Δρ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Γιόρτασε το «Ν» και η ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Στη ζεστή ατμόσφαιρα των Κεντρικών Λυκείων, με την παρουσία φορέων, αυτοδιοικητικών, δημοσιογράφων και φίλων πραγματοποιήθηκε ουσιαστική συζήτηση για τις προκλήσεις της σύγχρονης ενημέρωσης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ας μιλήσουμε με αριθμούς

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

«Τα προβλήματα συνταξιούχων και εργαζομένων είναι κοινά»

Στην εκπομπή ΠΕΚ-τες του Γιάννη Ζαφειρίου, μίλησε η Κατερίνα Καλαρουτάκου, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου.