× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Περί νεκρών του Πολυτεχνείου το ανάγνωσμα…

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΚΑΣ

Δημοσίευση 17/11/2022

Περί νεκρών του Πολυτεχνείου το ανάγνωσμα…

Τέτοιες μέρες μία συζήτηση που εξοργίζει κάθε νοήμονα άνθρωπο, έχει να κάνει με το αν υπήρξαν νεκροί στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ειδικά όταν πέφτει το επιχείρημα «βίντεο έχεις;», τότε σταματάς να σκέφτεσαι λογικά. Επειδή το 1973 δεν είχαμε βίντεο, δεν πέθαινε κόσμος.Απάντηση σε αυτή την παράλογη συζήτηση βρήκα σε ένα άρθρο του Μάνου Δούκα, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ (περιέχει αναλυτικό κείμενο και από εκεί αντλήθηκαν και τα πρωτοσέλιδα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ό,τι ακολουθεί είναι μία προσπάθεια δικής μου συμπύκνωσης και σκέψεων, κατ’ επέκταση οποιαδήποτε παράλειψη βαραίνει τον γράφοντα. Είναι μία υποχρέωση όμως στο πρόσωπο του, καθώς όπως μου είχε πει «Την βλακεία ή δεν θα τη παλέψεις ή θα την αντιμετωπίζεις συνεχώς. Ή θα είσαι με τον Γκάντι ή με τον Μπρεχτ. Εγώ προτιμάω τον Μπρεχτ.»

Η αλήθεια είναι ότι από τις πρώτες μέρες η ίδια η Χούντα ανακοίνωσε την ύπαρξη νεκρών, ενώ αργότερα (στις 19/11/1973) ο υφυπουργός Σπύρος Ζουρνατζής μαζί με τον ιατροδικαστή Καψάσκη ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί ανέρχονται στους 11 και οι τραυματίες στους 138.

Χαρακτηριστικά οι εφημερίδες στα πρωτοσέλιδα τους ανέφεραν ότι πολίτες έχασαν την ζωή τους στα επεισόδια, ωστόσο διέφερε ο αριθμός που ανακοίνωνε η κάθε εφημερίδα. Και φυσικά να σημειωθεί ότι οι εφημερίδες λειτουργούσαν σε καθεστώς λογοκρισίας, κατ’ επέκταση έγραφαν ότι επέτρεπε η δικτατορία. Αργότερα με το πέρασμα του χρόνου και με το πόρισμα Τσεβά ο κατάλογος συμπληρώθηκε πιο λεπτομερώς.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου