× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ο Παύλος Μπακογιάννης ήταν σαν αδερφός μου»

Ο εκ Μυστεγνών δημοσιογράφος Ασημάκης Χατζηνικολάου θυμάται, 30 χρόνια μετά τη δολοφονία, τη συνύπαρξή τους στη Βαυαρική Ραδιοφωνία που εξελίχθηκε σε σχέση ζωής -Μια συνέντευξη που δόθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM πέρσι τέτοια μέρα

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 26/9/2020

«Ο Παύλος Μπακογιάννης ήταν σαν αδερφός μου»
' χρόνος ανάγνωσης

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, που τραυματίστηκε θανάσιμα από τις σφαίρες τριών ενόπλων στην είσοδο της πολυκατοικίας, επί της οδού Ομήρου όπου στεγαζόταν το γραφείο του. Την ευθύνη για την δολοφονία είχε αναλάβει με προκήρυξη της, η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν και η κηδεία του έγινε τρεις ημέρες μετά, στο Καρπενήσι.

Σήμερα, τρεις δεκαετίες μετά από εκείνο το πρωινό της 26ης Σεπτεμβρίου του 1989, το Νησί 99FM φιλοξένησε στην εκπομπή «99 Και Σήμερα» τον εκ Μυστεγνών δημοσιογράφο Ασημάκη Χατζηνικολάου, που είχε στενούς δεσμούς με τον Παύλο Μπακογιάννη, ενθυμούμενος τη συνύπαρξή τους στη Βαυαρική Ραδιοφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ήταν επί μια 15ετία προϊστάμενος μου στο ελληνόφωνο πρόγραμμα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας. Εκείνος που ουσιαστικά με έκανε δημοσιογράφο και με στήριξε έντονα με τις πολύτιμες συμβουλές του στα πρώτα μου βήματα στη Βαυαρική Ραδιοφωνία. Βέβαια, εκείνα τα χρόνια, πέσαμε πάνω στη επταετία της δικτατορίας και αντιλαμβάνεστε ότι υπήρχε ένα ιδιαίτερο κλίμα σε εμάς, που ζούσαμε χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα, στη Γερμανία.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, σε εκείνο το μοιραίο πρωινό, ο Ασημάκης Χατζηνικολάου ανέφερε: «Το έμαθα άμεσα, μου τηλεφώνησαν από την Ελλάδα. Πάγωσα, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Μπορώ να σας πω ότι το έμαθα την ίδια στιγμή, πριν ακόμα ξεψυχήσει, γιατί ξέρετε τότε μεταφέρθηκε εσπευσμένα στον Ευαγγελισμό. Δυστυχώς, μόλις έγινε γνωστό ότι τέλικα έχασε τη μάχη, προσπάθησα να βρω εισιτήρια ώστε να έρθω στην Ελλάδα. Δεν τα κατάφερα. Είναι κάτι που το έφερα βαρέως μέσα μου για πολλά χρόνια. Δεν ήταν απλά ένας συνεργάτης για μένα. Ήμασταν κουμπάροι και μετά από τόσα χρόνια, τον ένιωθα πια σαν αδερφό. Καταφέραμε, πάντως, μαζί με τη γυναίκα μου, χρόνια μετά, να επισκεφθούμε τον τάφο του στο Καρπενήσι και να εκπληρώσουμε έτσι το "τάμα" μας, να το πω. Ακόμα και σήμερα αδυνατώ να κατανοήσω γιατί κάποιοι του αφαίρεσαν τη ζωή. Ο Παύλος Μπακογιάννης έφυγε τόσο άδικα».

Ο κ. Χατζηνικολάου, λάτρης της Μπάγερν Μονάχου και ένα από τα παλαιότερα μέλη των Βαυαρών, θυμήθηκε πως ο αείμνηστος Παύλος Μπακογιάννης αγαπούσε επίσης πολύ τον αθλητισμό και ήταν εκείνος που τον «έσπρωξε» στο αθλητικό ρεπορτάζ, το οποίο υπηρέτησε επί 30 χρόνια στο ελληνόφωνο πρόγραμμα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας.

Ο Παύλος Μπακογιάννης, μάλιστα, είχε παντρέψει το ζεύγος Χατζηνικολάου, που απέκτησε ένα γιο, τον Αχιλλέα, επίσημο ατζέντη FIFA, με άδεια από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γερμανίας, ενώ μέχρι και σήμερα η οικογένεια διατηρεί σχέσεις με τη γυναίκα του, Ντόρα Μπακογιάννη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Του Αγίου Αθανασίου, στη γιορτή του Μητροπολιτικού Ναού της Μυτιλήνης

Η άγνωστη ιστορία του μνημειακού και ιστορικού Ναού στο κέντρο της Μυτιληνιάς αγοράς
Του Αγίου Αθανασίου, στη γιορτή του Μητροπολιτικού Ναού της Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η ιστορία μιας δίωξης που κράτησε 2.897 ημέρες

Binder, Καρακίτσος, Αποστολόπουλος και δημοσιογράφοι διεθνών ΜΜΕ στο «Ν»
Η ιστορία μιας δίωξης που κράτησε 2.897 ημέρες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τ` αντροκόριτσο του Αργύρη Εφταλιώτη

Κείμενο του Αργύρη Εφταλιώτη με θέμα τα Φώτα σε επιμέλεια του εκπαιδευτικού συγγραφέα ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ
Τ` αντροκόριτσο του Αργύρη Εφταλιώτη
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Φώτα στη Μυτιλήνη του 1926

Το πολύτιμο υλικό που διέσωσε η εταιρεία «Αρχιπέλαγος» -Δείτε ο βίντεο με το αρχειακό υλικό
Φώτα στη Μυτιλήνη του 1926
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Νύχτα των κρυστάλλων» στον Πολιχνίτο

H πιο ντροπιαστική σελίδα της ιστορίας της Λέσβου*
«Νύχτα των κρυστάλλων» στον Πολιχνίτο
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: η λέξη του 2025 και το αποτύπωμα μιας χρονιάς

Η «λέξη της χρονιάς» στο ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου έχει καταφέρει να λειτουργεί όχι μόνο ως γλωσσικό παιχνίδι, αλλά και ως άτυπο χρονικό της κοινωνικής και πολιτικής ζωής
ΟΠΕΚΕΠΕ: η λέξη του 2025 και το αποτύπωμα μιας χρονιάς
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν οι ταχυδρόμοι στη Λέσβο γίνονταν Αη Βασίληδες!

Ιστορίες αγάπης, ελπίδας και μικρών θαυμάτων από τον Μπάμπη Στυλιανίδη και τα παλιά ΕΛΤΑ πριν «μαραζώσουν»
Όταν οι ταχυδρόμοι στη Λέσβο γίνονταν Αη Βασίληδες!
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Λέσβος μέσα στο 2025: όσα μας δοκίμασαν και όσα μας κράτησαν

Ανασκόπηση της χρονιάς μέσα από τις ειδήσεις που άνοιξαν συζητήσεις
Η Λέσβος μέσα στο 2025: όσα μας δοκίμασαν και όσα μας κράτησαν
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Χριστουγεννιάτικη νοσταλγία: Εικόνες και ιστορίες από τον περασμένο αιώνα

Γράφουν η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ και η ΦΑΝΗ ΜΑΡΩΝΙΤΟΥ* από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης
Χριστουγεννιάτικη νοσταλγία: Εικόνες και ιστορίες από τον περασμένο αιώνα
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Χριστουγεννιάτικη Μυτιλήνη του 1930

Των ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ και ΦΑΝΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΟΥ*
Η Χριστουγεννιάτικη Μυτιλήνη του 1930
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία από άλλη εποχή

Μια ιστορία που επιμελήθηκε ο συγγραφέας Βασίλης Γεώργας
Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία από άλλη εποχή
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Χριστουγεννιάτικα έθιμα και παραδόσεις της παλιάς Λέσβου

Των ΜΑΡΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΦΑΝΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΟΥ*
Χριστουγεννιάτικα έθιμα και παραδόσεις της παλιάς Λέσβου