× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το περιβάλλον κινδυνεύει το ίδιο κι εμείς!

Η ειδική περιβαλλοντική μελέτη (Ε.Π.Μ.) Σεϊτανιων Σάμου και η τύχη της-Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*

Δημοσίευση 31/10/2022

Το περιβάλλον κινδυνεύει το ίδιο κι εμείς!

Συμπληρώνονται φέτος εικοσιπέντε ολόκληρα χρόνια(1997-2022) από την εποχή που η αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου( Νομάρχης Πυθαγόρας Βαρδίκος) με την στήριξη του αείμνηστου καθηγητή Κώστα Μαν. Σοφούλη ,βουλευτή τότε του Νομού, ανέθεσε στο Μελετητικό Γραφείο Φαίδωνα Παπαθεοδώρου μελέτη υπό τον τίτλο Ανάδειξη-Προστασία-Διαχείριση Χερσαίου-Υδάτινου- Θαλάσσιου Οικοσυστήματος Περιοχής Σεϊτανίων Σάμου (Μακροοικονομικά μεγέθη ωφέλειας από λειτουργία Οικολογικού Πάρκου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ.) της περιοχής Μικρού και Μεγάλου Σεϊτανίου Νήσου Σάμου που εκπονήθηκε με βάση την ΚΥΑ 69269/5387/1990(ΦΕΚ678 Β).

Η τελική παράδοση της μελέτης (Δύο Τεύχη Α και Β, τεύχος Παραρτημάτων και Χάρτες), η οποία είχε αναπροσαρμοστεί λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις των αρμόδιων Διευθύνσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ ( Αρ. Πρωτ.Οικ.87658/4707 ) και του Υπουργείου Γεωργίας, έγινε τον Δεκέμβριο του 2001.

Η Ε.Π.Μ. παραλήφθηκε από την Επιβλέπουσα Υπηρεσία (Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Α. Σάμου) και δι’ αυτής απεστάλη στην Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού , Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Στην συνέχεια, μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ, η ΕΠΜ διαβιβάστηκε σε διάφορες Υπηρεσίες και Φορείς με τα υπ. αρ. πρωτ. 127833/448/2811/2003 και 156748/1216/2004 διαβιβαστικά προκειμένου αυτοί να εκφράσουν τις απόψεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επακολούθησαν μακροχρόνιες και επίπονες διαδικασίες και όλοι οι εμπλεκόμενοι εξέφρασαν , έγγραφα και προφορικά , τις απόψεις τους ως ο νόμος ορίζει..
Στις 23 Οκτωβρίου 2009 το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας – Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης -Τεχνικών Υποδομών και Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου με το υπ. Αρ. πρωτ.οικ.3502 Φ.10.5/2009 έγγραφό του απέστειλε προς το Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιφερειακού Σχεδιασμού της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ δύο τεύχη της ΕΠΜ και έξη τεύχη Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) ζητώντας την έγκριση της ΕΠΜ Μικρού και Μεγάλου Σεϊτανίου Σάμου και την προώθηση της διαδικασίας έκδοσης Σχεδίου ΠΔ προστασίας της περιοχής σύμφωνα με τον Πίνακα 4 της σχετικής ΚΥΑ 69269/5387/1990, ( ΦΕΚ 678 Β/1990), με την επισήμανση ότι η αλληλογραφία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς έχει ληφθεί υπόψη και περιλαμβάνεται στο τεύχος των Παραρτημάτων.

Έκτοτε κανείς δε έχει ενδιαφερθεί για την πορεία και την τύχη του συγκεκριμένου αιτήματος.

Επειδή η Διοίκηση έχει συνέχεια και συνέχεια της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι η αιρετή Περιφέρεια καλόν είναι οι αρμόδιοι να ασχοληθούν.
Με την κλιματική κρίση επί θύραις το φυσικό περιβάλλον στα νησιά μας κινδυνεύει .
Ιδιαίτερα οι ευαίσθητες και γι’ αυτό υπό καθεστώς ειδικής προστασίας , δυστυχώς , θεωρητικής, μέχρι σήμερα, περιοχές των Σεϊτανίων στον Κέρκη, η Αλυκή της Ψιλής Άμμου αλλά και ο Καρβούνης ζητούν απεγνωσμένα την βοήθειά μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχουμε Χρέος να προχωρήσουμε , άμεσα και πάση δυνάμει, σε δράσεις διάσωσης , ανάδειξης και αξιοποίησής τους με σεβαστική διατήρηση της πανίδας και της χλωρίδας στο φυσικό και δομημένο Περιβάλλον τους και με επίκεντρο τον Άνθρωπο και τις ανάγκες του για να παραμένουν πάντοτε πηγή Ζωής ως ευλογία Θεού και όχι άχθος και κατάρα για τις τοπικές Κοινωνίες.

Οι καιροί ου μενετοί.

*Ο Μανώλης Νικ. Κάρλας είναι Περιφερειακός Σύμβουλος , πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου, ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ώ γλυκύ μου Έαρ γλυκύτατη μου Σάμος...»

Γράφει ο Μανώλης Κάρλας*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είναι γνωστός ο αίτιος, είναι γνωστή κι η αιτία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαν είσαι βουλευτής, δυστυχώς σε συμπονώ λιγότερο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Συγγραφέας,Ταξίαρχος σε αποστρατεία
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου

«Ό ἀγωνιζόμενος πιστός καί ἀνακαισμένος ἐν Χριστῶ ἄνθρωπος δέν ἀπελπίζεται , γιατί στηρίζεται στό ἀγκωνάρι τῆς πίστεως καί τῆς Ἐκκλησίας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*