× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η έλλειψη ζωτικών χώρων σοβαρό πρόβλημα για το νοσοκομείο της Σάμου

Γράφει ο: ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/10/2022

Η έλλειψη ζωτικών χώρων σοβαρό πρόβλημα για το νοσοκομείο της Σάμου
' χρόνος ανάγνωσης

Λίαν προσφάτως και για μία ακόμα φορά αναδείχτηκαν τα χρόνια και  σοβαρά προβλήματα στην εν γένει λειτουργία του Νοσοκομείου Σάμου , των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών τους Ιατρείων , πυροδοτώντας πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις χωρίς , δυστυχώς, κανένα ιδιαίτερο αντίκρυσμα.

Όμως και  παρά τις όποιες υπερβολές   όλο και περισσότερο στις μέρες μας αδήριτη και άκρως επείγουσα προβάλλει και εκ των πραγμάτων αναδεικνύεται και   επιβάλλεται  η άμεση και πλήρης στελέχωση και η εκ βάθρων αναδιοργάνωση όλων των δομών Υγείας του νησιού μας και ιδιαίτατα του Νοσοκομείου που αντιμετωπίζει πολλά , σοβαρά και λιμνάζοντα προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Ένα από αυτά είναι και η έλλειψη χώρων.

Αυτό συνεπάγεται πλήρη  αδυναμία ανάπτυξης  νέων  και απαραίτητων ιατρικών δραστηριοτήτων όπως είναι το υπό εξέλιξη Αιμοδυναμικό Τμήμα, το Γαστρεντερολογικό Εργαστήριο και προοπτικά ο Μαγνητικός Τομογράφος, οι θάλαμοι Ειδικών Λοιμώξεων, Βραχείας Νοσηλείας και Χημειοθεραπείας ,  η Ψυχιατρική Κλινική , η Μονάδα Αποσυμπίεσης κ.λ.π.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα δεν υπάρχει δυνατότητα  δημιουργίας και επέκτασης  βασικών  δομών  εξυπηρέτησης  όπως είναι νέα  γραφεία, κοιτώνες, ειδικοί ξενώνες , αίθουσες εστίασης και άλλες βοηθητικές και  συμπληρωματικές εγκαταστάσεις για υπηρεσίες όπως το ΕΚΑΒ .

Εν τω μεταξύ στέγη θα απαιτηθεί  επίσης  και για την Σχολή Νοσοκόμων καθώς στα επόμενα χρόνια στην  Μαυρογένειο Σχολή Μαλαγαρίου που τώρα την  στεγάζει προγραμματίζεται να εγκατασταθεί, βάσει ειδικής μελέτης που , ήδη, έχει ανατεθεί και εκπονείται,  το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Σάμου.

Και όλα αυτά ενώ έχουν εξαντληθεί πλήρως οι οικοδομικές δυνατότητες του οικοπέδου του Νοσοκομείου με τα κτίρια που ήδη έχουν οικοδομηθεί , κατά καιρούς, σ’ αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χρειάζεται λοιπόν επειγόντως ζωτικός χώρος.

Και ο χώρος αυτός μπορεί και πρέπει να αναζητηθεί άμεσα και κατά προτεραιότητα  με αγορά και  δευτερευόντως με  μακροχρόνια μίσθωση και αξιοποίηση  διαφόρων ως έγγιστα  γειτονικών, κυρίως, κτιρίων για την εντός συντόμου  χρονικού διαστήματος μετασκευή τους σε  λειτουργικά  νοσηλευτικά  Παραρτήματα.

Όσον αφορά την  συνολική μετεγκατάσταση του Νοσηλευτικού μας Ιδρύματος σε χώρο που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές , όνειρο και σχεδιασμό  πολλών ανθρώπων και από  πολλών ετών, αυτό μπορεί να επιτευχθεί  σε βάθος, τουλάχιστον, δεκαετίας, αρκεί να υπάρξει η  ανάλογη πολιτική απόφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα  αλληλοδιάδοχα  βήματα  του μεγάλου αυτού εγχειρήματος  είναι πρώτον  να  εξευρεθεί, το συντομότερο δυνατόν,  το καταλληλότερο οικόπεδο (Δημόσιο ή Δημοτικό ή εξ αγοράς με χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων -ΠΔΕ- καθώς η αγορά μεμονωμένα οικοπέδων δεν ήταν ποτέ και δεν είναι  μέχρι και  σήμερα επιλέξιμη δαπάνη  των Ενωσιακών  Προγραμμάτων) , στην συνέχεια   να εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες και εν τέλει  να επιλεγεί   το  προσφορότερο Ευρωπαϊκό  χρηματοδοτικό πρωτόκολλο για την υλοποίηση τους.

Ο εμβληματικός και τεράστιος  χώρος του πρώην ΚΥΤ στην πόλη της Σάμου κατάλληλα αξιοποιούμενος θα μπορούσε να στεγάσει πολυποίκιλες κοινωνικές δομές και δράσεις , ανάμεσα σ’ αυτές ενδεχόμενα  και Νοσοκομείο υψηλών προδιαγραφών.

Για την προώθηση και πραγματοποίηση , βέβαια,  όλων αυτών που αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα για μας και συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας  απαιτείται η εφαρμογή ειδικών πολιτικών Υγείας που θα διασφαλίζουν εκ παραλλήλου και  την  πάγια ,διαρκή και  απρόσκοπτη  επάρκεια πόρων για  τον απαραίτητο εξοπλισμό και την άρτια  στελέχωση των εν γένει υπηρεσιών του Ιδρύματος βάσει ενός αντίστοιχου των πραγματικών αναγκών, Οργανισμού Λειτουργίας,  διαρκώς επικαιροποιούμενου και αδιάλειπτα μοριοδοτούμενου με ισχυρά κίνητρα και ρήτρες νησιωτικότητας.

Το Παρόν επιτάσσει  και απαιτεί τα δέοντα .

Όσο για το Μέλλον  προκαλεί και  προσκαλεί όλους μας , ένα έκαστον κατά το μέτρο των ευθυνών του , να φανούμε αντάξιοι, πάση δυνάμει,  των προσδοκιών και των πραγματικών  αναγκών της Κοινωνίας των Πολιτών της Σάμου.

*Ο Μανώλης Κάρλας είναι περιφερειακός σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη Πολιτών» και πρώην Νομάρχης Σάμου 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η 28η Οκτώβρη 1945, στις πολιτικές φυλακές Μυτιλήνης

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το ΟΧΙ και ο Μεταξάς, από τον μύθο στην ιστορική αλήθεια

Με αφορμή τη συμπλήρωση 85 χρόνων από την 28η Οκτωβρίου 1940
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ψηφιακά ραντεβού, χωρίς εξυπηρέτηση

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κάθε σήμερα και χειρότερα! (για το αύριο δεν το συζητάμε...)

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Διονύσης Σαββόπουλος, Α.ΘΕ.Κ. και Ο.ΡΘ.Α.

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο Νιόνιος μας, ο μοναδικός ΜΑΣ…

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αντώνης Ανδριώτης (23 Σεπτεμβρίου 1947 ‑ 02 Οκτωβρίου 2025)

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 20/10/2025

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΦΟΔΣΑ Βορείου Αιγαίου: Τι μας περιμένει μετά;

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Οι αθεόφοβοι έγιναν «φιλάνθρωποι». Φευ!

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όταν οι μαθητές δημιουργούν…

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΠΙΩΤΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η μεθοδευμένη συρρίκνωση του θεσμού της Παράλληλης Στήριξης

Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΤΟΛΙΟΣ*